Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LISTA ȚĂRILOR din EUROPA în care românii pot călători dacă sunt vaccinați anti-COVID. Fără carantină sau test PCR

Publicat

Pe măsură ce populația vaccinată crește, Europa încearcă să se deschidă.

Opt țări din Europa, printre care și România, îi scutesc de carantină și de testare pe cei care au fost complet imunizați.

Citește și LISTA GALBENĂ ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic din 10 mai 2021. Ce state au fost incluse. Persoanele vaccinate nu intră în carantină

Comisia Europeană a propus introducerea unui certificat digital de vaccinare de la vară.

Marea întrebare care rămâne însă este cum vor putea merge în vacanțe familiile în care părinții vaccinați sunt însoțiți de copii, pentru aceștia din urmă neexistând încă un vaccin anti-COVID.

Până în prezent, niciun vaccin anti-COVID nu a fost aprobat a fi utilizat la copii.

Încă se fac studii clinice pentru a se stabili dozajul necesar și incidența cu programele de vaccinare din copilărie.

În acest moment, majoritatea țărilor din Europa impun în continuare restricții la frontieră în condițiile în care valul al treilea al pandemiei lovește din plin scrie stirileprotv.ro.

Sunt totuși câteva state care au făcut un pas înainte și au decis deja să facă excepții pentru cei vaccinați.

Adeverința de vaccinare – ”pașaport de intrare” în 8 țări din Europa

În țările respective pot călători, în acest moment, fără restricții persoanele care primit deja ambele doze ale unui vaccin anti-COVID19 autorizat.

Statele colorate cu verde pe harta Europei și deocamdată doar 8 la număr, potrivit condițiilor de călătorie prezentate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Islanda a fost de altfel și prima țară care a introdus o asemenea excepție apoi au urmat Estonia, Lituania, Polonia, Slovenia, Muntenegru, Moldova, dar și România.

Slovenia îi acceptă doar pe cei care au fost imunizați cu ser fabricat în America și Europa.

ATENȚIE: În toate aceste state puteți călători acum fără alte condiții, dacă dovediți cu o adeverință medicală în limba engleză sau în limba statului respectiv că ați fost vaccinați cu schema completă.

Dovada vaccinării vă va scăpa de carantină sau de prezentarea unui test negativ pentru infecția cu SARS-Cov-2, adică exact ceea ce se cere acum mai peste tot.

Aceste 8 țări au aplicat deja proiectul Comisiei Europene de reluare a călătoriilor fără restricții în interiorul uniunii în baza unui certificat digital de vaccinare.

Acest certificat unitar recunoscut la nivelul întregii uniuni ar urma să fie introdus la începutul verii.

Alte țări care se deschid călătorilor vaccinați

Alte țări precum Seychelles au deschis frontierele și au eliminat măsura de carantină pentru călătorii vaccinați. Și Grecia și Thailanda au anunțat că vor aplica măsuri similare.

Unele state permit intrarea călătorilor vaccinați cu anumite reguli.

Spre exemplu, Georgia îi acceptă doar pe cei veniți din anumite țări, cu avionul.

Încet-încet însă și alte țări vor adopta aceste excepții.

Grecia a anunțat că va aplica aceleași reguli românilor, de la jumătatea lunii viitoare. La fel, Bulgaria, Portugalia și Cipru au în vedere să introducă această măsură în curând.

Se vor face excepții pentru a putea călători cu copiii?

Slovenia permite intrarea copiilor cu vârsta sub 13 ani, fără condiții de carantină și testare, dacă trec granița cu un membru apropiat al familiei care nu a fost pus în carantină la domiciliu.

Cu toate acestea, majoritatea țărilor care au relaxat restricțiile de călătorie pentru turiștii vaccinați nu fac excepții pentru copiii nevaccinați scrie Digi24.ro

Se vor putea face călătorii în familie această vară?

Deși politicile de vaccinare ar putea să nu dea posibilitatea copiilor de a călători în străinătate în această vară, familiile pot lua în considerare destinații precum Maldive și Mexic, care sunt deschise tuturor – vaccinați sau nu.

Pe măsură ce campaniile de vaccinare continuă pe globul, este de așteptat ca tot mai multe destinații noi să se deschidă. Spre exemplu, Seychelles va deveni prima țară din lume care atinge imunitatea colectivă în urma vaccinării, așa că din 25 martie va primi turiști indiferent dacă sunt sau nu vaccinați.

Cu toate acestea, se așteaptă ca majoritatea oamenilor să călătorească pe plan intern în această vară. Un nou raport al TripAdvisor arăta că una dintre cele cinci tendințe de urmărit în acest an privește călătoriile interne.

surse: MAE, stirileprotv.ro, digi24.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Atenționări COD GALBEN de furtuni și vânt puternic până miercuri seara. Zonele vizate

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări Cod Galben de furtuni și vânt puternic pentru județul Alba și alte zone din țară, până miercuri.

COD GALBEN: de marți, 17 mai, ora 14.00 până miercuri, 18 mai, ora 6.00 – instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Oltenia și local în Transilvania și Muntenia.

Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi izolat 30-40 l/mp.

COD GALBEN: miercuri, 18 mai, orele 6.00-21.00 – intensificări susținute ale vântului

Pe parcursul zilei de miercuri (18 mai) vântul va avea intensificări temporare în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, în Banat și Crișana, cu viteze de 55-70 km/h.

Local în Carpații Meridionali și Orientali rafalele vor depăși 60…70 km/h, iar în zona înaltă 90-100 km/h.

Intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului în general cu viteze de 45-55 km/h. Vremea se va răci accentuat, astfel că în noaptea de miercuri spre joi în depresiuni temperaturile minime vor fi negative și se va produce brumă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Fost consilier județean din Alba și director adjunct al Cupru Min Abrud, declarat incompatibil de ANI

Publicat

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 16 aleşi locali.

Potrivit unui comunicat al ANI transmis marţi, printre persoanele depistate în stare de incompatibilitate se află Dorel Tomuş, fost consilier judeţean în Alba. Instituția a anunțat public abia marți, 17 mai, rezultatul unui raport de evaluare din 28 martie.

Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 9 iulie 2018 – 28 martie 2019, întrucât a deţinut şi exercitat simultan cu funcţia de consilier judeţean în cadrul CJ Alba şi funcţia de director general/director general adjunct în cadrul Cupru Min Abrud, unde acţionar unic este Ministerul Economiei.

Tomuș a realizat venituri de natură salarială de la ambele entităţi.

Tomuş a fost ales pe lista de consilieri judeţeni a PSD în 2016 şi a părăsit Consiliul Judeţean în martie 2019. Şi-a motivat demisia prin faptul că era prins în proiectul de dezvoltare a companiei Cupru Min, iar timpul nu îi permitea să fie prezent la toate şedinţele.

Sursă: AGERPRES

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2022: de luni încep înscrierile la examen. Peste 2.700 de elevi din Alba, așteptați să participe la probe. Cerere-tip

Publicat

examen

Luni, 23 mai, încep înscrierile pentru examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea de vară. Cursurile pentru elevii de clasa a XII-a se încheie în 27 mai, iar prima probă va fi cea orală, la limba română.

Din județul Alba, sunt așteptați să participe la examen aproximativ 2.700 de elevi, potrivit datelor IȘJ Alba, comunicate de inspector școlar general adjunct Dan Cherecheș.

Vezi BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte, teste de antrenament și bareme din ultimii ani. Matematică, Româna, Fizică, Anatomie

Potrivit procedurii publicate de minister, înscrierea la sesiunile examenului național de Bacalaureat 2022 se face prin completarea documentelor-tip de înscriere de către candidați în perioada 23-27 mai 2022 – pentru sesiunea iunie-iulie.

Bacalaureat 2022 – documente-tip pentru înscriere

Este pusă la dispoziție o cerere de înscriere (fișă-tip informatizată).

Pentru completarea acesteia, se parcurc următoarele etape:

 • candidații completează partea I a cererii de înscriere

Vezi Cerere-inscriere_Bac-2022

 • candidații care solicită recunoașterea / echivalarea unor probe susținute în anii anteriori / sesiunile anterioare completează partea I și partea a II-a din cererea de înscriere
 • candidații care, în cel puțin una dintre clasele IX-XII, au obținut premii individuale la concursuri/olimpiade școlare internaționale, recunoscute de către Ministerul Educației, la o disciplină inclusă în lista disciplinelor de bacalaureat și care solicită echivalarea probei scrise respective, completează partea I și partea a III-a din fișa-tip

Vezi și Bacalaureat 2022: Lista olimpiadelor pentru care elevii premiați pot cere echivalarea cu nota 10 la probele scrise

 • candidații care au obținut o certificare de recunoaștere internațională a compențelor lingvistice și care solicită recunoașterea și echivalarea acestora cu proba C completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare

 • candidații care au obținut o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale și solicită recunoașterea și echivalarea acestora cu proba D completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare

 • candidații care au obținut, ulterior datei de 15 septembrie 2020, unul dintre certificatele ECDL (competențe digitale), completează cererea de înscriere, precum și cererea de recunoaștere și echivalare.

Vezi integral: Procedura si documente inscriere – Bacalaureat 2022

CALENDAR actualizat BACALAUREAT 2022

 • 23 – 27 mai 2022 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
 • 27 mai 2022 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
 • 6 – 8 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 8 – 10 iunie 2022 Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 13 – 16 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C, astfel:
 • 14 iunie – proba orală de limba engleză
 • 16 iunie – proba orală de limba engleză, franceză, spaniolă, germană, italiată, ebraică japoneză, rusă, portugheză, chineză, turcă
 • 15 iunie – proba de înțelegere text audiat, urmată de proba scrisă – 15 iunie
 • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
 • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

PSD vrea să elimine Cota Unică: Impozitul progresiv ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. PNL, dispus la un compromis

Publicat

Impozitul progresiv pe venituri ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Anunţul a fost făcut luni, Marcel Ciolacu, liderul PSD, în şedinţa de partid. 

Dorinţa social-democraţilor este de a introduce impozitul progresiv pe venituri şi de a renunţa la cota unică, cea care se aplică de mai bine de 14 ani în România.

PSD spune că cea mai bună soluţie, atât pentru veniturile salariaţilor, dar şi pentru bugetul de stat, ar fi introducerea cotei progresive.

„Ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică” a spus Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă.

Simulări la Ministerul de Finanțe pe cote diferite de impozit, în funcţie de venit

Vor fi stabilite mai multe praguri de venit şi cote diferite de impozit pentru aceste praguri. Un exemplu ar putea fi ca până la 2.000 de lei, să fie impozit zero, de la 2.000-4.000 de lei, un impozit de 10%.

Social-democraţii încearcă să-i convingă pe partenerii de coaliţie, pe liberali şi UDMR, că ar fi bine să fie introdus impozitul pe venit progresiv de la 1 ianuarie.

Potrivit unor surse social-democrate, în prezent au loc mai multe simulări la Ministerul de Finanţe, pe mai multe variante de lucru.

„Inflaţia e aproape 42%, este influenţată de preţul de la energie, pentru că companiile nu au reuşit să închidă compensările. E posibil ca dacă Ministerul Energiei închide acest capitol cu compensările energiei, inflaţia să mai scadă.

O inflaţie mai scăzută vom avea în funcţie de cum se mişcă Ministerul Energiei. Este o problemă în toată Europa.

Sunt mai multe măsuri fiscale pe care va trebui să le prezentăm până la 1 iunie, Codul fiscal trebuie modificat cu 6 luni înainte.

Preţurile la energie ar fi trebuit reglementate, aşa s-ar fi văzut efecte imediate”, a declarat, luni, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Ministrul Muncii: Nu mai există cotă unică în România cam de mult timp

”Nici acum nu mai avem cotă unică. Păi vreau să vă spun: pensionarii până în 2.000 de lei au impozit zero, ce depăşeşte 2.000 de lei au acel impozit 10%. Avem un impozit diferenţiat şi la societăţi comerciale: 16% pe profit, 1% pe venit.

Avem, de altfel, şi taxarea pe sănătate, avem această măsură din pachetul Sprijin pentru România în care cei 200 de lei pe care-i punem la dispoziţia mediului de afaceri să-i dea angajaţilor peste salariul minim, care nu vor fi taxaţi, avem un salariu minim diferenţiat în construcţii.

Acum, prin pachetul Sprijin pentru România, avem un salariu minim diferenţiat pentru agricultură şi industria alimentară.

Mai avem cei din IT, care nu plătesc impozite. Iată că nu mai există cotă unică în România cam de mult timp”, a afirmat Marius Budăi, potrivit Antena 3.

Gheorghe Falcă, PNL: Suntem dispuși la un compromis

Gheorghe Falcă e de părere că Guvernul va menține cota unică, dar că se poate negocia pe acest subiect.

”Nu cred că vom renunța la cota unică de impozitare, dar niciodată nu se știe ceea ce se poate discuta la nivelul Ministerului de Finanțe și la ceea ce înseamnă sistemele de impozitare cumulate, atunci când vorbim de impozitul pe proprietate, impozitul pe venit, impozitul pe circulația mărfurilor, pentru că sunt cele trei mari impozite globale, mai ales că avem obligația să facem prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, adică prin planurile naționale de redresare și reziliență reforma administrației, reforma salarizării și reforma pensiilor” a spus Falcă.

Întrebat dacă menținerea cotei unice de impozitare este o dorință personală sau o poziție a PNL, vicepreședintele formațiunii liberale a răspuns:

”E o solicitare a PNL-ului pentru a menține cota unică, dar evident, astăzi suntem în coaliție și întotdeauna coalițiile își negociază punctele de vedere și găsesc o zonă de compromis.

Dar eu cred că până în acest moment, cota unică nu poate să fie schimbată”.

Și Codul Fiscal se va modifica la 1 iunie 2022

Aceste noi reglementări fiscale nu sunt încă stabilite, dar se lucrează la ele.

Modificările vor avea ca scop, printre altele, „o colectare mai bună, dar asta nu înseamnă că mărim taxele”, a asigurat liderul PSD.

Potrivit acestuia, evaziunea fiscală în România este 12 la sută.

Președintele Camerei a susținut că măsurile luate de Guvernul Ciucă sunt corecte și că inflația ar fi fost și mai mare dacă măsurile ar fi fost altele.

Modificările care se operează în legislația fiscală de la 1 iunie 2022 vor intra efectiv în aplicare după șase luni sau de la data de 1 ianuarie 2023.

În mod obligatoriu, bugetul pe 2023 se va elabora ținând cont de aceste noi reglementări, a precizat liderul PSD.

Acum câteva săptămâni, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, anunța și el că ar dori ca noul Cod Fiscal să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

sursa: Antena 3, RFI

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax