Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE: Premierul Nicolae Ciucă a DEMISIONAT. Calendarul rotativei guvernamentale: când va fi învestit guvernul Ciolacu

Publicat

Premierul Nicolae Ciucă a demisionat din funcție și odată cu el se consideră demis întreg Guvernul. 

Lucrurile se vor produce pe repede înainte, noul Guvern urmând să fie învestit în doar câteva zile. Parlamentarii PSD și PNL au fost consemnați în Capitală, în vederea votului.

Potrivit unor surse din presa centrală, funcția de premier interimar va fi preluată de actualul ministru de Interne, Lucian Bode.

Inițial, Ciucă trebuia să își anunțe demisia în prezența lui Ciolacu, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Declarații Nicolae Ciucă:

  • În urmă cu aproximativ două săptămâni împreună cu ceilalți lideri ai coaliției ne-am asumat că rotativa nu se produce pe 25 mai, cum era anunțat, ci închidem conflictul din educație.
  • În urma unei bune colaborări, am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ astfel încât doleanțele dascălilor să poată fi acoperite și să redăm încrderea față de profesorii, educatorii, învățătorii din sistemul de învățământ românesc.
  • E nevoie de măsuri care să fie sustenabile, să nu fie populiste.
  • Ca atare, considerat fiind că acest conflict a fost încheiat și așa cum ne-am asumat și mi-am asumat, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al României.
  • În cadrul discuțiilor în coaliție, odată ce am să merg să îmi depun mandatul la președintele României, în coaliție încep procedurile pentru efectuarea rocadei.

Marți, președintele Klaus Iohannis ar urma să cheme partidele la consultări pentru formarea noului Guvern, care va fi condus de Marcel Ciolacu.

Miercuri vor avea loc audierile în comisiile de specialitate din Parlament, iar joi sunt programate votul de învestire şi depunerea jurământului.

Până atunci, însă, viitorul premier trebuie să rezolve situația ministerelor Mediului şi Dezvoltării.

Marcel Ciolacu nu a reușit să convingă UDMR să renunțe la cele două portofolii, iar Kelemen Hunor a cerut să fie respectat protocolul inițial.

Dacă UDMR nu rămâne la guvernare, portofoliile vor fi împărțite între PSD și PNL.

Ce prevede Constituția României, în cazul demisiei premierului

”(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Postarea deputatului Florin Roman: Ce a însemnat mandatul lui Ciucă, pentru Alba

Deputatul de Alba, Florin Roman, a transmis primul că premierul liberal, Nicolae Ionel Ciucă își încheie mandatul in fruntea guvernului și urmează rotativa, conform înțelegerii de acum un an și jumătate.

A fost o perioada dificilă, cu război la granița, cu criza energetică, venită după criza pandemică, cu greve și incertitudini la nivel european.

Personal, îi mulțumesc premierului Ciuca, pe care îl consider cel mai cinstit și muncitor premier din istoria postdecembristă a PNL. Și lucru rar în politica de azi, un om de cuvânt.

Pentru Alba, mandatul lui Nicolae Ciuca a însemnat:

  • obținerea finanțării pentru noul spital de cardiologie intervenționala și relocarea oncologiei, in valoare de 55 milioane de euro;
  • finanțarea a peste 450 de km de drum, rețele de apă și canalizare, distribuție de gaze naturale prin programul liberal “Anghel Saligny”;
  • acordarea ajutorului de stat pentru Mercedes;
  • sprijin pentru CupruMin în vederea susținerii investițiilor în modernizare;
  • sprijin pentru acces la piața gazelor și electricitatii pentru firmele din Alba;
  • sprijin pentru dezvoltarea comunităților locale.

Sunt doar câteva dintre lucrurile pe care Nicolae Ciucă le-a făcut pentru Alba. Și pentru care, noi, liberalii din Alba îi mulțumim

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax