Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Festivalul Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor” în Piața Cetății

Publicat

YouTube video

Alba Iulia găzduieşte vineri a X-a ediție a Festivalului Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor”. Aflat la ediție aniversară, evenimentul este parte din seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918, fiind organizat de Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba.

După ora 14.00, participanți din toate provinciile istorice s-au întâlnit în Piaţa Cetăţii, prilej cu care organizatorii oferă un program artistic susținut de soliști vocali, grupuri vocale și ansambluri de dansuri populare românești din Alba.

Pe scena amenajată în Piața Cetății evoluează elevi ai Liceului de Artă „Regina Maria” Alba Iulia și Taraful „Țarina”, grupul „Muguri de tezaur” din Cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia, soliștii Gabriel Bucur, Maria Uțiu, Iulian Bic, Ioana Solea, Alexandru Popescu și Tudor Limbean.

Apoi toţi au încins o horă tradițională şi au participat la parada portului popular pe traseul Piața Cetății – Casa de Cultură a Sindicatelor.

În a doua parte a evenimentului, de la ora 16.00, are loc deschiderea oficială a ediției jubiliare a Festivalului Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor”, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Seara se încheie cu un spectacol de gală susținut de laureații edițiilor anterioare ale festivalului, formații și soliști care au evoluat în cadrul secțiunilor de interpretare vocală „Dor de cântec” și „Dansuri populare” pe parcursul celor nouă ediții: „Iezerul”, Școala „Mihai Eminescu” Ighiu, „Datina Turdeană”, Școala „Avram Iancu” Turda, „Mugurelul”, Centrul Cultural Câmpia Turzii, „Floricica de pe Prut” din Vetrișoaia, Vaslui, „Obârșii Negreștene” din Negrești, Vaslui, „Izvorașul”, Palatul Copiilor Podu Iloaiei, Iași.

De asemenea, în holul Casei de Cultură a Sindicatelor este amenajată o expoziție cu obiecte tradiționale, covoare, ștergare, costume populare românești, expoziție realizată cu sprijinul reprezentanților instituțiilor partenere: Asociația „Datini străbune” Alba Iulia, Expoziția Etnografică Cricău, Palatul Copiilor Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia, și icoane pe sticlă, desene, obiecte de artizanat realizate de elevii Şcolii „Avram Iancu” din Alba Iulia.

Cu ocazia ediției aniversare a fost editată și broșura „Festival de 10 în 100 de imagini”, care cuprinde selecții din cadrul festivalului. Ajuns la a X-a ediție, acest festival a devenit o tradiţie a Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, reuşind să se impună în peisajul manifestărilor cultural-artistice de acest gen, atât prin calitatea activităţilor realizate, cât şi prin numărul mare de participanţi din mai multe zone etnofolclorice, dar mai ales datorită susținerii partenerilor implicați, a sponsorilor și a părinților care au contribuit la realizarea acestui proiect de suflet al Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia.

PROGRAM:

Ora 13:45 – 14:00 – Întâlnirea participanţilor în Piaţa Cetăţii (Parcul Custozza)

Ora 14:00 – Program artistic: solişti vocali, grupuri vocale şi ansambluri de dansuri populare româneşti

Ora 15:30 – Hora tradiţională cu reprezentanţii provinciilor istorice

Ora 15:45 – Parada portului popular pe traseul Piaţa Cetăţii – Casa de Cultură a Sindicatelor

Ora 16:00 – 16:15 – Deschiderea oficială a ediţiei jubiliare la Casa de Cultură a Sindicatelor

Ora 16:15 – Spectacol susţinut de laureaţii ediţiilor anterioare ale festivalului

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax