Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Green Fashion Show 2017, la Alba Iulia. Liceenii au prezentat creaţii de modă din materiale reciclabile. CÂȘTIGĂTORII


Publicat

IMG_5664O nouă ediţie a concursului de creaţii vestimentare din materiale reciclabile s-a desfăşurat joi, la Alba Iulia. La Green Fashion Show au fost premiaţi cei mai creativi liceeni din judeţul Alba, care au dovedit că le pasă de mediul înconjurător.

Evenimentul a avut loc joi, 11 mai, de la ora 17.00, la Alba Mall, fiind parte din ediția cu numărul opt a Campaniei ECOol, adresată elevilor de liceu din județul Alba. Pe lângă parada de modă „eco”, a avut loc şi un concert DJ Rynno şi Sylvia.

În competiție s-au înscris 180 de elevi de la 14 licee din tot județul (6 dintre licee sunt din Alba Iulia), organizați în 20 de grupuri.

Green Fashion Show este un spectacol-concurs, o competiție pe teme ecologice care are ca obiectiv sensibilizarea elevilor și a cadrelor didactice față de necesitatea protecției mediului înconjurător prin implicarea într-o activitate ce presupune munca în echipă și stimularea creativității acestora.

Tinerii au fost invitați să demonstreze că le pasă de mediul în care trăiesc, că au imaginație și că sunt dispuși să arate cât de creativi pot fi în comparație cu colegii lor din alte licee prin capacitatea lor de a realiza ținute vestimentare din materiale reciclabile sau reciclate.

Organizatorii concursului au fost Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA) împreună cu Consiliul Județean Alba (CJ Alba) și Inspectoratul Școlar Județean Alba (IȘJ Alba).

La concurs s-au putut înscrie elevi din clasele IX-XIII, organizați în grupuri de maximum 10 persoane. Grupurile participante la concurs au avut la dispoziție perioada cuprinsă între 1 aprilie – 10 mai 2017 pentru a realiza minim 4 creații vestimentare din materiale reciclabile/ reciclate, creații ce vor fi prezentate la „Green Fashion Show”.

Prezentarea ținutelor realizate de fiecare grup s-a făcut sub forma unei defilări-prezentare de vestimentații (durata maximă 3 minute) în cadrul spectacolului-concurs la care au fost invitați toți elevii liceelor din județul Alba.

Evaluarea grupurilor s-a făcut de către un juriu alcătuit din reprezentanți ai partenerilor evenimentului, din specialiști în domeniul creației vestimentare, sponsori.

Jurizarea s-a realizat în funcție de următoarele criterii urmărite atât în creațiile vestimentare prezentate, dar și în momentele de prezentare ale grupurilor:

– originalitate / creativitate

– impresia artistică (expresivitate, complexitate, valoare estetică în general)

– ilustrarea unui mesaj „eco” inclusiv prin folosirea materialelor reciclabile/reciclate (punctajul maxim va fi condiționat de utilizarea 100% a acestora, varietatea tipurilor de materiale);

– ilustrarea unei concepții a colecțiilor (bazată pe o idee centrală care poate fi reprezentată prin mesaj, cromatică, un anumit stil de vestimentație, un anumit tip de material, etc).

Grupurile câștigătoare (prin punctajul maxim obținut), la categoriile “Cel mai expresiv/convingător mesaj eco”, “Cea mai bună prezentare a colecției” şi “Cea mai bună colecție de vestimentații” au primit drept premiu o excursie. Coordonatorii-profesori ai grupurilor câștigătoare la cele trei categorii au primit vouchere valorice.

Tot o excursie este premiul ce a fost oferit pentru cei cinci designeri/ creatori ai celor mai bune cinci vestimentații individuale, câștigători pe bază de punctaj individual.

S-au mai acordat cinci portofolii de modă/ sesiuni foto pentru cele mai convingătoare prezențe scenice. Se vor acorda și premii individuale pentru popularitate, alese în urma unui vot online pe pagina de Facebook a Campaniei ECOol, ce vor consta în invitații la Festivalul Blaj Alive.

De asemenea, au fost acordate diplome prin care se atestă sprijinul oferit de fiecare profesor-coordonator în organizarea campaniei „eCOol 2017”, precum și diplome pentru de participare pentru grupurile înscrise și prezente la spectacolul final „Green Fashion Show”.

ECHIPELE:

SEASONSʼ HARMONY – Liceul Tehnologic Sebeș

LUCKY GIRLS – Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia

WILD CULTURE – Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia

CINCI MUZE – Liceul Tehnologic Sebeș

GENERAȚIA PRO – Liceul Teoretic Teiuș

AMALGAM – Colegiul Naţional “Corneliu Medrea” din Zlatna

GREEN FLOWERS – Liceul Tehnologic Sebeș

SMOG – Colegiul Național ”Bethlen Gabor” Aiud

ALOTROPIA – Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud

MASCA – Liceul ”Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș

LE MONDE DU CUPIDON – Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia

GR8STYLE – Liceul ”Horea Cloșca și Crișan” Abrud

ROYAL FAMILY – Liceul Tehnologic Sebeș

FASHION TIME – Colegiul Național „David Prodan” Cugir

SCULPTURAL + GRAFIC FASHION – Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia

SPRING BREAKERS – Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș

ECO STAR 80 – Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

CÂȘTIGĂTORII

Premii acordate pe grupuri:

 • Cel mai convingător mesaj eco – Masca – Liceul ”Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș
 • Cea mai bună colecție – GR8Style – Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud
 • Cel mai bun spectacol – Fashion Time – Colegiul Național ”David Prodan” Cugir
 • Premiu special al juriului – Amalgam – Liceul ”Corneliu Medrea” Zlatna

Premii acordate individual – cea mai bună prezență scenică:

 • Premiul 1 – Forro Alexandru – Amalgam – Liceul ”Corneliu Medrea” Zlatna
 • Premiul 2 – Stoica Alexandru –  Amalgam – Liceul ”Corneliu Medrea” Zlatna
 • Premiul 3 – Tincu Diana – Spring Breakers – Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș
 • Premiul 4 – Cacovean Larisa – Spring Breakers – Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș
 • Premiul 5 – Bucureștean Ioana – GR8Style – Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud

Premii acordate individual – cea mai bună creație vestimentară:

 • Premiul 1 – Sicoe Roxana – GR8Style – Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud
 • Premiul 2 – Bețu Camelia – Masca – Liceul ”Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș
 • Premiul 3 – Cioara Andreea – GR8Style – Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud
 • Premiul 4 – Bogdan Roxana – GR8Style – Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud
 • Premiul 5 – Alb Silvian – Masca – Liceul ”Dr. Lazăr Chirilă” Baia de ArieșȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Sâmbătă, 8 august: Șureanu Bike Fest, ediția a V-a. Concurs de ciclism montan, în Luncile Prigoanei. PROGRAM

Publicat

Peste 140 de pasionații de mountain bike sunt așteptați sâmbătă, 8 august, la Șureanu, la cea de-a V-a ediție a competiției Șureanu Bike Fest.

Șureanu Bike Fest se adresează tuturor iubitorilor de munte și pedalat, indiferent de vârstă. La ediția din acest an s-au înscris 147 de concurenți. Din cauza pandemiei de COVID-19, nu se vor accepta înscrieri la fața locului.

Pentru ediția a 5-a Șureanu Bike Fest, organizatorii competiției au pregătit un traseu de 34 km cu 1.150 de metri diferență pozitivă, care include două tronsoane diferite față de edițiile precedente. Vor fi două puncte de alimentare și control, primul în Poarta Raiului, la km 15 și cel de-al doilea, la urcarea pe Aușel, varianta sudică (opusă partiei A1), la km 24,5.

Chiar dacă vremea se anunță foarte bună, organizatorii au pregătit și traseul de vreme foarte rea, ceea ce presupune renunțarea la partea de gol alpin.

Program detaliat:

Vineri, 7 august

 • 17:00 – 22:00 Ridicare kituri participare

Sâmbătă, 8 august

 • 08:00 – 10:00 Ridicare kituri participare
 • 10:30 – 11:00 Ședință tehnică
 • 11:00 – 15:00 Probă principală
 • 15:00 – 16:00 Probe pentru copii, 1,5 km
 • 16:30 – 17:00 Premierea

Acces:

De la Sebeș parcurgem aproximativ 65 km pe Transalpina, DN 67C, pe direcția Sugag – Tău Bista – Baraj Oasa. Drumul a fost recent reabilitat.

De la Baraj Oasa continuăm pe direcția Domeniului Schiabil Șureanu, 15 km pe drum neasfaltat, dar practicabil pentru orice tip de mașină. Drumul trece pe lângă Mănăstirea Oașa și ajunge în satul de vacanță Luncile Prigoanei.

La intrarea în Luncile Prigoanei, imediat după bannerul cu ȘureanuBikeFest se virează stânga și în 800 m se ajunge în zona de Start/Sosire.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: O statuetă reprezentând două zeități aducătoare de fertilitate, veche de peste 7000 de ani, în colecțiile Muzeului Unirii

Publicat

Celebrul sit arheologic de la Tărtăria a îmbogățit colecțiile expoziționale ale Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia cu o piesă extrem de spectaculoasă, o statuetă antropomorfă legată de practicile religioase ce aveau loc în acest areal, acum mai bine de 7000 de ani.

Artefactul reprezentând o pereche sacră, aparținând culturii Vinča a fost descoperit în cursul anului 2014 la Tărtăria-Gura Luncii. Piesa prezintă o simbioză între un personaj masculin (reprezentat în stânga) și unul feminin (reprezentat în dreapta). Dimorfismul sexual pare evident, dat de diferența de mărime a personajului masculin realizat, probabil, intenționat.
Dimensiunile sunt: H=8,7 cm, lățimea 5,8 cm, iar grosimea 3,6 cm.

Partea inferioară este ruptă din vechime, la fel și brațul stâng. Artefactul este realizat dintr-un lut fin, cărămiziu-gălbui, foarte bine ars.

Cele două personaje prezintă fiecare câte o mască de formă ovală, ce amintește doar de canoanele măștilor triunghiulare din etapa timpurie a culturii Vinča. Sesizăm forma ușor triunghiulară cu baza în sus și colțurile rotunjite la personajul masculin, în timp ce la personajul feminin masca are o formă ușor ovală. Pe ambele măști ochii sunt redați simplu, prin incizii adânci și orizontale ce pornesc de la baza nasului, reprezentat printr-o proeminență trasă din pastă, de formă conică. Creștetul este drept și extrem de îngust. Brațul drept este scurt, dispus orizontal. Pe piept sunt reprezentați sânii, tot ca niște proeminențe conice ce accentuează elementul feminității.

Piesa confirmă cultul perechii sacre – o zeitate feminină și una masculină – care emană din cel al fertilității și fecundității, cult generalizat în epoca neo-eneolitică. Extrapolând la spațiul neolitic românesc și sud-est european reprezentarea își găsește analogii mai mult sau mai puțin similare. Ne oprim la două exemple care provin tot din mediul cultural vincian:
O piesă identică este figurina bicefală de la Rast (Jud. Dolj), descoperită în 1943 de Vladimir Dumitrescu. Piesa prezintă aceleași elemente de dimorfism – personajul din stânga este redat mai mare. În schimb brațele prezintă perforații și sunt ușor arcuite. Pieptul este ornamentat cu benzi liniare dispuse în meandru și sânii sunt redați prin două proeminențe ușoare.

O altă piesă de plastică antropomorfă, tot cu reprezentarea a două personaje, o găsim în mediul vincian, e adevărat, dintr-o etapă mai târzie, din situl de la Gomolova (Serbia). Piesa are aceeleași canoane ca cea de la Rast – în ceea ce privește modelarea și individualizarea capului și a gâtului – spre deosebire de piesa de la Tărtăria unde gâtul personajelor nu este individualizat. Și aceasta prezintă ornamente meandrice incizate și brațele perforate. Ceea ce se observă imediat este, însă, lipsa sânilor, elementul feminității, precum și proporția egală a redării celor două personaje.

Privind în ansamblu, analogiile etnografice au dat specialiștilor certitudinea că plastica antropomorfă reflectă, dacă nu o religie neolitică, cel puțin idei religioase existente în epocă. Fertilitatea și fecunditatea sunt elementele în jurul cărora gravitează ideile religioase neolitice. Zeitatea supremă este Marea Zeiță. Fecunditatea și fertilitatea Zeiței se realizează însă printr-o hierogamie cu un acolit masculin.

Piesa de la Tărtăria este tocmai produsul unor astfel de idei religioase neolitice. Statueta antropomorfă de la Tărtăria nu este unică în mediul vincian, dar astfel de piese sunt foarte rare, ceea ce reflectă atât circulația cât și omogenitatea ideilor și credințelor religioase ale purtătorilor culturii Vinča, integrând arealul intracarpatic în marele complex neolitic ce acoperă sud-estul Europei, au scris reprezentanții Muzeului Unirii din Alba Iulia, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe DN67 C – Transalpina. Un autoturism și o motocicletă s-au lovit. Trafic îngreunat în zona Săsciori-Căpâlna

Publicat

masina-politia

Traficul rutier a fost îngreunat joi după-amiaza pe DN 67 C – Transalpina, din cauza unui accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă.

Potrivit IPJ Alba, evenimentul rutier s-a petrecut în zona Săsciori – Căpâlna.

Două persoane au suferit leziuni. Din primele date, este vorba despre conducătorul motocicletei și o pasageră.

Accidentul s-ar fi petrecut din cauza nepăstrării distanței în mers și pătrunderii pe contrasens, mai transmite Poliția.

Revenim cu detalii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ludovic Orban: Dacă școala se va închide din cauza noilor cazuri de COVID, părinții vor primi 75% din salariu pentru a sta acasă

Publicat

Premierul României, Ludovic Orban, a precizat joi, 6 august, într-o declaraţie de presă, faptul că în noul an școlar care va începe pe 14 septembrie, în cazul în care cursurile se suspendă într-o anumită școală, toți părinții elevilor din școala respectivă vor primi 75% din salariu pe perioada în care stau acasă cu copilul să învețe online.

„Știți foarte bine că în perioada stării de urgență a existat o formă de sprijin a familiilor cu copii: pe perioada în care au fost suspendate cursurile şcolare, un părinte la alegere a avut posibilitatea să stea acasă într-un fel de concediu, plătindu-i-se 75% din salariu.

Şi pentru începerea şcolii vom lua o măsură similară. Măsura în schimb va fi flexibilă pentru că situaţia epidemiologică fiind diferită de la o localitate la alta, măsură nu va fi generală. Deci va fi o măsură locală. Dacă într-o şcoală avem cazuri şi se închide scoala 14 zile, toţi părinţii elevilor din şcoala respectiva vor primi pe perioada suspendării cursurilor formă de sprijin de 75%”, a declarat Ludovic Orban.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate