Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Liiceanu, despre cazul de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan: ”Comportament mafiotic susținut de instituții”

Publicat

Gabriel Liiceanu și Radu Paraschivescu organizează joi de la ora 13.00 o conferință de presă în care vor vorbi despre cazul Emiliei Șercan. 

Jurnalista a relatat felul în care poliția participă la încercarea de compromitere a sa, în urma dezvăluirilor legate de plagiatul premierului Nicolae Ciucă.

”Este un comportament mafiotic susținut de instituțiile statului” a spus Gabriel Liiceanu, în deschiderea evenimentului.

Kompromatul pe care Emilia Șercan l-a dezvăluit în Pressone a provocat mai multe inițiative în spațiul public.

Președintele Comisiei de Cultură și Mass-Media a Camerei Deputaților, Ioan Bulai, a convocat pentru miercuri, 6 aprilie, o dezbatere la sediul Parlamentului.

Au fost invitați toți parlamentarii, jurnaliști de investigație și oameni din societatea civilă, dar reprezentanții PSD, PNL, AUR și UDMR au lipsit.

Citește și: Intimidări și amenințări împotriva jurnalistei Emilia Șercan: “Autoritățile au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva mea”

Editura Humanitas organizează joi, 7 aprilie, la ora 13.00, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, o conferință de presă despre cazul amenințărilor la adresa Emiliei Șercan. Alături de ziarista de investigație vor fi Gabriel Liiceanu și Radu Paraschivescu.

Scrisoarea deschisă a lui Gabriel Liiceanu: 

„Stimate domnule Prim-Ministru,

Ştiţi, desigur, că meseria de jurnalist e una sacră în orice democraţie şi că orice atentat la profesiunea sau la integritatea lui ne trimite cu gândul la cele mai negre autoritarisme ale istoriei.

Pentru intelectualii care cred în menirea lor de voci ale societăţii, orice adiere de agresare a unui jurnalist ne duce automat cu gândul la soarta pe care au avut-o în anii din urmă în Rusia jurnaliştii care şi-au ridicat glasul în numele adevărului.

Ei au plătit fidelitatea faţă de mandatul lor cu viaţa: de pildă, au fost împuşcaţi, precum Anna Politovskaia în 2006 în casa scării unui bloc din Moscova.

Am avut prilejul să păşesc într-o bună zi, ca invitat la o dezbatere în jurul statului de drept în România, în sala Parlamentului Europei care poartă numele acestei eroine.

Şi vă rog să nu vă mire faptul că pentru noi, intelectualii umanişti, orice agresare a unui ziarist ne trimite cu gândul la aceste orori la care poate ajunge un stat în derivă.

Despre un jurnalist, de astă-dată român, este vorba în rândurile mele acum: despre doamna Emilia Şercan. În 2019, în urma „crimei” de a fi denunţat plagiatele doctorale în serie care aveau loc la Academia de Poliţie, Emilia Şercan a fost ameninţată cu moartea – iar Poliţia şi DNA au făcut lumină în acest caz în două luni – de rectorul Academiei de Poliţie, Adrian Iacob, şi de prorectorul acestei instituţii, Mihai Marcoci.

Acest comportament mafiotic nu s-a terminat aici. Începând cu data de 19 ianuarie a acestui an, doamna Emilia Şercan a fost supusă unei campanii susţinute de ameninţări, intimidări şi denigrări, în urma căreia a făcut repetate plângeri penale.

La acestea, autorităţile statale, a căror menire este să apere pe orice cetăţean ameninţat sau pus sub presiune de infractori, au răspuns prin derobări şi tăcere şi au ales practic să blocheze ancheta ce ar urma să ducă la depistarea şi pedepsirea făptaşilor.

În punctul de vedere pe care l-a transmis ieri, guvernul a afirmat că susţine libertatea de exprimare (deşi, în treacăt fie spus, rolul unui guvern nu e să susţină, ci să garanteze libertatea de exprimare).

Am dedus, aşadar, că v-a intrigat, ca pe noi toţi, acest straniu şi îngrijorător comportament al autorităţilor statului nostru”, scrie Gabriel Liiceanu în scrisoarea adresată prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Grupul Humanitas organizează joi, 7 aprilie, la ora 13.00 o conferinţă de presă privitoare la cazul jurnalistei Emilia Şercan.

Gabriel Liiceanu l-a invitat pe Nicolae Ciucă la conferinţa de presă, „socotind că un punct de vedere al dumneavoastră în legătură cu atacurile la care a fost supusă Emilia Şercan şi, deopotrivă, cu ceea ce are aerul unei tergiversări a rezolvării pe cale instituţională a obstrucţionării statului de drept, ar duce la o clarificare a unei situaţii care ne îngrijorează pe toţi cei care credem că rolul dumneavoastră este şi acela de garant al democraţiei în România şi de funcţionare imparţială a instituţiilor statului”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. pilu

    joi, 07.04.2022 at 13:34

    Da tu cine eşti mă moşule, să te bagi neîntrebat în oala altuia ? Ai primit ordin ? Aşa se pare.

  2. simon templar

    joi, 07.04.2022 at 13:52

    E măta, dacă tot ai întrebat. Dacă ai fi citit speța și ai fi avut un IQ rezonabil și puțină cultură politică să înțelegi, ai fi realizat despre ce e vorba. Altfel, ești doar un comentator prost, dar cu epoleți. Asta cu epoleții o deduc în contextul acestui articol.

  3. pilu

    joi, 07.04.2022 at 16:08

    Ce rău e să fi tâmplar !

  4. Stelian ion

    joi, 07.04.2022 at 19:46

    Luati-va de oricine,dragi ziaristi,dar nu de ma ciuca,e omul americanilor,nu v-ati prins?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax