Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO Violențe la mitingul diasporei de la București: 452 de răniți. Protestele continuă și sâmbătă

Publicat

Peste 100.000 de protestatari au blocat centrul capitalei. Toate străzile din jurul Guvernului au fost baricadate de forţe de ordine. Primele incidente au început în jurul orei 16:00 şi, de atunci, sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Instigatorii au incendiat diverse zone, au aruncat cu borduri şi cu sticle spre jandarmi. La rândul lor, aceştia au răspuns cu forţă. Zeci de protestatari nevinovaţi au ajuns la spital.

Jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi în Piaţa Victoriei au fost sustrase, iar structurile Ministerului Afacerilor Interne face cercetări în acest caz.Este vorba de două arme de 9 mm.

Mii de români din ţară şi din străinătate s-au mobilizat pentru a participa la mitingul de vineri, 10 august, din Piaţa Victoriei din Capitală. Ei au cerut demisia Executivului, nemulţumiţi de modul de guvernare al social-democraţilor şi de decizile luate de aceştia privind legile justiţiei şi Codurile penale, de demiterea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, de gafele premierului Viorica Dăncilă şi de faptul că liderul PSD Liviu Dragnea se află la conducerea Camerei Deputaţilor în pofida faptului că a fost condamnat la închisoare.

Sâmbătă, ora 7.27. Bilanțul răniților a ajuns la 452, dintre care 70 au fost spitalizați.  Un nou protest este anunţat, pe Facebook, pentru sâmbătă, de la ora 18.00, în Piaţa Victoriei, evenimentul fiind intitulat ”Nu plecăm până nu plecaţi!”. 

Sâmbătă, ora 1.15. Un număr de 440 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, dintre aceste 65 fiind transportate la spital, în urma mitingului de vineri.

Sâmbătă, ora 1.05. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi în Piaţa Victoriei au fost sustrase, iar structurile Ministerului Afacerilor Interne face cercetări în acest caz.

Sâmbătă, ora 00.50. Un număr de 20 de răniţi au fost duşi la Spitalul Floreasca.

Sâmbătă, ora 00.00. Câteva sute de persoane care au fugit din Piaţa Victoriei când jandarmii au intrat în forţă protestează încă pe bulevardul Iancu de Hunedoara.

Manifestanţii strigă ”Nu plecăm!”. Ei sunt înconjuraţi de jandarmi, care au format un cordon.

Jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, la ora 23.00, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Scutierii au intrat în forţă în manifestanţi, atacând cu grenade cu gaze lacrimogene şi folosind tunul cu apă. Oamenii au fost luaţi prin surprindere şi au încercat să fugă pe bulevardele din jur. Cei câţiva protestari care au fost violenţi pe parcursul mitingului au ripostat la asaltul jandarmilor, aruncând cu sticle şi pietre.

Incidente au fost pe tot parcursul mitingului, până la ora 23.00 fiind asistate medical aproape 250 de persoane.

Vineri, ora 23.37. Președintele Klaus Iohannis a reacționat, într-un mesaj pe Facebook, la violențele din Piața Victoriei, de la mitingul diasporei.

„Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”, a scris Klaus Iohannis.

Vineri, ora 23.00. Doi jandarmi, unul dintre ei o femeie, au fost bătuţi cu bestialitate de un grup de protestatari.

Scutierii au intrat în forţă în manifestanţi, atacând cu grenade cu gaze lacrimogene şi folosind tunul cu apă. Oamenii au fost luaţi prin surprindere şi au încercat să fugă pe bulevardele din jur.

Cei câţiva protestari care au fost violenţi pe parcursul mitingului au ripostat la asaltul jandarmilor, atuncând cu sticle şi pietre.

Vineri, ora 22:50. Numărul persoanelor rănite crește alarmant: sunt 247 de oameni răniți în confruntări.

Vineri, ora 22:35. Numărul răniților în urma confruntărilor din Piața Victoriei a ajuns la 185 de persoane.

Foto: Facebook (Florin Roman)

Vineri, ora 22:00. Jandarmeria Română a anunțat că se va interveni în Piaţa Victoria pentru restabilirea ordinii publice în zona de desfăşurare a protestului. „S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute”, precizează Jandarmeria Română.

Vineri, ora 21:50. Noi incidente la mitingul diasporei. „O bătaie generalizată, este o situație mult mai gravă. Peste tot sunt gaze lacrimogene, toată piața e plină de gaz lacrimogen, jandarmii au intrat în oameni”, transmite Laurențiu Rădulescu, jurnalist Digi24.

Vineri, ora 21:30. Circa 140 de oameni au fost răniți în confruntările din Piața Victoriei. Între timp, numărul protestatarilor din Piața Victoriei a ajuns la 100.000 de. Și în celelalte orașe a crescut numărul oamenilor care protestează, față de cifrele publicate la ora 21:00.

Vineri, ora 21:10. Circulația la metrou la stația Piața Victoriei a fost reluată.

Vineri, ora 21:00. Aproximativ 60.000 de oameni protestează la această oră în fața Guvernului, cerându-i demisia.

Vineri, ora 20:30. În unele locuri, câțiva oameni continuă să arunce cu diverse obiecte în jandarmi, iar aceștia au folosit din nou gaze lacrimogene. Jandarmeria a folosit și tunul cu apă.

Vineri, ora 20.14. Metrourile nu mai opresc în Piaţa Victoriei, scrie Digi24.ro.

Metrorex informează că, la nivelul Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituţiile cu atributii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 20.00., staţia Piaţa Victoriei să fie închisă.

Închiderea staţiei presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire. Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru asigurarea siguranţei călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei”, a comunicat Metrorex.

Vineri, ora 19:30. Peste 20.000 de oameni protestează la Guvern, în Piața Victoriei. Aici sunt mobilizați și peste 1.000 de jandarmi.

Sunt proteste și în țară: aproximativ 5.000 de oameni protestează la Cluj-Napoca și la Sibiu. La Brașov și Iași sunt aproximativ o mie de oameni, iar protestele de ordinul sutelor sunt și în Galați, Timișoara, Craiova, Constanța ori Oradea.

Vineri, ora 18:40. Cel puțin 15.000 de oameni protestează la această oră în fața Guvernului, potrivit unor estimări. Oamenii au ieșit să protesteze și în marile orașe ale țării.

Vineri, ora 18:40. Noi incidente în Piața Victoriei. Mai multe persoane au încercat să rupă gardul jandarmilor, iar aceștia au rispotat cu gaze lacrimogene.

O tânără a fost intoxicată cu gaz lacrimogen și a fost preluată de o ambulanță SMURD. Medicii cară pe brațe și o persoană vârstnică.

Jandarmeria a adus în Piața Victoriei și un tun cu apă.

Ora 18:35. Jandarmeria Română face apel către protestatarii din Piaţa Victoriei să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţe, iar cei care vor să vină la manifestaţie sunt îndemnaţi să nu fie însoţiţi de copii. De asemenea, Jandarmeria spune că respectă în egală măsură dreptul celor care nu vor să protesteze şi anunţă că nu va ezita să restabilească liniştea ori de câte ori aceasta este tulburată.

Ora 18:00. Situația s-a mai liniștit în fața Guvernului, iar protestul continuă. Numărul oamenilor din Piața Victoriei a crescut considerabil. 34 de protestatari și doi jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale până la această oră.

În mulțime sunt foarte multe persoane cu steagurile Uniunii Europene, ale Canadei, Marii Britanii, Danemarcei, Italiei sau Spaniei. Foarte mulți oameni au tricouri sau insigne cu #FărăPenali.

Vineri, ora 17:25. 24 de protestatari și un jandarm au avut nevoie de îngrijiri medicale până la această oră.

Vineri, ora 17:00. Traficul în Piața Victoriei este blocat. Jandarmii folosesc din nou gazele lacrimogene. Oamenii le cer forțelor de ordine să renunțe la acest lucru și scandează „Jandarmeria apără hoția!”

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat la Digi24 că oamenii au forțat gardurile de protecție și că jandarmii au format un nou dispozitiv „la limita trotuarului din fața Guvernului”.

„Țelul nostru e să asigurăm acest echilibru și această tensiune să se descarce dar nu într-un mod negativ, în sensul că nu ne dorim incidente, niciun fel de confruntări”, a adăugat el.

„Rolul nostru e să-i protejăm pe ei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Vineri, ora 16:30. Circa 1.500 de persoane sunt la această oră în faţa Guvernului, transmite Digi24.

Vineri, ora 16:20. Bulevardul Kiseleff a fost blocat. Oamenii încearcă să blocheze și Bulevardul Aviatorilor. La această oră sunt și câteva îmbrânceli cu jandarmii. Și s-a dat cu gaze lacrimogene, relatează Laurențiu Rădulescu, jurnalist Digi24.

De asemenea, oamenii s-au apropiat de gardul Guvernului. Mai mulți jandarmi cu scuturi au fost chemați să intervină.

Vineri, ora 16:00. Un bărbat care tulbura ordinea publică în zona protestului şi un altul care avea asupra sa spray-uri graffiti au fost duşi la poliţie.

Vineri, ora 13:00. Peste 200 de persoane se află deja în Piaţa Victoriei, la această oră, pentru mitingul diasporei, programat să înceapă la ora 17.00, primele maşini cu protestatari sosind încă din timpul nopţii. Oamenii, veniți din stăinătate, dar şi din alte judeţe, scandează „Demisia” şi „Penalii”. La această oră, câteva zeci de români veniţi din străinătate s-au strâns şi în faţa Teatrului Naţional, urmând să plece în marş către Piaţa Victoriei.

În Piaţa Victoriei se află, la această oră, peste 200 de persoane, între ei fiind inclusiv români veniţi de la Chicago, care cer demisia Guvernului şi alegeri anticipate.

Oamenii au pancarte cu mesaje precum „PSD, ciuma roşie”, „Din Timiş, alături de diaspora”, „Jos corupţia”, „Vă vedem”, „Dorohoiu nu vă vrea”, „Fără penali în funcţii publice”, suflă în vuvuzele şi scandează „Demisia” şi „Penalii”.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax