Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Cimitir vechi de aproape 5.000 de ani, la Râmeț. O echipă internațională de arheologi anunță rezultatele cercetării

Publicat

O echipă internațională de specialiști anunță rezultatele unor cercetării arheologice unice în România. Este vorba despre investigațiile realizate la Râmeț, pe rămășițele unui cimitir vechi de aproximativ 5.000 de ani. 

Cercetările au început acum mai bine de 10 ani, în cadrul Proiectului MARBAL (Mortuary Archaeology of the Ramet Bronze Age Landscape – Arheologia mortuară în Epoca Bronzului în arealul Râmeţ), desfăşurat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia în parteneriat cu Hamilton College (SUA) şi McDonald Institute Cambridge (Marea Britanie).

Echipa a fost coordonată de dr. Horia Ciugudean, arheolog de la Muzeul Unirii Alba Iulia.

Jess Beck şi Colin Quinn, de la McDonald Institute Cambridge (Marea Britanie) şi de la Hamilton College (SUA), au făcut de asemenea parte din echipa care a realizat descoperirile.

Pe lângă săpături arheologice, echipa multidisciplinară a realizat investigaţii geofizice și analize de laborator precum analize de ADN, radiocarbon, izotopi de stronţiu si oxigen.

Prin aceste analize, specialiștii au încercat să afle legăturile genetice dintre populaţiile preistorice din zona Munţilor Apuseni şi zonele geografice din proximitate, dar și date despre mobilitatea populațiilor preistorice.

Știre în actualizare

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax