Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Obiceiul „Păștenilor” la Cugir. În Miercurea Mare credincioșii organizează o mare procesiune pe străzile din oraș

Publicat

În Miercurea Mare, cugirenii celebrează Păștenii. Este o tradiție veche de mai bine de 60 de ani, unde credincioșii se întâlnesc înainte cu câteva zile de paște. 

Miercuri, 12 aprilie, credincioșii au repetat tradiția Pășenilor. 

Persoanele care împlinesc în acest an vârsta de 60 de ani vor pregăti pâinea și vinul, care se vor transforma apoi în „Paști” și pe care le vor împărți în Noaptea de Înviere credincioșilor prezenți la slujbă.

Obiceiul are loc în Miercurea Mare în orașul Cugir și apoi în dimineața Joii Mari în localitatea Vinerea.

Obiceiul „Păștenilor” a apărut acum 71 ani, în 1948, în satul Vinerea, la inițiativa părintelui paroh Ioan Sabău, care a hotărât ca pregătirea Sfintelor Paşti să fie făcută de persoanele care împlinesc în cursul acelui an 60 de ani şi care vor purta numele de „păşteni”.


Acest obicei a fost preluat mai apoi și la Cugir. Este una dintre cele mai cunoscute tradiţii din zona Transilvaniei care se desfăşoară pe durata Săptămânii Mari a Postului Sfintelor Paşti.

Obiceiul începe cu mult înainte de Săptămâna Mare, când are loc întâlnirea celor care au împlinit vârsta de 60 de ani în decurusl anului respectiv.

La Vinerea, în cadrul întâlnirii se stabilește de comun acord o familie, de regulă mai înstărită, care este gazdă. Aceştia vor aduce în gospodărie pâinea, vinul și vasele noi de brad în care vor fi pregătite paștile care vor fi oferite celor prezenți în biserică în Noaptea de Înviere.

Obiceiul „Păștenilor” mai este întâlnit și într-un alt sat de pe cuprinsul județului Alba, în Loman, la 5 kilometri de Săsciori.

Aici, obiceiul este total diferit de cel de la Cugir sau Vinerea. În satul Loman din Comitetul de Organizare a „Păștenilor” fac parte 100 de persoane, indiferent de vârsta, care vor participa la pregătirea paștilor cu produse și, cei mai înstăriți, cu bani.

În a doua zi de Paști „păștenii” împreună cu preotul, slujitorii bisericii și locuitori din sat se strâng la o masă festivă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax