Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ludovic Orban, desemnat din nou premier. Anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis


Publicat

Klaus Iohannis l-a desemnat din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de premier. La finalul consultărilor cu partidele parlamentare, joi, de la ora 18:00, în cadrul unei declarații de presă, președintele l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze un nou Guvern și să se prezinte în Parlament. 

Președintele Klaus Iohannis a consultat joi partidele parlamentare, fiind așteptat să-l desemneze premier tot pe liberalul Ludovic Orban, în încercarea de a ajunge la alegerile anticipate. Iohannis a precizat însă că, dacă va constata în cadrul consultărilor că nu există o majoritate pentru dizolvarea Parlamentului, va „insista” pentru votarea unui guvern construit în jurul PNL.

„Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și sunt în măsură să vă spun câteva concluzii. Avem un guvern liberal care a venit cu agendă reformatoare. A dorit să reformeze multe programe, să aducă îmbunătățiri pe diverse programe. A dorit să repare greșelile care au fost făcute de guvernele pesediste din cei trei ani de dinainte. Pe de altă parte avem un PSD care are foarte mulți parlamentari și care se opune acestor schimbări. (…)

După părerea mea, soluția corectă în această situație, întoarcerea la electorat este soluția care satisface nevoia de democrație în românia. Mai simplu spus, întoarcerea la electorat sunt alegerile anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune, unii au fost de părere că este bine, alții că este necesar să se consulte în partid. (…)

Următorul pas este desemnarea unei persoane pentru formarea unui nou Guvern. Așadar, după ce m-am consultat cu toate partidele și formațiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou Guvern și să se prezinte în Parlament”, a declarat Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale reprezentanților partidelor politice, după consultările cu președintele Klaus Iohannis

Consultările președintelui Klaus Iohannis au început de la ora 12:00 cu delegația PNL, condusă de Ludovic Orban. Din delegația PNL care a sosit la Palatul Cotroceni au făcut parte Ludovic Orban, Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu. Deși liberalii anunțaseră că din delegație va face parte și Raluca Turcan, aceasta a lipsit de la discuțiile cu președintele.

„I-am prezentat președintelui mandatul decis de CN al PNL, propunerea de premier este În conformitate cu hotărârea CN în persoana președintelui partidului, subsemnatul L. Orban. I-am prezentat decizia PNL de a susține întrunirea condițiilor constituționale pentru declanșarea alegerilor anticipate”, a declarat Orban, la finalul consultărilor.
 
„România are nevoie de o bună guvernare, de un Parlament format din oameni competenți și onești care să reprezinte cu adevărat interesele și aspriațiile cetățenilor români, (…) de o majoritate stabilă care să pună în practică reformele. I-am prezentat acest obiectiv și decizia ca parlamentarii PNL să participe la procedurile de învestire, dar să nu voteze pentru că, repet, pentru a se întruni condițiile constituționale care să dizolve acest Parlament, dominat de paralamentarii născuți din pixul lui Dragnea, este necesară respingerea a două propuneri de premier”, a mai spus Orban.

Delegația PSD care a participat la consultările cu președintele Klaus Iohannis a fost formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Claudiu Manda, Mihai Weber și Titus Corlățean.

Liderul PSD a confirmat, la ieșirea de la consultările cu Iohannis, că PSD ia în caclul seziarea Curții Constituționale în ceea ce privește propunerea, din nou, ca premier a liberalului Ludovic Orban. ”Așteptăm decizia președintelui și o să venim cu decizia PSD”, a spus Ciolacu, adăugând că Iohannis este cel care decide cât de scurtă sau lungă este această criză politică. El a mai spus că nu știe cât de legală este situația în care Orban s-a autopropus, din nou, premier.

Marcel Ciolacu a mai precizat că social-democrații vor cere lămuriri să vedem dacă este vorba despre încălcarea Constituției și despre crearea unui conflict juridic între guvern și parlament.

Dan Barna a spus, la ieșirea de consultări, că USR susține scenariul alegerilor anticipate și că dacă acest proiect al anticipatelor nu se va materializa, programul de guvernare asuma ca punct unu alegerea primarilor în două tururi, ordonanță de urgență. ”A doua solicitare a fost ca USR să facă parte din propunerile de Guvern, în cazul în care nu avem anticipate. Am făcut o propunere de premier, pe Dacian Cioloș. A luat act de propunerea noastră, intenționează să facă o primă nominalizare, mesajul fiind că obiectivul este acela de a avea anticipate, să avem două guverne respinse în Parlament”.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, la finalul discuțiilor cu președintele că UDMR nu va susține crearea unei majorități în jurul PSD și nici un premier susținut de PSD.

„Așteptăm desemnarea din partea președintelui. Dacă am înțeles bine, propunerea PNL a fost Ludovic Orban, chiar dacă ieri a avut 261 de voturi împotrivă în Parlament. În mod logic, nu poate avea poimâine 233 de voturi, dar în România se mai întamplă și surprize”, a spus liderul UDMR.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a precizat, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că i-a transmis acestuia că alegerile anticipate nu sunt o soluție potrivită și că situația ar crea o ”o tevatură uriașă pentru un câștig care nu mai este semnificativ”, având în vedere că, oricum, nu mai este foarte mult până la alegerile generale la termen.

ALDE nu are nicio propunere de premier și consideră că persoana desemnată trebuie să vină din partea partidelor care au cea mai mare pondere în Parlament. 

Victor Ponta a spus că propunerea Pro România a fost Remus Pricopie pentru un guvern de uniune națională care să ne treacă peste o perioadă de criză politică.” În măsura în care își face un guvern de profesioniști, la fel ca el, poate să organizeze alegerile în condiții de egalitate pentru toată lumea. Retrăim momentul 2009, când a căzut Boc, a fost propus un prim ministru și Traian Băsescu a refuzat, 2010 am căzut în criză, vom plăti același cost din 2010. Nu îl vom vota dacă este propus domnul Orban. Până și liberalii s-au convins să nu îl mai voteze. Nu participăm la o numire care nu are scopul prevăzut de Constituție. PSD fără noi, fără alte partide, deține majoritatea în Birourile Permanente Reunite. Calendarul depinde de decizia reprezentanților PSD. Dacă vrea PSD facă anticipate, da, dacă nu, nu vor fi”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Profesoară din Alba, pe scena Galei SuperTeach: „Am vrut să devin o învățătoare care să vadă supereroul în fiecare elev”

Publicat

Ana Scutelnicu, profesoară la Școala Primară Geomal și la Școala Gimnazială Stremț, a urcat recent pe scena Galei SuperTeach, unde a povestit cum a fost experiența la clasă după absolvirea cursurilor de Mentalitate Deschisă în Educație.

La Gala SuperTeach au urcat pe scenă rând pe rând parte din profesorii absolvenți ai cursului de Mentalitate Deschisă în Educație, facilitatori de Mentalitate Deschisă în Educație, elevi, autorități, fondatorii SuperTeach și antreprenori implicați în evoluția școlii românești. Toți pentru același obiectiv: transformarea educației din România. Toți cu același deziderat: „Teachers First”.

„Am vrut să devin învățătoare, dar o învățătoare altfel decât cea pe care am avut-o eu. O învățătoare care să vadă supereroul în fiecare elev, să caute potențialul în fiecare dintre ei. SuperTeach a fost cel care m-a dus pe mine un pas mai departe. (…)

Mentalitatea nu se schimbă peste noapte, dar mentalitatea deschisă a devenit un mod de viață pentru mine și este fantastic pentru că e aplicabilă în toate domeniile în care interacționez cu ceilalți. (…)

Învăț de la elevii mei. Nu, nu sunt o învățătoare perfectă. Învăț, dar învățăm împreună. Eu să fiu învățătoarea lor, ei să fie elevii mei și este fantastic. Energia pe care o simt în fiecare zi cu mentalitatea deschisă îmi dă putere să merg mai departe. Cea mai importantă lecție pe care eu am învățat-o la SuperTeach este aceea că schimbarea este un îndemn la acțiune, este un verb. Nu cade din cer, nu este o ploaie, ci ea se află în mâinile noastre și este și o datorie. O datorie față de generațiile care urmează”, a spus Ana Scutelnicu.

* de la minutul 1:41:00. 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Sergiu Pașca, tânărul cercetător din Alba, finanțare pentru o cercetare revoluționară a creierului uman cu ajutorul tehnologiei

Publicat

sergiu

Cercetătorul român, originar din Aiud, Sergiu Pașca, beneficiază de susținerea Institutului de Neuroștiințe Wu Tsai într-un program denumit „Big Ideas”. 

Grație finanțării, Sergiu Pașca, alături de o echipă complexă de savanți, are posibilitatea să ducă la un alt nivel cercetările asupra creierului uman pe care le derulează.

Potrivit neuroscience.stanford.edu, două grupuri de cercetători de la Stanford abordează aceste probleme de lungă durată.

Citește și: Articol în The New York Times despre Sergiu Pașca, tânărul savant din Aiud. Pune lumea medicală în fața unei descoperiri geniale

Ca parte a programului Big Ideas in Neuroscience al Institutului de Neuroștiințe Wu Tsai, ele creează noi tehnologii și conexiuni între discipline care au potențialul de a transforma radical acest domeniu.

Citește și: Sergiu Pașca, tânărul savant de renume mondial din județul Alba a mai obținut un premiu internațional pentru cercetare

Institutul de Neuroștiințe Wu Tsai finanțează cu un total de peste 5,5 milioane de dolari aceste eforturi ale cercetătorilor.

Sergiu Pașca este unul dintre cei care beneficiază de finanțare pentru cercetare.

Programul condus de Sergiu Pașca

Programul Stanford Brain Organogenesis, condus de Sergiu Pasca și Karl Deisseroth, își propune să creeze și să împărtășească o nouă platformă tehnologică pentru a permite oamenilor de știință să studieze în mod direct dezvoltarea creierului uman.

„Modelele animale au fost de mare ajutor, dar în cele din urmă trebuie să fim de acord că avem nevoie de modele mai bune ale creierului uman pentru a transpune descoperirile fundamentale, pacienților noștri din clinică”, a spus Pașca.

 

„Din fericire, apelul pentru idei mari a venit chiar când un set de tehnologii puternice erau în curs de dezvoltare în campus, care ar putea face acest lucru posibil pentru prima dată”.

Echipa lui Sergiu Pașca a dezvoltat o abordare specială pentru a transforma celulele pielii pacienților și a voluntarilor sănătoși în agregate celulare care seamănă cu anumite regiuni ale creierului.

În 2017, laboratorul său a arătat că aceste culturi 3D, cunoscute și sub numele de organoizi, ar putea fi cultivate împreună pentru a forma circuite miniaturale și funcționale ale creierului uman – pe care Pasca le-a numit asembloizi.

„Ne-am dat seama că această serie de progrese tehnologice ne-ar permite să accesăm aspecte inaccesibile anterior, ale dezvoltării creierului uman și, în cele din urmă, să creăm un nou domeniu al neuroștiinței umane la nivel molecular”, a spus Pașca.

Vezi și: Sergiu Pașca și soția sa, Anca – descoperire de importanță mondială într-un proiect comun de cercetare, legat de copii

De exemplu, echipa lui Pașca a folosit recent această platformă pentru a crea modele de lucru ale circuitelor creierului uman implicate în tulburări motorii, cum ar fi ALS, combinând sferoizi ai țesutului cortical, spinal și muscular și permițându-le să formeze în mod natural conexiuni funcționale.

Grupul are acum capacitatea de a modela o varietate de circuite neuronale implicate în schizofrenie, dependență și alte tulburări, prin combinarea de sferoizi care imită peste o duzină de regiuni diferite ale creierului.

Institutul de Neuroștiințe Wu Tsai este dedicat înțelegerii modului în care funcționează creierul atât când este sănătos, cât și în boală.

Comunitatea de cercetare combină mai multe discipline, inclusiv neuroștiințe, medicină, inginerie, psihologie și educație.  ab24 Descoperirile care decurg din aceste colaborări vor transforma înțelegerea creierului uman, vor oferi tratamente noi pentru tulburările creierului și vor promova sănătatea creierului pe tot parcursul vieții.

Cine este Sergiu Pașca

Sergiu Pașca este profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford și director al Stanford Neurosciences Institute Stem Cell Core.

El se concentrează în primul rând pe dezvoltarea de noi abordări pentru studierea dezvoltării creierului uman și pentru descoperirea mecanismelor tulburărilor neuropsihiatrice.

Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale.

În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.

Are titlul de doctor în cercetare, iar în anul 2012, această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.

A primit şi premiul pentru „Cel mai bun student român din străinătate” din partea „Ligii studenţilor români din străinătate”, dar și distincția de Cetăţean de onoare al municipiului Aiud.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe raza localității Tărtăria: O persoană a fost rănită după ce un automobil s-a răsturnat

Publicat

politie, IPJ, masina politie, girofar, politie ziua

O persoană a fost rănită ușor marți seara, în jurul orei 19.00, pe raza localității Tărtăria, într-un accident rutier. 

Potrivit reprezentaților IPJ Alba, pe DN 7, un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului. În urma răstrunării, o persoană a fost rănită ușor.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba cumpără reactivi de laborator și consumabile pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2

Publicat

Direcția de Sănătate Publică Alba cumpără reactivi de laborator și consumabile în valoare de peste 880.000 de lei, pentru a putea determina anticorpii anti SARS-COV-2. 

DSP Alba a lansat marți, 22 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru furnizarea de reactivi de laborator și consumabile medicale necesare pentru analizatorul automat de imunologie cu chimiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 (IgG și IgM), model MAGLUMI 800.

Valoarea totală estimată este de 885.050 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, Laboratorul de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică efectuează în momentul de față determinarea SARS-COV-2 în exsudatul nazal și faringian prin metoda RT-PCR și se dorește o diversificare a activității în acest domeniu și cu determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 din serul persoanelor care au trecut prin infecția cu acest virus și a persoanelor care au fost vaccinate cu vaccinul anti SARS-COV-2.

În urma achiziției unui Analizator automat de imunologie cu chimiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 (IgM și IgG), model MAGLUMI 800 este necesar asigurarea kit-urilor și consumabilelor aferente funcționării aparatului.

Astfel, vor fi achizitionați reactivi și consumabile medicale necesari utilizării/funcționării analizatorului automat de imunologie cu chimiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 (IgG și IgM), model MAGLUMI 800, pe o perioadă de 12 luni.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate