Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Președintele Iohannis la Alba Iulia. A inaugurat monumentul Unirii și a participat la Parada Militară

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a ajuns sâmbătă la Alba Iulia pentru a participa la o parte dintre manifestările organizate la Ziua Națională a României, în special la parada militară, programată la ora 15.30.

A fost așteptat de Ludovic Orban, Raluca Turcan, Vasile Blaga și alți lideri ai PNL, dar și de reprezentanți ai Coaliției de guvernare, în general din eșaloanul secund. Printre aceștia, deputatul de Alba Ioan Dîrzu, deputatul Cătălin Rădulescu și fostul ministru Victor Negrescu. Corina Crețu fosi și ea prezentă și a stat în grupul liberalilor.

 

Șeful statului s-a oprit la Catedrala Încoronării, unde a depus o coroană de flori, la statuia Regelui Ferdinand.


Chiar înainte de sosirea președintelui, din public s-au auzit huiduieli la adresa reprezentanților PSD. ”Rușine să vă fie. Să îți fie rușine Nicolae” au strigat câțiva oameni, adresându-se lui Șerban Nicolae. Lângă acesta se afla și ministrul Gabriel Les, dar și aproape era și deputatul Gabriel Rădulescu, așa că huiduilelile au ricoșat inevitabil și spre aceștia.

În așteptarea președintelui, reprezentanții puterii și ai opoziției s-au grupat separat unii de ceilalți. Comisarul European Corina Crețu i-a salutat rece pe social-democrați apoi s-a dus spre grupul PNL unde s-a întreținut cu Raluca Turcan

Citeşte şi PROGRAM PARADA MILITARĂ de Ziua Națională, la Alba Iulia. 1800 de cadre MApN şi MAI și 180 de mijloace tehnice de luptă

Vezi GHIDUL VIZITATORULUI de 1 DECEMBRIE 2018 la Alba Iulia. Tot ce trebuie să știi: PROGRAM, RESTRICȚII, PARCĂRI, TRANSPORT

 

După depunerea de coroane, președintele a trecut pe Podul Unirii pentru a inaugura Monumentul Unirii. În dreptul monumentului, președintele a ținut un scurt discurs. După discurs, însoțit de primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, s-a apropiat de monument și împreună au tăiat panglica cu care fusese legat.

Președintele i-a salutat pe politicienii prezenți, după care, a plecat spre tribuna de unde urmează să urmărească parada. Oamenii l-au primit cu bucurie și aplauze, Klaus Iohannis reușind o adevărată ”baie de mulțime”.

iohanis la monumentul unirii

La vederea lui Klaus Iohannis, o parte dintre românii prezenți la Alba Iulia au început să scandeze sloganuri anit-PSD.

YouTube video

Despre monumentul inaugurat astăzi

Monumentul este construit din blocuri masive de piatră, are aproximativ 22 de metri înălțime și cântărește 1450 de tone. A costat peste 10 milioane de lei, din care o jumătate îi revin sculptorului Mihai Buculei, ca drepturi de autor.

Încă de dinainte de a fi finalizată, în jurul construcției au început controversele. În spațiul public au apărut opinii critice cu privire la însemnătatea lui, la locul în care este amplasat, la valoarea artistică și la asemănarea izbitoare cu logoul facebook.

Monumentul a fost conceput în 1993, când a câștigat un concurs organizat de Ministerul Culturii. De atunci au trecut 25 de ani și a fost realizat abia anul acesta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax