Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

LIVE VIDEO: Cinci noi cetățeni de onoare ai municipiului Alba Iulia. Ceremonie în Muzeul Principia

Publicat

Sâmbătă, la Muzeul Principia din Alba Iulia se desfășoară ceremonia de înmânare a titlurilor de cetățeni de onoare ai municipiului pentru cinci persoane.

Aceștia sunt: Mihai Babițchi – liderul Revoluției de la 1989 din Alba Iulia, Simion Drăgoi – luptător anticomunist și deținut politic, Nicușor Stanciu – fotbalist, Ioan Bocșa – solist de muzică populară și Nicolae Furdui Iancu – solist de muzică populară. 

Cei cinci au fost nominalizați cu votul consilierilor locali într-o ședință din luna mai.

Mihai Babițchi – liderul Revoluției la Alba Iulia

Mihai Babițchi a fost liderul ad-hoc al Revoluției din Alba Iulia. Acesta a condus toate acțiunile revoluționarilor din Alba Iulia și a susținut organizarea primelor structuri administrative libere din județul Alba. În urma negocierilor purtate alături de alți revoluționari a obținut abdicarea scrisă a primului secretat Ioan Savu.

Simion Drăgoi – luptător anticomunist

Simion Drăgoi alături de alți colegi de liceu a înființat în toamna anului 1949 ”Liga Anticomunistă” din Alba Iulia. După terminarea liceului a urmat cursurile unei facultăți, dar din cauza faptului că avea altă viziune politică față de partidul comunist a fost condamnat și arestat.

A stat în închisorile din Deva, Jilava, Rahova, Pitești, dar și la o mină de plumb din Cavnic. După a fost transferat la închisoarea din Aiud. A fost eliberat în 1961 după opt ani de temniță, însă până la căderea comunismului a fost supravegheat de partid.

Nicușor Stanciu – fotbalist

Nicolae Claudiu Stanciu sau Nicușor Stanciu și-a început cariera de fotbalist la vârsta de 17 ani, la clubul FC Unirea Alba Iulia. A mai jucat pentru FC Vaslui, Steaua București, Anderlecht, Sparta Praga și Sk Slavia Praha.

De asemenea are la activ multe convocări la echipa națională a României. În palmaresul său are două titluri de campion național al României, un titlu de campion al Belgiei și două titluri de campion al Cehiei.

Ioan Bocșa – artist de muzică populară

Născut în Oarda în 1947, Ioan Bocşa este un cunoscut interpret de muzică populară. Artistul a început să străbată Transilvania pentru a se documenta  despre folclorul acestor zone. Rapsodul a colecţionat mii de colinde, pe care le-a strâns de-a lungul anilor din tot Ardealul. Ioan Bocşa are numeroase lucrări de specialitate şi culegeri realizate pe baza a sute de ore de muncă pe teren.

Nicolae Furdui Iancu – artist de muzică populară

Nicolae Furdui s-a născut în satul Poiana, comuna Sohodol. La vârsta de cinci ani s-a stabilit cu părinții la Abrud. Aici, în Abrud, va urma școala primară și Liceul Pedagogic de Învățători. A studiat la Institutul pedagogic, secția română-franceză, din Oradea iar mai târziu, a absolvit Facultatea de Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Ca muzică populară a debutat la sfârșitul anilor ’70, la Festivalul de Folclor din Drobeta Turnu-Severin, unde a câștigat premiul I.

În 1985 a avut prima apariție televizată, în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric”, de la TVR. A câștigat, în același, Festivalul de Folclor „Steaua Dunării” din Galați și a obținut, apoi, marele premiu la concursul „Floarea din Grădină”.

A înființat în anul 1987 la Alba Iulia grupul folcloric „Crai Nou”.

Înaintea grupului de cinci cetățeni de onoare, cea mai recentă nominalizare a fost din timpul administrației fostului primar Mircea Hava, în 28 noiembrie 2014. Atunci, titlul de cetățean de onoare a fost acordat post-mortem, militarului Răzvan Aurel Moldovan din Alba Iulia, care și-a pierdut viața în urma prăbuşirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, pe raza localităţii sibiene Mălâncrav. Elicopterul, de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, se afla în misiune, urmând să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax