Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Peste 2000 de cazuri COVID-19 în România. Ordonanțele Militare 5 și 6. Declarații Marcel Vela, Raed Arafat

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut declarații de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, luni seara.

Raed Arafat a precizat că au fost confirmate 2.109 cazuri confirmate de COVID-19, din care 593 la Suceava.

UPDATE: A fost adoptată și Ordonanța Militară nr. 6. Municipiul Suceava și zona limitrofă intră în carantină. 

Citește și OFICIAL: 2.109 cazuri de coronavirus în România. Măsurile luate de autorități. Ordonanțele militare 5 și 6, integral

Bogdan Despescu a prezentat prevederile Ordonanței Militare 5, adoptată luni, 30 martie:

  • Se prelungește suspendarea zborurile spre dinspre Spania pentru încă 14 zile
  • Se prelungește suspendarea zborurile spre dinspre Italia pentru încă 14 zile începând din 6 aprilie
  • Persoanele care părăsesc locul de carantinare vor răspunde penal
  • Persoanele care nu respectă izolarea la domiciliu vor fi sancționate și contravențional

Declarații Marcel Vela:

  • Este o situație complexă și trebuie analizată punctual și național. Evoluția cazurilor din Suceava, densitatea îmbolnăvirilor, riscul răspândirii infecțiilor, analizele cu specialiștii, toate acestea au făcut să luăm o decizie extrem de importantă. Am emis Ordonanța Militară 6 privind instituirea măsurii de carantinare a municipiului Suceava, a comunelor limitrofe.
  • În carantină intră alte 8 comune. Pe perioada stării de urgență se constituie o zonă de protecție. În zona carantinată e permisă intrarea sau ieșirea pentru: transportul de mărfuri, persoanele care nu locuiesc dar care desfășoară activități economice sau în domeniu apărării, administrația publică locală, a serviciilor de utilitate publică, comunicații.
  • Ministerul transporturilor și operatorii economici din transportul de persoane nu vor comercializa bilete pentru zona carantinată.
  • În zona de protecție vor stabili măsuri specifice privind intrarea sau ieșirea persoanelor. Este interzisă deplasarea între localitățile din zonă.
  • CJ Suceava împreună cu primariii din localitățile de carantinare și protectie vor lua măsuri pentru a funcționa aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără aparținători, utilități.
  • Este strict interzis accesul între localități decât cele deschise circulatiei publice. Sunt abilitate să aplice: Poliția, Jandarmeria, Poliția Locală, Ministerul Transporturilor.
  • Conducerea MAI, Guvernul României, asigurăm cetățenii din Suceava de toată susținerea noastră. În aceste momente, unitatea românilor ne va face mai puternici și mai încrezători că vom învinge

Reamintim că vârful epidemiei de coronavirus în România ar putea fi în aprilie, iar potrivit estimărilor atunci este posibil ca România să confirme în jur de 10.000 de cazuri de infectare cu Covid-19, după cum a declarat, duminică, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Până luni, la ora 22.00, erau raportate 65 decese din cauza coronavirus (cele mai multe în Suceava).

Până luni, la ora 13.00, pe teritoriul României, erau confirmate 1.952 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.952 de persoane confirmate pozitiv, 209 erau declarate vindecate și externate ( 55 la Timișoara, 80 la București, 23 la Iași, 15 la Caraș-Severin, 7 la Craiova, 10 la Constanța, 10 la Prahova și 2 la Cluj, 1 la Galați, 1 la Mureș, 1 la Bihor, 1 la Brăila, 3 la Brașov).

Noi măsuri impuse prin Ordonanța Militară nr. 4 au fost anunțate duminică seara de ministrul Marcel Vela. Printre acestea, persoanelor vârstnice le-a fost permis să iasă din case la orice oră dacă scopul deplasărilor este cel medical, au fost plafonate prețurile la energie, gaze, apă și carburanți, dar au crescut amenzile pentru nerespectarea măsurilor.

De asemenea, persoanele care părăsesc izolarea la domiciliu sau carantina vor intra 14 zile în carantină, pe cheltuiala lor.

Nu în ultimul rând, pacienții nu pot fi refuzați la internare pe motiv că nu sunt confirmați pozitiv.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax