Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO Declarații ale președintelui Klaus Iohannis: Sănătatea noastră depinde de conștiința fiecăruia

Publicat

Președintele Klaus Iohannis face declarații de presă, la Palatul Cotroceni, la ora 13:00, anunță Administrația Prezidențială.

Declarația președintelui este programată la aceeași ora la care autoritățile anunță noul bilanț al pandemiei de coronavirus, după ziua în care România a înregistrat un record negativ al cazurilor noi de COVID-19.

Principalele declarații făcute de președintele Klaus Iohannis:

  • Ne aflăm astăzi la aproape jumătate de an de la momentul în care, pe 30 ianuarie, OMS recunoștea riscurile majore reprezentante de epidemia generată de noul coronavirus declarând o situație de urgență la nivel mondial
  • Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor și a pus la încercare sistemele medicale, de protecție socială și economice de pe întregul glob
  • România a acționat la timp și eficient. În 16 martie am semnat decretul privind instituirea stării de urgență în urma evaluării situației epidemiologice naționale
  • Unica rațiune a acestor măsuri restrictive a fost evitarea unui scenariu negru, evitarea de victime, un scenariu inevitabil în situația în care România nu avea resursele sanitare
  • Evoluția situației epidemiologice la nivel național a condus la evidențiera unor carențe majore, în special în sistemul medical în care s-a constatat lipsa materialelor. Pandemia a scos la iveală. Criza Covid-19 a pus o presiune uriașă pe unele sisteme publice.
  • Reformarea marilor sisteme publice nu mai poate fi amânată la sfârșit. Pașii mari în direcția unei digializări trebuie accelerați.
  • Lipsa unei legislații coerente și binegândite. Am fost nevoiți să gestionăm această pandemie cu legi slabe și sumar croite, astfel că în cele mai critice momente sanitare a trebuit să ajustăm din mers și legislația. Există situații excepționare impun măsuri excepționare. Fără îndoială, regimul stării de urgență a fost gândit astfel încât să asigure un răspuns prompt la un pericol pentru cetățeni și chiar pentru stat.
  • Prin Constituție, în situații de criză sanitară statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice.
  • Fac un apel la o colaborare loială între instituțiile fundamentale ale statului. Nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor.
  • Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege și nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenței lui.
  • Fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul de care este nevoie pentru ca autoritățile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor.
  • Este absolut normal să resimțim nesiguranță și să ne dorim să revină totul cum a fost. Din păcate acest lucru nu este posibil. Avem soluții pentru a ne relua viețile cât mai aproape de realitate. Oricâte eforturi ar face statul, sănătatea noastră ține și de conștiința fiecăruia: să purtăm mască, să respectăm distanțarea fizică și să ne spălăm des pe mâini. Aceste trei măsuri sunt menite să ne protejeze.

Vezi și RECORD de cazuri noi de COVID-19 în România: 555. Numărul total de îmbolnăviri a depășit pragul de 30.000

De asemenea, la aceeași oră încep dezbaterile în Parlament pe legea Guvernului privind carantina și izolarea. Legea a fost modificată în Comisia Juridică, după o dezbatere organizată de PSD la care au fost invitate mai multe ONG-uri care promovează teorii ale conspirației.

Raportul Comisiei Juridicie, cu modificările anunțate de PSD, intră la votul final din Camera Deputaților, care este prima cameră sesizată. După adoptare, proiectul de lege merge la Senat.

Klaus Iohannis a făcut miercuri apel la responsabilitate și le-a cerut politicienilor să nu exploateze în scop electoral actuala epidemie de coronavirus și să sprijine guvernul Orban în găsirea de soluții. Șeful statului a solicitat astfel Parlamentului adoptarea în regim de urgență a legii Guvernului privind carantina și izolarea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax