Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Comemorarea a 239 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, la Alba Iulia

Publicat

28 februarie 2024: Se împlinesc 239 de ani de la Răscoala de la 1784-1785, condusă de Horea, Cloșca și Crișan, eroii-martiri executați cu cruzime la Alba Iulia.

Cu această ocazie, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan și pe Dealul Furcilor din municipiu au loc miercuri alocuțiuni despre semnificația evenimentului și depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori.

Programul activităţilor organizate cu ocazia comemorării a 239 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan este următorul:

  • 10.50 – 11.00  Obelisc – Primirea invitaților;
  • 11.00 – 11.03  Intonarea Imnului Național al României;
  • 11.03 – 11.10  Alocuțiune privind semnificația evenimentului;
  • 11.10 – 11.20  Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori;
  • 11.35 – 11.45  Dealul Furcilor – Primirea invitaților;
  • 11.45 – 11.48  Intonarea Imnului Național;
  • 11.48 – 12.00  Ceremonial religios;
  • 12.00 – 12.10 Alocuțiune privind semnificația evenimentului;
  • 12.10 – 12.20  Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori.

Participă: Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, Consiliul Judeţean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Arhiepiscopia Romano – Catolică, reprezentanți ai cultelor religioase Unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia, Direcția Județeană de Informații Alba, Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Alba, Cercul Militar Alba Iulia, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Alba, Asociația Națională a Veteranilor de Război Ferdinand I, filiala Alba, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, filiala ”Gemina”, Asociația  Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala ”Avram Iancu”, Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații, Asociația Revoluționarilor” Decembrie 1989” Alba Iulia, Consiliul Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Alba, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba Iulia, servicii și instituții publice din județul Alba și partide politice.

Conducătorii Răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania

Pe 28 februarie, se împlinesc 239 de ani de când conducătorii răscoalei țărănești de la 1784-1785, Horea, Cloșca și Crișan, au fost pedepsiți și executați cu cruzime, prin tragerea pe roată, la Alba Iulia, pentru acțiunile lor prin care au încercat să îi scape pe țărani de situația extrem de grea în care trăiau.

Povestea lor, îngrozitoare, dar frumoasă, are încă puterea de a-i cutremura pe cei care, pentru a le cinsti memoria celor care s-au revoltat împotriva constrângerilor nobiliare, își doresc să reconstituie, cel puțin mental, acele momente.

Vasile Ursu Nicula, cunoscut sub numele Horea, Ion Oargă (Cloșca) și Marcu Giurgiu (Crișan) au fost conducătorii Răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania. Aceasta a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage împotriva constrângerilor la care era supusă.

Răscoala a avut numeroase ecouri în străinătate, iar, în urma acesteia, moții din Munții Apuseni au câștigat mai multe drepturi precum libertatea pășunatului, scutirea de cărăușie, desființarea servituții personale și a legării de glie, căsătorii fără consimțământul nobilului precum și dreptul la educație.

În memoria liderilor răscoalei, Horea, Cloșca și Crișan, la Alba Iulia a fost ridicat un obelisc, în fața porții a treia a Cetății Alba Carolina. Monumentul a fost ridicat la inițiativa Societății Astra și a fost inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea și a fiului său, Mihai, voievod de Alba Iulia, la 14 octombrie 1937.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mihai Toader

    sâmbătă, 02.03.2024 at 07:57

    Am onoarea sa va salut!
    Stima si respect!
    Ma intreb si nu reusesc sa gasesc raspunsul,daca in sufletele celor ce au participat la aceasta comemorare, mai exista o umbra de patriotism sau e totul, sa fie, sa marcam momentul!!!
    Zasai, nu dadui cu parul!
    🙄🤔👍

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax