Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: ”Intrarea Armatei Române în Alba Iulia”. Moment spectaculos de Ziua Națională în Capitala Marii Uniri

Publicat

Duminică seara, la Alba Iulia, cei prezenți la sărbătoarea Zilei Naționale pot vedea două spectacole inedite, de reconstituire istorică. Acestea sunt centrate în zona celor trei porți ale Cetății, la Obelisc și la Monumentul Marii Uniri.

Este vorba despre ”Intrarea Armatei Române în Alba Iulia” (pe traseul Poarta I, Poarta a II-a, Poarta a III-a, esplanada Obeliscului) și”Retragerea Armatei Române cu torțe” (Poarta a III-a, Monumentul Unirii).

Voluntarii reconstituie un moment extrem de important al sfârșitului de an 1918.  Garda Naţională de la Alba Iulia a fost unul dintre elementele care au cântărit mult în „ecuaţia“ Unirii Transilvaniei cu România. Atmosfera de la 1918 este reconstituită în zilele noastre prin metoda modernă a reenactment-ului.

Cum a intrat Armata Română în Alba Iulia

În seara zilei de 18 decembrie, trenul care transporta Regimentul 5 Vânători, comandat de locotenent-colonelul Vasile Gagiu, a intrat în gara Alba Iulia. Erau primii ostaşi ai Regatului României pe care-i vedeau locuitorii oraşului, aflaţi încă sub puternica impresie lăsată de Marea Adunare Naţională.

În întâmpinarea militarilor români nu veniseră doar albaiulienii, ci şi numeroşi ţărani din satele înconjurătoare. Compania de onoare era comandată de căpitanul Florian Medrea. Cuvântul de bun venit a fost rostit de primarul Camil Velican. Drumul spre centrul oraşului era flancat de cordonul de onoare al Legiunii Române şi luminat de torţele purtate de membrii acesteia. Miile de localnici şi de săteni din împrejurimi ovaţionau România Mare, armata română şi pe regele Ferdinand.

Într-un discurs ce reflecta starea de spirit a momentului, protopopul a stabilit o înseriere istorică nobilă, subliniind că intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Cetatea Alba Iulia a fost urmată, la mai bine de 300 de ani, de Marea Adunare Naţională care a decis unirea Transilvaniei cu România şi, la numai câteva zile, armata trimisă de regele Ferdinand venea să desăvârşească România Mare.

Ziua Națională 2019 la Alba Iulia se încheie cu spectacolul de artificii, de la ora 21.00 și concert Sensor 16+ la Teatrul de păpuși ”Prichindel”, de la ora 21.30.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vali Popa

    marți, 03.12.2019 at 20:37

    Dar va rog sa pomeniti in reportaj si despre asociatiile de reconstituitori istorice, participante din toata tara, care au facut efortul ptr a fi prezente la acest eveniment.
    Aici ma refer la ” Asociatia Traditii Ostasesti” din Bucuresti si cu filiale in alte orase ale tarii, Asociatia culturala Tomis”, din Constanta. De mentionat detasamentul de cavaleristi, de la Medias tot al Asociatiei Traditii Ostasesti, condus de camaradul Mihai Cotei.
    Va rog sa rectificati reprtajul cu toate aceste amanunte.
    Cu multumirile noastre ptr invitatie, domnilor directori ai Muzeului din cetate dl Zgarciu si dl Rosu Tudor.
    Toata Stima,,
    Vasile Popa,
    Vicepresedinte ATO
    Asa cred ca este normal, sa se stie ca fara prezenta acestora poate evenimentul nu avea acelasi impact.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax