Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lista și PREȚURILE pe care le plătesc cei care au obținut spații sau terenuri în Cetatea Alba Carolina. Chiria cea mai mică: 50 de EURO


Publicat

Alba Iulia ianuarie 2014Cetatea Alba Carolina este bijuteria județului Alba, locul pe care autoritățile locale doresc să îl promoveze și să îl pună în valoare. Tocmai pentru a încerca să aducă viață în cetatea adormită zeci de ani, spațiile în care pe vremuri erau depozite și parcuri auto ale armatei au fost date unor investitori imediat după renovarea și reabilitarea Cetății. Unii dintre acești investitori au avut norocul și curajul că concesioneze anumite zone chiar înainte de demararea lucrărilor de reabilitate a obiectivului istoric.

Cei care au semnat în urmă cu mai bine de 10 ani contracte de „asociere în participațiune” care se întind pe perioade de peste 45 de ani au acum avantajul unor prețuri la chirie pe care oamenii le consideră mult prea mici comparativ cu valoarea actuală a acelor spații. Totuși trebuie luate în calcul şi investițiile pe care aceștia le-au avut de făcut în niște locuri goale și fără valoare la acea vreme. În acest moment Primăria pune la dispoziție încă 8 spații, la prețuri destul de accesibile dacă este să comparăm cu chiriile pe care le plătesc comercianții de pe Bulevardul Transilvaniei sau din centrul orașului. Însă lipsa clienților pentru aceste spații este cauzată de sumele mari ce trebuie investite și asumate în momentul înscrierii la licitație.

talnar baza sportivaÎncă din anul 2004, când nu se contura încă serios renovarea Cetății Alba Carolina, oamenii au început să se intereseze de zonele libere, pentru a pune pe picioare mici afaceri.

Primul care a avut curajul să investească a fost Cornel Țălnar, fostul fotbalist și actual antrenor, care acum 11 ani a decis să concesioneze 4.500 mp teren pentru a face o bază sportivă. El plătește acum o chirie de 100 de euro în lunile de toamnă-iarnă și 400 de euro, în cele de vară.

 

fortificatii_gardaLozul cel mare a fost tras totuși de Daniel Sabău, care, fiind direct implicat în lucrările de reabilitare, a intuit succesul de care se va bucura peste ani Cetatea de tip Vauban și în anul 2006 a semnat un contract cu Primăria Alba Iulia pentru cea mai importantă parte, Latura de Sud a Cetății, unde se află Traseul celor Trei Fortificații. Astfel, aproape 1/4 din suprafața întregii fortificaţii a fost concesionată de Grup Corint. Pe terenul respectiv, a intrat și clădirea ce a aparținut Armatei, din care Sabău a făcut primul hotel de cinci stele din Alba Iulia.

 

hotel medievalPentru Traseul celor trei Fortificaţii – la care turiştii şi albaiulienii au acces doar cu bilet de intrare plătit – și Hotelul Medieval, Sabău plătește primăriei suma de de 800 de euro pe lună. Contractul a fost cesionat după câțiva ani SC Corint SRL, un fel de „Aceeași Mărie cu aceeași pălărie”, un pui mai mic al Grup Corint SA.

În anul 2008, Grup Corint SA a concesionat și spațiile din interiorul Porții a IV-a, unde a amenajat un punct de informare turistică,  pentru care mai plătește 200 de euro pe lună. În, total cele două firme ale lui Sabău plătesc chirie lunară de 1.000 de euro. Totuși investiția care s-a făcut în zona respectivă este una foarte mare, doar cea pentru hotel fiind estimată la aproape 5 milioane de euro.

33390267Al doilea spațiu ca mărime, concesionat pentru suma de 100 de euro pe lună, este cel al asociației R.Y.M.A. condusă de Cristina Cândea. Terenul exterior are mai bine de 5.000 mp, iar cel interior în jur de 200 mp. Spațiul a fost concesionat inițial pentru organizarea unor expoziții sau diverse evenimente culturale însă s-a transformat într-un bar, ba chiar și într-un hostel în zilele de vară, când asociația face diferite evenimente „non-profit”.

Cei trei, Sabău, Cândea și Țălnar, nu sunt singurii care au investit într-un spațiu ori teren din Cetatea Alba Carolina. În acest moment în interiorul Cetății sunt amenajate mai multe localuri și terenuri sportive pentru care prețul chiriilor este cuprins între 50 și 400 de euro.

LISTA CONTRACTELOR PENTRU IMOBILELE DIN INTERIORUL FORTIFICAȚIEI DE TIP VAUBAN ALBA CAROLINA:

1. Asociaţia Non-Guvernamentală R.Y.M.A – pe Latura de Nord a Fortificației de tipVauban; suprafață de 400,2 mp interior și aproximativ 5.000 mp exterior. Durata contractului de concesiune semnat în 2006 este de 49 de ani, iar suma pe care o plătește lunar este de 100 de euro.

2. SC Autosin Alex SRL – Restaurantul Gothic – zona Revelinul și Contragarda – suprafață de aproximativ 700 mp; spaţiu concesionat în 2006 pe o durată de 49 de ani. Suma plătită lunar este de 50 de euro.

3. Club Sportiv Mova – teren de tenis – Zona Bastionului Elisabeta I. Terenul a fost concesionat pe o durată de 49 de ani pentru suma de 50 de euro pe lună.

4. SC Corint SRL – Traseul celor Trei Fortificații și Hotel Medieval. Durata contractului de concesiune, semnat în 2006  este de 49 de ani. În fiecare lună Corint plătește 800 de euro.

5. SC Eduard SRL – fostul Club Underground – Zona Parcul Unirii – Concesiunea în anul 1999 a fost făcută pe 49 de ani pentru suma de 4000 de lei pe lună.

6. SC Grup Corint SA – Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina – punct de informare turistică. Are o suprafață de 244.12 mp interior și 460 mp exterior. Concesiunea a fost făcută pe 49 de ani pentru suma de 200 euro pe lună.

7. SC Glow SRL – Restaurant Studio, fostul Habitat. Este situat pe strada Sf. Eugeniu și are o suprafață de aproximativ 600 mp. Concesiunea a fost făcută pe o durată de 25 de ani pe suma lunară de 200 de euro.

8. SC Matias Grup SRL – Restaurant Medieval Pub 13 – în zona Bastionului Capistrano. Spațiul a fost concesionat în anul 2006 pentru o perioadă de 49 de ani. Suma plătită lunar este de 200 de euro.

9. SC Monolit SRL (societate aflată în insolvenţă, contract reziliat) – zona Ravelinului Sf. Michael. A fost concesionat în anul 2005 pentru o perioadă de 49 de ani pe suma de 658,3 lei pe lună.

10. SC The Best Star SRL – fostul Club „El Ninio” – zona Ravelinul Basionul Sf. Elisabeta. A fost concesionat pe 42 de ani la prețul de 157,45 euro.

11. SC Breasla SRL – Framm`s caponiera dintre Bastionul Carol şi Bastionul Sf. Michael. Spațiul a fost concesionat în anul 2012 pe o perioada de 25 de ani. Suma pe care o plătește lunar la primărie este de 229,92 euro.

12. SC Winner`s Club Țălnar (insolvență) – baza sportivă. Cei 4.500 mp au fost concesionați pe o perioadă de 49 de ani începând cu anul 2004. Potrivit contractului de asociere în participațiune, administratorii plătesc în lunile octombrie-martie, 100 de euro pe lună și câte 400 de euro în perioada aprilie-septembrie, pe lună. Cu toate că s-a declarat a fi în insolvență, societatea a cerut primăriei extinderea bazei, mai exact „Planul Urbanistic Zonal „Revitalizare, reabilitarea şi extinderea bazei sportive de agrement Winners Club Ţălnar – Modificare PUZ aprobat prin HCL nr. 177/30.05.2013, art.13, Alba Iulia, str. Păcii, nr. 15, Bastionul Carol, solicitant SC Winners Club Ţălnar SRL”, cu condiţia rezolvării parcajelor necesare fără a afecta zona verde”, proiect care va fi supus la vot în ședința din 26 ianuarie.

13. SC Capital Plus SRL – teren de fotbal – pe Latura de Est, lângă Skatepark. Terenul are o suprafață de 1120 mp pentru care proprietarul plătește 2.800 de euro pe an. Contractul de concesiune a fost semnat în anul 2013 și este valabil 49 de ani.

Încă opt spații rămase libere:

În acest moment Primăria Alba Iulia așteaptă persoane interesate și dispuse să investească în cele 8 spații rămase libere în Cetatea Alba Carolina.  Durata concesiunii este de 25 de ani cu posibilitate de prelungire cu cel mult jumătate din perioada iniţială. Prețurile de pornire ale licitațiilor sunt cuprinse între 40 și 500 de euro pe lună.

Deși prețul chiriilor sunt accesibile, problema principală o reprezintă suma pe care trebuie să o aibă în conturi cei care doresc spațiile, prin care să facă dovada că pot să investească și să amenajeze la anumite standarde acele zone.

Spațiile disponibile:

Spaţiul nr. 2 (M4C1) – în Cetatea Alba Carolina, Contragarda Bastionul Trinitarienilor; preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 521,6 euro/lună; suprafaţa utilă 521,59 mp; necesar scrisoare de bonitate în valoare de 264.130 euro (sau echivalentul în lei)

Spaţiul nr. 4 (M5R1) – în Cetatea Alba Carolina, Ravelinul Sf. Capistrano; preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 59,9 euro/lună; suprafaţa utilă 85,6 mp; scrisoare de bonitate în valoare de 54.170 euro (sau echivalentul în lei)

Spaţiul nr. 5 (M6C2) – în Cetatea Alba Carolina, Bastionul Sf. Elisabetha; preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 524,4 euro/lună; suprafaţa utilă 476,75mp; scrisoare de bonitate în valoare de 233.460 euro (sau echivalentul în lei)

Spaţiul nr. 7 (M7C2) – în Cetatea Alba Carolina, Contragarda Bastionul Sf. Carol; preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 479 euro/lună; suprafaţa utilă 532,2 mp; scrisoare de bonitate în valoare de 288.140 euro (sau echivalentul în lei)

Spaţiul nr. 8 (M7R1) – în Cetatea Alba Carolina, Ravelinul Sf. Carol; preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 163,8 euro/lună; suprafaţa utilă 204,81 mp; scrisoare de bonitate în valoare de 123.530 euro (sau echivalentul în lei)

Spaţiul nr. 9 (M7R2) – în Cetatea Alba Carolina, Ravelinul Sf. Carol; preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 56 euro/lună; suprafaţa utilă 186,8 mp; scrisoare de bonitate în valoare de 170.480 euro (sau echivalentul în lei)

Spaţiul nr. 10 (M7R3) – în Cetatea Alba Carolina, Ravelinul Sf. Carol: preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 229,3 euro/lună; suprafaţa utilă 254,8 mp; scrisoare de bonitate în valoare de 138.300 euro ( sau echivalentul în lei)

Spaţiul nr. 13 – în Cetatea Alba Carolina, Contragarda Bastionul Trinitarienilor; preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 40 euro/lună; suprafaţa utilă 100 mp; scrisoare de bonitate în valoare de 63.200 euro (sau echivalentul în lei).

Taxa de inscriere la licitaţie este de 200 lei, preţul Caietului de Sarcini este de 100 lei, iar garanţia de inscriere la licitaţie reprezintă valoarea minimă a redevenţei pentru o perioadă de 6 luni.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. popa ecaterina

  joi, 21.01.2016 at 22:31

  De ce nu scrieți și de ultimul spațiu concesionat? De ce filtrati comentarii și sunteți aserviți politic? Concesionat de o persoana fizica…

  • moderatorul de serviciu

   vineri, 22.01.2016 at 15:22

   ?!!?

 2. alex

  sâmbătă, 19.03.2016 at 19:53

  Haha. Sînteți buni. Și, mai ales, originali. Și documentați, gen. :))) Keep it up :)))

  • moderatorul de serviciu

   sâmbătă, 19.03.2016 at 23:07

   @alex, suntem in martie 2016. Asta-i articol din ianuarie…Si la ce sa fim originali? la informatii publice? Nu-i mare lucru sa ceri la primarie niste cifre. Important este sa stii sa le citesti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Rareş Bogdan atac dur la adresa lui Ludovic Orban: „A pierdut ca papagalul toate ministerele importante”. Începe războiul în PNL

Publicat

Rareș Bogdan a anunțat, la emisiunea „Interviurile lui Cristoiu”, la AlephNews, că el și lideri PNL importanți, care au în spate filiale puternice, cer reformarea partidului, democratizarea totală, promovarea oamenilor pe competență, „nu că îl cunosc pe Ludovic Orban”.

„Ludovic Orban trebuia să-și dea demisia din funcția de președinte al PNL după eșecul de la alegeri. Ultima discuție bărbătească cu Orban am avut-o la Vila Lac 1, când ne-am certat cumplit. Partidul fierbea. A pierdut ca papagalul toate ministerele importante. Pe mine nu m-a invitat PNL să candidez la alegerile parlamentare”, a declarat Rareş Bogdan.

Rareș Bogdan a spus că nu se teme de represalii deoarece dacă l-ar da afară din partid, „asta ar fi ultima greșeală a lui Orban”.

Prim-vicepreședintele PNL a spus că scandalul din partid a fost potolit de „Dumnezeu, de un telefon pe care l-a dat Dumnezeu”. „Ludovic Orban poate fi președintele Camerei Deputaților, dar nu președinte al PNL”, a conchis Rareș Bogdan.

De asemenea, Bogdan a declarat că Ludovic Orban trebuia să îşi dea demisia după alegerile parlamentare.

Rareş Bogdan: Ne-am certat cumplit. Partidul fierbea!

Mai mult, prim-vicepreşedintele PNL i-a reproşat lui Ludovic Orban că după experienţa Palatul Victoria „i s-a umflat capul”.

„Cu excepția unui singur om, toți premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieșit de acolo trăncăniți la cap. Au ieșit de acolo cu capul umflat. La toți li se pare că fără ei universul nu mai funcționează, că sunt mesianici pentru România și pentru omenire și niciunul cu excepția lui Emil Boc, restul sau stricat la cap.

Ludovic Orban, din păcate, în loc să intre acolo și să rămână omul care a fost, la rândul lui i s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le știe pe toate”, a mai declarat Rareş Bogdan în emisiunea moderată de Ion Cristoiu.

PNL are nevoie de o reformă totală

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat că partidul are nevoie de o reformă totală și că Ludovic Orban a eșuat în calitatea de președinte al formațiunii liberale. Declarațiile au fost făcute duminică seara în cadrul emisiunii Interviurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, l-a criticat pe președintele partidului, Ludovic Orban. El a declarat că partidul are nevoie de o reformă totală și că Ludovic Orban a eșuat în calitatea de președinte al formațiunii liberale.

Rareș Bogdan a mai spus că Orban trebuia să demisioneze din funcția de președinte al PNL după alegerile parlamentare.

„Sper să nu facem vreo greșeală precum cele pe care le au făcut Ion Diaconescu, Radu Vasile, Mircea Ionescu Quintus, în CDR. Nu am vrut să ies public pe anumite decizii care nu mi-au convenit.

Cred că am tăcut prea mult. Acum singurul lucru cu care trebuie să fiu atent este să sprijinim Guvernul Cîțu (…) Partidul are nevoie de o reformă totală.

Partidul este mai puternic cu cât este mai unit, cu atât este mai puternic și toată lumea are loc aici. Cred că Ludovic Orban va fi un foarte bun președinte al Camerei Deputaților, dar nu cred că trebuie să fie și președinte al PNL. Cred că a eșuat în această calitate”, a declarat Rareș Bogdan la Aleph News.

Rareș Bogdan a mai dezvăluit faptul că strategia PNL este să susțină Guvernul Cîțu. În paralel, liberalii se pregătesc pentru alegerile interne, congresul fiind programat în luna iunie.

În PNL sunt două tabere

“Clar, astăzi există două tabere create. Există reformiştii, grupaţi în jurul lui Emil Boc, Ilie Bolojan, Rareş Bogdan, Robert Sighiartău, Florin Roman, Ghiţă Falcă, care sunt port standard, dar în spatele nostru se află zeci de filiale, mai ales preşedinţi de CJ.

Vrem reformarea partidului – luarea deciziilor după un model consacrat în partidele democratice, de către forurile decizionale- democratizarea totală a partidului, repoziţionarea şi promovarea pe bază de competenţe, de profesionalism a oamenilor în funcţii publice, nu pe bază de legătură cu preşedintele de partid. (…)

Tragerea la sorţi (n.r a secretarilor de stat la care au dreptul organizaţiile) e o porcărie. Nu poţi să guvernezi o ţară prin tragere la sorţi, e o ruşine. (…) Îl sprijinim ca premier pe Florin Cîţu şi ca preşedinte de organizaţie la Bucureşti. Î

n partid vrem să stăm de vorbă cu cât mai mulţi oameni, să ne prezentăm platforma program şi să alegem un candidat la preşedinţia partidului (…) În iunie este congres, 100%. (…) Şi după pandemie, nu contează, timpul este în favoarea noastră”, a afirmat prim-vicepreşedintele PNL.

sursa: mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

”Cugireana”, cel mai lung tren de navetiști din comunism, ar putea deveni muzeu. Transporta zilnic 7.000 de muncitori

Publicat

Cugireana, trenul de navetiști care făcea legătura între Teiuș și Cugir, județul Alba, și încheiată în 2006, când garniturile au fost trase definitiv pe dreapta, are șanse să devină, din amintire, istorie vie.

Primarul din Cugir, Adrian Teban, este interesat de transformarea celui mai lung tren din Europa, și cea mai longevivă rută de navetiști din România, în muzeu.

În vremurile sale de glorie, trenul ce făcea legătura între Teiuș și Cugir avea 18 – 20 de vagoane supraetajate și aducea zilnic în oraş aproximativ 7.000 de navetişti.

Primul tren a oprit în gara din Cugir în anul 1906, după finalizarea construcției căii ferate Cugir – Șibot, rută folosită în special pentru transportul de materie primă sau produse finite înspre și dinspre uzinele cugirene.

Odată cu industria din oraș s-a dezvoltat și transportul feroviar, care a atins apogeul înainte de Revoluție.

 • ”Până în momentul de faţă nu a existat o iniţiativă de transformare a sa într-un muzeu, însă este o idee pe care o putem analiza. Proprietatea acestor trenuri este a Ministerului Transporturilor și probabil că de aici ar trebui pornit, să vedem dacă sunt de acord să cedeze din garniturile fostei Cugireana pentru a crea un tren-muzeu” a declarat Adrian Teban pentru ziarul Libertatea.

În anii `80, la Uzina Mecanică din Cugir lucrau peste 18.000 de oameni, dintre care aproximativ 7.000 de navetiști care veneau din localitățile din zonă sau chiar de la zeci de kilometri distanță, din Alba Iulia, Teiuș, Zlatna, Blaj, Aiud, Ocna Mureș sau din comunele adiacente. Mulți dintre muncitorii de la uzina de arme, mașini unelte, mașini electrocasnice, etc. ajungeau la lucru zi de zi cu trenul, celebra garnitură „Cugireana”.

Apogeul transportului CFR de persoane la şi de la Cugir a fost atins în perioada 1986-1989, când trenul avea 18-20 de vagoane, navetiştii de pe traseu şi chiar cugirenii fiind convinşi că aceasta ar fi cea mai lungă garnitură de tren CFR de persoane din Europa.

Fiind foarte lung, la intrarea în staţia CFR Cugir, trenul se fracţiona în două, pentru că numai astfel se putea gara – conform regulamentului – între macazuri. Aproape 20 ani a circulat la Cugir simultan şi „Cugireana” şi „Sibiana” (pe ruta Cugir – Sibiu).

Pe lângă lungimea sa impresionantă, trenul de pe ruta Teiuş-Cugir şi retur era şi supraetajat.

Indiferent dacă se intra sau se ieşea de la schimbul 1, 2 sau 3, trenul era invadat pur şi simplu de muncitori, care uneori erau nevoiţi să stea şi pe holuri sau căţăraţi pe scările de acces. Peste tot se juca „filcău” şi obligatoriu se fuma „Carpaţi” sau „Snagov”.

 • „Cred că nu este om care a locuit sau a muncit la Cugir să nu aibă amintiri legate de Cugireana – spunea, în urmă cu doi ani, și o localnică din Cugir. Eu îmi amintesc că urcam uneori în ultimele vagoane şi când coboram nu vedeam partea din faţă a trenului. Pe tren puteai afla ultimele bârfe şi ştiri, dar dacă încercai să cauţi pe cineva aveai slabe şanse să reuşeşti să îl găseşti până când trenul nu oprea în staţie. Uneori era atât de aglomerat încât simţeai bătăile inimii celui care stătea lângă tine. Bărbaţii încingeau nişte jocuri de «filcău» (joc de cărţi) şi peste tot se râdea şi oamenii erau plini de viaţă. Erau alte vremuri pe care cei care nu le-au trăit cred că nu le-ar putea înţelege”, a spus primarul Teban.

Peste zi, „Cugireana” era aglomerată şi de ţărăncile, neapărat purtând fuste înfoiate şi şurţă, care urcau de pe la Tărtăria, Balomir, Şibot, Vinerea.

Acestea veneau la piaţă în Cugir cu legume din grădini, cu pui mici şi mulţi, piuind în coşărci împletite, cu câte o găină sau cele mai curajoase, cu câte un purcel de lapte.

Şi, un lucru extrem de important: până când trenul ajungea în Cugir, toată lumea afla noutăţile zilei sau ale nopţii, dar și cele mai tari bancuri cu Ceaușescu.

Iar când trenul ajungea în halta Cugir, oraşul părea sub asediu.

La 1 noiembrie 2006, la aproape un secol de existenţă, „Cugireana” a intrat în istorie. Calea ferată Şibot – Cugir a fost concesionată unei firme particulare.

A mai existat o tentativă de anulare a celor 7 perechi de trenuri Teiuş – Cugir şi retur, în anul 1998. Din cauza numărului mic de călători, la 1 martie 2018 CFR a renunțat la cele patru curse între Teiuș și Cugir, respectiv trenul Regio 2491, 2492, 2493 și 2494.

Surse: adevărul.rolibertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rectorul UMF Cluj: Toți studenții de la medicină vor intra în spitale, vaccinați sau nevaccinați. Reîncep cursurile față în față

Publicat

sursa foto: facebook/ UMF Cluj

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj, Dr. Anca Buzoianu, a clarificat situația studenților care nu se vor vaccina anti-COVID din diferite motive.

,,Pentru studenții care nu se vor vaccina vom găsi metode alternative. Nu pot să intre în spitale dacă noi nu suntem siguri că nu sunt purtători ai virusului. Pacienții ar putea fi în pericol. Datoria noastră ca Universitate de Medicină este să protejăm pacienții”, spune rectorul UMF Cluj pentru Cluj24.ro.

Studenții care nu se vaccinează vor fi testați înainte de a merge în spitale

Dacă vor exista cazuri de studenți care să nu dorească vaccinarea, aceștia vor fi testați anti-COVID înainte de a intra în contact cu pacienții. Reamintim faptul că la UMF Cluj, aproximativ 90% dintre studenți au optat pentru vaccinare, iar procesul va continua.

„Nu există situații în care să nu găsim soluție. Nu obligăm pe nimeni să se vaccineze. Dacă studenții nu vor putea să se vaccineze, din diferite motive, atunci îi vom testa anti-COVID. Avem centru de testare. Dacă vor refuza și testarea vor avea posibilitatea să își întrerupă anul până când se va termina pandemia. Există soluții”, a explicat Dr. Anca Buzoianu.

„Cineva trebuie să își asume răspunderea în țara aceasta și să îi protejăm pe cei din jurul nostru. Studenții sunt mobili. Circulă foarte mult și pot să transmită virusul. Dacă nu ne asigurăm că ei sunt vaccinați sau testați este foarte mare riscul pentru pacienții vulnerabili. Noi ca insituție trebuie să ne asigurăm că diminuăm acest risc”, precizează rectorul UMF.

Studenții de la Medicină vor face cursuri față în față

Rectorul UMF Cluj este de părere că s-a găsit soluția pentru ca studenții să poată învăța pe viu după o perioadă în care cursurile au fost ținute online. În acest condiții, redeschiderea Facultății de Medicină din Cluj pare doar o chestiune de timp și documentație.

„Noi am găsit soluția și mă bucur foarte mult că am reușit să cuprindem toți studenții în procesul de vaccinare. Ne bucurăm că am avut această șansă și că Ministerul Sănătății a aprobat vaccinarea studenților de la Facultatea de Medicină în prima etapă. Acest lucru ne va permite să deschidem școala din semestrul al doilea. Acesta este scopul nostru. Să învățăm pe viu. Este enorm pentru ei, fiind lipsiți de partea practică.

Suntem aproape siguri că putem redeschide facultatea din semestrul doi. Trebuie să obținem și aprobarea. Deja lucrăm la un orar care să fie foarte eficient. Nu putem să mergem foarte mulți într-un loc, se va face prin rotație. Semestrul doi va începe la 1 martie. Am făcut planificarea în așa fel încât studenții care se vaccinează să poată primi și a doua doză până atunci”, a mai spus Dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj.

sursa: Cluj24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Veste bună pentru familia cu 9 copii din Alba Iulia. Senatorul PSD, Călin Matieș, le oferă o casă în care să locuiască

Publicat

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, vine în ajutorul familiei cu 9 copii din Alba Iulia, care la sfârștiul lunii martie trebuie să se mute din casa în care au stat în ultimii 8 ani.

Mai exact, impresionat după ce a văzut articolul publicat de alba24.ro, Călin Matieș a decis să le ofere celor 9 copii și a părinților lor să locuiască gratuit, pe o perioada nedeterminată, într-o casă cu grădină pe care senatorul PSD de Alba, o deține la Pârâul Iovului. 

Alba24.ro a prezentat cazul familiei Rațiu din Alba Iulia, care în două luni trebuie să elibereze cele două camere în care trăiesc părinții alături de 9 copii și un cățel.

Revoluționarul albaiulian, Oliviu Gașpar, a făcut un apel către cetățenii județului și iată că răspunsurile au început să apară.

VIDEO REPORTAJ: O familie cu 9 copii din Alba Iulia va rămâne fără casă. Cum vrea să îi ajute revoluționarul Oliviu Gașpar

Pe lângă Călin Matieș, cel care le pune la dispoziție casa, familia a fost vizitată și de două colege ale senatorului.

Este vorba despre consilierul local al municipiului Alba Iulia, Dana Nanu, care imediat după apariția articolului în alba24.ro, a anunțat pe Facebook că va merge într-o vizită la familia Rațiu și de Mihaela Mih-Dehelean.

Duminică, 17 ianuarie, aceastea au mers alături de Călin Matieș la cei nouă copii și le-au oferit acestora mai multe produse și alimente.

De asemenea, în câteva comentarii pe Facebook, la articolul alba24.ro, mai multe persoane s-au oferit să sprijine inițiativa revoluționarului albaiulian, Oliviu Gașpar.

Un cetățean chiar a scris că este dispus să doneze un teren la Șard pentru construcția casei.

Locuința pusă la dispoziție de senatorul Călin Matieș

Senatorul Călin Matieș a cumpărat casa de la Pârului Iovului în urmă cu mai bine de patru ani, însă nu pentru el, ci pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.

Casa pusă la dispoziție

Mai exact, în locuința cu cinci camere, televizor, sobe de teracota, cablu, internet, energie electrică și apă de la fântână, au stat mai multe familii care au avut nevoie de un acoperiș deasupra capului, în perioade critice.

În trecut, în casa respectivă au stat câteva persoane care au fost evacuate din blocul ”Turturica”, iar până săptămâna trecută acolo a locuit o altă familie.

Acum, în casa respectivă se poate muta familia Rațiu.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate