Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

LIVE VIDEO: Klaus Iohannis și Ludovic Orban lansează planul economic al Guvernului. Declarații

Publicat

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban lansează, miercuri, planul economic al Guvernului, care cuprinde zeci de măsuri de sprijin pentru economie, inclusiv granturi nerambursabile.

Planul Național de Investiții și Relansare Economică elaborat de Guvern este lansat cu puțin timp înainte de începerea campaniei electorale.

Evenimentul a început cu intonarea imnului de stat.

Programul executivului face o trecere în revistă a principalelor măsuri de sprijin adoptate în timpul pandemiei, pentru a merge la măsuri cu aplicabilitate pe termen scurt și mediu, dar și la proiecte cu termen de implementare pe termen chiar și de 10 ani, precum proiecte de infrastructură – Autostrada Unirii, metroul din Cluj sau cel spre Aeroportul Otopeni, construcția a trei spitale regionale și modernizarea și reabilitarea a aproape 2.500 de școli.

Mare parte dintre acestea nu au însă trecute și sursele de finanțare, lucru ce le face să arate ca planuri ambițioase bune pentru campanie electorală ce urmează, dar fără fundament în situația economică actuală.

Criza sanitară și economică provocată de pandemia globală cu Covid-19 a arătat vulnerabilitățile României determinate de modelul de dezvoltare promovat de guvernările anterioare„, subliniază executivul în preambulul programului de relansare economică.

Astfel, Guvernul își propune schimbarea modelului de dezvoltare a României de la unul bazat pe consum și politici pro-ciclice la o creștere economică bazată pe:

  • stimularea și dezvoltarea capitalului autohton și a competitivității companiilor românești
  • investiții în domenii strategice ale infrastructurii publice
  • transformarea digitală a economiei și a administrației publice
  • pregătirea economiei pentru noua revoluție tehnologică
  • tranziția către o economie durabilă

Obiectivul trasat pentru anul 2025 este ca Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27.

Un important factor pe care executivul își bazează relansarea economică post-pandemică îl reprezintă oferirea de granturi de sprijin pentru companii, care variază de la sprijinirea microîntreprinderilor pentru plata datoriilor, chiriilor sau utilităților, până la sprijin pentru repornirea activității în domenii grav afectare de măsurile restrictive (HoReCa, transporturi, turism, evenimente), la reconversia economică a unor IMM-uri sau creșterea competivității și dezvoltarea micilor afaceri prin fonduri din Programul Operațional Regional.

Digitalizarea reprezintă un alt obiectiv pe care guvernul dorește să îl atingă, iar aici se bazează pe dezvoltarea de start-up-uri de către studenți (finanțate cu granturi de până la 100.000 de euro) sau dezvoltarea Star-Tech Innovation (venit să înlocuiască Start-Up Nation) unde se oferă până la 42.000 de euro în granturi pentru circa 7.000 de noi IMM-uri.

Fonduri mai sunt alocate și pentru dezvoltarea agriculturii și a industriei agro-alimentare, dar și pentru programe de finanțare pentru investiții noi și relocarea de companii în România.

Guvernul mai propune înființarea Fondului Român de Investiții (pentru finanțarea unor investiții în domenii de interes strategic), respectiv înființarea Băncii Naționale de Dezvoltare (instituție de credit pentru proiecte de investiții).

Executivul a mai prevăzut și acordarea unui sprijin în valoare de 50% din salariul brut al angajatului dar nu mai mult de 2.500 lei pentru angajatorii care încadrează în muncă:

  • Tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani;
  • Persoanele cu vârsta de peste 50 ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență;
  • Cetățeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatori străini, din motive neimputabile lor.

Planul național de investiții este următorul:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax