Connect with us
Publicitate

CUGIR

LIVE-VIDEO: Obiceiul „Păștenilor” 2021. În Miercurea Mare, peste 50 de localnici au organizat procesiunea de la Cugir

Publicat

Peste 50 de „păşteni” din Cugir au pregătit în acest an pâinea și vinul pentru Paşte. Este vorba despre Obiceiul „Păştenilor”, păstrat din generaţie în generaţie, de peste 70 de ani.

În acest an, 56 de „pășteni” care au împlinit vârsta de 60 de ani au pregătit Sfintele Paști. Evenimentul a început miercuri, în jurul orei 15:00, în fața bisericii „Sf. Treime” din Cugir, cu o slujbă religioasă. Oamenii s-au strâns în fața cult îmbrăcați în costume populare, atmosfera fiind una de sărbătoare.

Din cauza pandemiei, procesiunea se desfășoară în interiorul cimitirului. În total sunt prezenți peste 100 de oameni.

Obiceiul „Păștenilor” a apărut în 1948, în satul Vinerea, la inițiativa părintelui paroh Ioan Sabău, care a hotărât ca pregătirea Sfintelor Paşti să fie făcută de persoanele care împlinesc în cursul acelui an 60 de ani şi care vor purta numele de „păşteni”.

Tradiția a fost preluată mai apoi și la Cugir, fiind una dintre cele mai cunoscute tradiții din zona Transilvaniei care se desfăşoară pe durata Săptămânii Mari a Postului Sfintelor Paşti.

 

Obiceiul începe cu mult înainte de Săptămâna Mare, când are loc întâlnirea celor care au împlinit vârsta de 60 de ani în decursul anului respectiv.

La Vinerea, în cadrul întâlnirii se stabilește de comun acord o familie, de regulă mai înstărită, care este gazdă. Aceştia vor aduce în gospodărie pâinea, vinul și vasele noi de brad în care vor fi pregătite paștile care vor fi oferite celor prezenți în biserică în Noaptea de Înviere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. IS

    miercuri, 28.04.2021 at 15:25

    Nimeni nu poarta masca….distantare nici atat. Sunt sigur ca erau toti vaccinati….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax