Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ludovic Orban, desemnat din nou premier. Anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis


Publicat

Klaus Iohannis l-a desemnat din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de premier. La finalul consultărilor cu partidele parlamentare, joi, de la ora 18:00, în cadrul unei declarații de presă, președintele l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze un nou Guvern și să se prezinte în Parlament. 

Președintele Klaus Iohannis a consultat joi partidele parlamentare, fiind așteptat să-l desemneze premier tot pe liberalul Ludovic Orban, în încercarea de a ajunge la alegerile anticipate. Iohannis a precizat însă că, dacă va constata în cadrul consultărilor că nu există o majoritate pentru dizolvarea Parlamentului, va „insista” pentru votarea unui guvern construit în jurul PNL.

„Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și sunt în măsură să vă spun câteva concluzii. Avem un guvern liberal care a venit cu agendă reformatoare. A dorit să reformeze multe programe, să aducă îmbunătățiri pe diverse programe. A dorit să repare greșelile care au fost făcute de guvernele pesediste din cei trei ani de dinainte. Pe de altă parte avem un PSD care are foarte mulți parlamentari și care se opune acestor schimbări. (…)

După părerea mea, soluția corectă în această situație, întoarcerea la electorat este soluția care satisface nevoia de democrație în românia. Mai simplu spus, întoarcerea la electorat sunt alegerile anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune, unii au fost de părere că este bine, alții că este necesar să se consulte în partid. (…)

Următorul pas este desemnarea unei persoane pentru formarea unui nou Guvern. Așadar, după ce m-am consultat cu toate partidele și formațiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou Guvern și să se prezinte în Parlament”, a declarat Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale reprezentanților partidelor politice, după consultările cu președintele Klaus Iohannis

Consultările președintelui Klaus Iohannis au început de la ora 12:00 cu delegația PNL, condusă de Ludovic Orban. Din delegația PNL care a sosit la Palatul Cotroceni au făcut parte Ludovic Orban, Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu. Deși liberalii anunțaseră că din delegație va face parte și Raluca Turcan, aceasta a lipsit de la discuțiile cu președintele.

„I-am prezentat președintelui mandatul decis de CN al PNL, propunerea de premier este În conformitate cu hotărârea CN în persoana președintelui partidului, subsemnatul L. Orban. I-am prezentat decizia PNL de a susține întrunirea condițiilor constituționale pentru declanșarea alegerilor anticipate”, a declarat Orban, la finalul consultărilor.
 
„România are nevoie de o bună guvernare, de un Parlament format din oameni competenți și onești care să reprezinte cu adevărat interesele și aspriațiile cetățenilor români, (…) de o majoritate stabilă care să pună în practică reformele. I-am prezentat acest obiectiv și decizia ca parlamentarii PNL să participe la procedurile de învestire, dar să nu voteze pentru că, repet, pentru a se întruni condițiile constituționale care să dizolve acest Parlament, dominat de paralamentarii născuți din pixul lui Dragnea, este necesară respingerea a două propuneri de premier”, a mai spus Orban.

Delegația PSD care a participat la consultările cu președintele Klaus Iohannis a fost formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Claudiu Manda, Mihai Weber și Titus Corlățean.

Liderul PSD a confirmat, la ieșirea de la consultările cu Iohannis, că PSD ia în caclul seziarea Curții Constituționale în ceea ce privește propunerea, din nou, ca premier a liberalului Ludovic Orban. ”Așteptăm decizia președintelui și o să venim cu decizia PSD”, a spus Ciolacu, adăugând că Iohannis este cel care decide cât de scurtă sau lungă este această criză politică. El a mai spus că nu știe cât de legală este situația în care Orban s-a autopropus, din nou, premier.

Marcel Ciolacu a mai precizat că social-democrații vor cere lămuriri să vedem dacă este vorba despre încălcarea Constituției și despre crearea unui conflict juridic între guvern și parlament.

Dan Barna a spus, la ieșirea de consultări, că USR susține scenariul alegerilor anticipate și că dacă acest proiect al anticipatelor nu se va materializa, programul de guvernare asuma ca punct unu alegerea primarilor în două tururi, ordonanță de urgență. ”A doua solicitare a fost ca USR să facă parte din propunerile de Guvern, în cazul în care nu avem anticipate. Am făcut o propunere de premier, pe Dacian Cioloș. A luat act de propunerea noastră, intenționează să facă o primă nominalizare, mesajul fiind că obiectivul este acela de a avea anticipate, să avem două guverne respinse în Parlament”.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, la finalul discuțiilor cu președintele că UDMR nu va susține crearea unei majorități în jurul PSD și nici un premier susținut de PSD.

„Așteptăm desemnarea din partea președintelui. Dacă am înțeles bine, propunerea PNL a fost Ludovic Orban, chiar dacă ieri a avut 261 de voturi împotrivă în Parlament. În mod logic, nu poate avea poimâine 233 de voturi, dar în România se mai întamplă și surprize”, a spus liderul UDMR.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a precizat, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că i-a transmis acestuia că alegerile anticipate nu sunt o soluție potrivită și că situația ar crea o ”o tevatură uriașă pentru un câștig care nu mai este semnificativ”, având în vedere că, oricum, nu mai este foarte mult până la alegerile generale la termen.

ALDE nu are nicio propunere de premier și consideră că persoana desemnată trebuie să vină din partea partidelor care au cea mai mare pondere în Parlament. 

Victor Ponta a spus că propunerea Pro România a fost Remus Pricopie pentru un guvern de uniune națională care să ne treacă peste o perioadă de criză politică.” În măsura în care își face un guvern de profesioniști, la fel ca el, poate să organizeze alegerile în condiții de egalitate pentru toată lumea. Retrăim momentul 2009, când a căzut Boc, a fost propus un prim ministru și Traian Băsescu a refuzat, 2010 am căzut în criză, vom plăti același cost din 2010. Nu îl vom vota dacă este propus domnul Orban. Până și liberalii s-au convins să nu îl mai voteze. Nu participăm la o numire care nu are scopul prevăzut de Constituție. PSD fără noi, fără alte partide, deține majoritatea în Birourile Permanente Reunite. Calendarul depinde de decizia reprezentanților PSD. Dacă vrea PSD facă anticipate, da, dacă nu, nu vor fi”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, depus de PNL. Detalii de la Florin Roman

Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că a depus, în numele colegilor, un proiect de lege de abrogare a pensiilor speciale pentru parlamentari. Propunerea a preluat toate observațiile CCR.

”În calitate de lider de grup, am depus în numele deputaților PNL un proiect de lege de abrogare a pensiilor speciale pentru parlamentari.

Propunerea PNL a preluat toate observatiile CCR și vizează abrogarea capitolului XI – indemnizație pentru limita de vârstă, art 49 și 50, cele care vizează pensiile speciale ale senatorilor și deputaților.

Am anunțat depunerea acestui proiect de lege imediat după ce CCR a declarat neconstituțională legea PNL privind anularea tuturor pensiilor speciale.

Pentru a parcurge toate etapele parlamentare, PNL a introdus și un amendament la OUG 29/2020, privind impozitarea cu peste 90% a pensiilor speciale.

Solicităm tuturor partidelor politice, inclusiv PSD, partidul care a inventat pensiile speciale în România, să țină cont de vocea romanilor și să voteze proiectul PNL, de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, unul la care CCR nu mai poate invoca nici o obiecție de neconstituționalitate!”, a transmis Florin Roman.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania și la munte până în 7 iunie. Când mai cresc temperaturile. Prognoza meteo pe două săptămâni

Publicat

flori de munte

Administrația Națională de Meteorologie transmite prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni, în regiuni din țară. În Transilvania, se mai încălzește după 5 iunie. Însă probabilitatea de ploi și furtuni rămâne ridicată în următoarea perioadă.

În Transilvania, în intervalul 25 – 31 mai, valorile termice nu vor varia semnificativ de la o zi la alta, acestea caracterizând o vreme mai rece decât în mod normal.

Media maximelor va fi de 16-17 grade, iar a minimelor se va situa în jurul valorii de 6 grade.

În a doua săptămână de prognoză vremea va intra într-un proces de încălzire treptată ce va determina înregistrarea, în medie, a unor maxime de 25-26 de grade în zilele de 05, 06 și 07 iunie pornind de la valori medii în jurul a 17 grade în ziua de 01 iunie.

Minimele vor crește de la 6-7 grade, în data de 01 iunie, spre valori medii în jurul a 12 grade la sfârșitul intervalului (07 iunie).

Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată pe tot parcursul intervalului.

La munte, în prima săptămână a intervalului, valorile termice nu vor varia semnificativ de la o zi la alta, acestea caracterizând o vreme mai rece decât în mod normal. Astfel, maxima va fi de 7- 8 grade în medie, iar temperatura minimă de 1-2 grade.

Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire astfel că până la finalul celei de-a doua săptămâni de prognoză, maximele vor ajunge la valori medii în jurul a 16 grade în zilele de 05, 06 și 07 iunie, iar minimele spre medii în jurul a 8 grade.

Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată pe tot parcursul intervalului.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

DEFINITIVAT 2020: Reguli oficiale de examen publicate de MEC. Cereri pentru echivalarea inspecțiilor la clasă, până în 5 iunie

Publicat

profesor

Ministerul Educației a anunțat luni modificările în metodologia de organizare a examenului de Definitivat 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19.

Modificări și completări ale Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenului de definitivat:

Vezi și DEFINITIVAT 2020: Modele de subiecte și bareme de corectare pentru proba scrisă. Detalii despre examenul din acest an

– perioada concediului de maternitate, precum și perioada suspendării cursurilor ca urmare a declarării stării de urgență/alertă se consideră vechime la catedră pentru cadrele didactice înscrise la examenul național de definitivare în învățământ.

Structura examenului este următoarea:

Etapa I – eliminatorie

a) susținerea a cel puțin unei inspecții de specialitate/recunoașterea notei obținute la ultima inspecție la clasă, inspecție susținută în calitate de cadru didactic calificat;

b) evaluarea portofoliului profesional.

Etapa a II-a (finală): o probă scrisă

În anul școlar 2019-2020, candidații care nu au susținut prima inspecție de specialitate în cadrul examenului pot solicita inspectoratului școlar recunoașterea notei obținute la ultima inspecție la clasă, inspecție susținută în calitate de cadru didactic calificat. Solicitarea se transmite în scris inspectoratului școlar, până la data de 5 iunie 2020. Candidații vor preciza unitatea de învățământ în care a fost susținută inspecția, precum și nota obținută/calificativul obținut. Recunoașterea/echivalarea inspecției, la solicitarea candidaților, se realizează până la data de 12 iunie 2020.

Măsuri de prevenție/protecție în sălile de examen:

– repartizarea în săli a candidaților care susțin examenul în sesiunea 2020 se face cu respectarea măsurilor de distanțare fizică;

– într-o sală de examen, pot susține proba scrisă un număr de 10 candidați.

În sesiunea 2020 a examenului, nota obținută la examen se calculează după formula: ND=(2NI+NP+7NS)/10, unde:

* ND – nota de la definitivat

* NI – nota de la inspecție (respectiv cea mai mare dintre notele la cele două inspecții de specialitate obținute de candidatul care a susținut ambele inspecții)

* NP – nota pentru portofoliu

NS – nota la proba scrisă (toate notele fiind obținute de candidat în sesiunea de examen curentă).

Nota minimă de promovare a examenului este 8 (opt).

sursă: edu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi până la 5000 de lei pentru cei care ard vegetație fără respectarea normelor legale. Atenționări ISU Alba

Publicat

ISU Alba reamintește măsuri generale de prevenire a incendiilor la executarea lucrărilor cu foc deschis pentru arderea vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente, dar și amenzile pe care le riscă persoanele care nu respectă legea în domeniu.

Potrivit sursei citate, utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă (art. 97 alin. (1) din Ordinul MAI 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare).

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii (art. 97 alin. (3) din Ordinul MAI 163/2007).

Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii (art. 97 alin. (4) din Ordinul MAI 163/2007).

Nu se admite utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (hârtie, lemn, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.), fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare (art. 97 alin. (5) din Ordinul MAI 163/2007).

Conform prevederilor art. 5 din Ordinul comun al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 605/579/2008 pentru aprobarea Dispoziţiilor Generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

 • condiţii meteorologice fără vânt;
 • parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
 • izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
 • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
 • asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
 • asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
 • asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
 • pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.

Conform prevederilor art. 6 din Ordinul comun al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 605/579/2008, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

 • condiţii meteorologice fără vânt;
 • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
 • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
 • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
 • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
 • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
 • supravegherea permanentă a arderii;
 • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
 • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor

Cetăţenii  sunt pasibili de următoarele sancţiuni contravenţionale:

– amendă de la 2.501 lei la 5.000 lei: inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun, pentru limitarea şi stingerea acestora – art. 45 pct. III litera „a” din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor;

amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi – art. 1 pct. 3 litera „r” din HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor;

amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei: amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi – art. 1 pct. 3 litera „s” din HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

sursă: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate