Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ludovic Orban, desemnat din nou premier. Anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis

Publicat

Klaus Iohannis l-a desemnat din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de premier. La finalul consultărilor cu partidele parlamentare, joi, de la ora 18:00, în cadrul unei declarații de presă, președintele l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze un nou Guvern și să se prezinte în Parlament. 

Președintele Klaus Iohannis a consultat joi partidele parlamentare, fiind așteptat să-l desemneze premier tot pe liberalul Ludovic Orban, în încercarea de a ajunge la alegerile anticipate. Iohannis a precizat însă că, dacă va constata în cadrul consultărilor că nu există o majoritate pentru dizolvarea Parlamentului, va „insista” pentru votarea unui guvern construit în jurul PNL.

„Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și sunt în măsură să vă spun câteva concluzii. Avem un guvern liberal care a venit cu agendă reformatoare. A dorit să reformeze multe programe, să aducă îmbunătățiri pe diverse programe. A dorit să repare greșelile care au fost făcute de guvernele pesediste din cei trei ani de dinainte. Pe de altă parte avem un PSD care are foarte mulți parlamentari și care se opune acestor schimbări. (…)

După părerea mea, soluția corectă în această situație, întoarcerea la electorat este soluția care satisface nevoia de democrație în românia. Mai simplu spus, întoarcerea la electorat sunt alegerile anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune, unii au fost de părere că este bine, alții că este necesar să se consulte în partid. (…)

Următorul pas este desemnarea unei persoane pentru formarea unui nou Guvern. Așadar, după ce m-am consultat cu toate partidele și formațiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou Guvern și să se prezinte în Parlament”, a declarat Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale reprezentanților partidelor politice, după consultările cu președintele Klaus Iohannis

Consultările președintelui Klaus Iohannis au început de la ora 12:00 cu delegația PNL, condusă de Ludovic Orban. Din delegația PNL care a sosit la Palatul Cotroceni au făcut parte Ludovic Orban, Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu. Deși liberalii anunțaseră că din delegație va face parte și Raluca Turcan, aceasta a lipsit de la discuțiile cu președintele.

„I-am prezentat președintelui mandatul decis de CN al PNL, propunerea de premier este În conformitate cu hotărârea CN în persoana președintelui partidului, subsemnatul L. Orban. I-am prezentat decizia PNL de a susține întrunirea condițiilor constituționale pentru declanșarea alegerilor anticipate”, a declarat Orban, la finalul consultărilor.
 
„România are nevoie de o bună guvernare, de un Parlament format din oameni competenți și onești care să reprezinte cu adevărat interesele și aspriațiile cetățenilor români, (…) de o majoritate stabilă care să pună în practică reformele. I-am prezentat acest obiectiv și decizia ca parlamentarii PNL să participe la procedurile de învestire, dar să nu voteze pentru că, repet, pentru a se întruni condițiile constituționale care să dizolve acest Parlament, dominat de paralamentarii născuți din pixul lui Dragnea, este necesară respingerea a două propuneri de premier”, a mai spus Orban.

Delegația PSD care a participat la consultările cu președintele Klaus Iohannis a fost formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Claudiu Manda, Mihai Weber și Titus Corlățean.

Liderul PSD a confirmat, la ieșirea de la consultările cu Iohannis, că PSD ia în caclul seziarea Curții Constituționale în ceea ce privește propunerea, din nou, ca premier a liberalului Ludovic Orban. ”Așteptăm decizia președintelui și o să venim cu decizia PSD”, a spus Ciolacu, adăugând că Iohannis este cel care decide cât de scurtă sau lungă este această criză politică. El a mai spus că nu știe cât de legală este situația în care Orban s-a autopropus, din nou, premier.

Marcel Ciolacu a mai precizat că social-democrații vor cere lămuriri să vedem dacă este vorba despre încălcarea Constituției și despre crearea unui conflict juridic între guvern și parlament.

Dan Barna a spus, la ieșirea de consultări, că USR susține scenariul alegerilor anticipate și că dacă acest proiect al anticipatelor nu se va materializa, programul de guvernare asuma ca punct unu alegerea primarilor în două tururi, ordonanță de urgență. ”A doua solicitare a fost ca USR să facă parte din propunerile de Guvern, în cazul în care nu avem anticipate. Am făcut o propunere de premier, pe Dacian Cioloș. A luat act de propunerea noastră, intenționează să facă o primă nominalizare, mesajul fiind că obiectivul este acela de a avea anticipate, să avem două guverne respinse în Parlament”.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, la finalul discuțiilor cu președintele că UDMR nu va susține crearea unei majorități în jurul PSD și nici un premier susținut de PSD.

„Așteptăm desemnarea din partea președintelui. Dacă am înțeles bine, propunerea PNL a fost Ludovic Orban, chiar dacă ieri a avut 261 de voturi împotrivă în Parlament. În mod logic, nu poate avea poimâine 233 de voturi, dar în România se mai întamplă și surprize”, a spus liderul UDMR.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a precizat, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că i-a transmis acestuia că alegerile anticipate nu sunt o soluție potrivită și că situația ar crea o ”o tevatură uriașă pentru un câștig care nu mai este semnificativ”, având în vedere că, oricum, nu mai este foarte mult până la alegerile generale la termen.

ALDE nu are nicio propunere de premier și consideră că persoana desemnată trebuie să vină din partea partidelor care au cea mai mare pondere în Parlament. 

Victor Ponta a spus că propunerea Pro România a fost Remus Pricopie pentru un guvern de uniune națională care să ne treacă peste o perioadă de criză politică.” În măsura în care își face un guvern de profesioniști, la fel ca el, poate să organizeze alegerile în condiții de egalitate pentru toată lumea. Retrăim momentul 2009, când a căzut Boc, a fost propus un prim ministru și Traian Băsescu a refuzat, 2010 am căzut în criză, vom plăti același cost din 2010. Nu îl vom vota dacă este propus domnul Orban. Până și liberalii s-au convins să nu îl mai voteze. Nu participăm la o numire care nu are scopul prevăzut de Constituție. PSD fără noi, fără alte partide, deține majoritatea în Birourile Permanente Reunite. Calendarul depinde de decizia reprezentanților PSD. Dacă vrea PSD facă anticipate, da, dacă nu, nu vor fi”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax