Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

LIVE-VIDEO: Profesorii din Alba au ieșit în stradă. PROTEST cu sute de angajați din învățământ, la Alba Iulia. Ce solicită aceștia

Publicat

Sute de profesori, personal nedidactic și auxiliar protestează luni, 29 mai, la Alba Iulia. Cel mai mare marș al sistemului educațional de până acum a început în fața Prefecturii Alba și va continua pe strada Mihai Viteazul, spre Cetatea Alba Carolina, până la Monumentul Unirii. 

Angajații din învățământ solicită, printre altele, majorarea salariilor, plata orelor suplimentare și acordarea sporurilor pentru condiții de muncă. 

La Alba Iulia, organizatorii au primit autorizația de organizare a protestului, din partea primăriei, a precizat, pentru Alba24.ro, Bogdan Petru Cârcoană, vicepreședinte al Federației Sindicatelor din Educație (FSE) ”Spiru Haret” și președinte al Uniunii Sindicale Teritoriale a Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” Alba.

În total, în județul Alba, la greva generală participă peste 2000 de profesori și angajați personal auxiliar în învământ, respectiv 43,52% din totalul salariaților din sistem, la nivel local.

Bogdan Cârcoană a precizat, pentru alba24.ro, că în cursul săptămânii trecute ”în cel puțin jumătate din unitățile de învățământ din județ au fost organizate manifestări de protest.

Adică profesorii participanți la grevă nu au mai rămas în săli de clasă sau în cancelarii, ci au ieșit în curtea sau în fața școlilor”.

La jumătatea acestei săptămâni, în județul Alba se aflau în grevă 2.285 angajați, din care 1.768 cadre didactice.

Între timp, o parte dintre angajați au renunțat la protest, însă alții s-au alăturat celor aflați în grevă, mai ales după ce au aflat care a fost oferta Guvernului, a precizat Cârcoană.

Revendicările sindicatelor din Educație

  • majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației
  • plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic
  • acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ
  • acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.)
  • creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii
  • renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mircea

    luni, 29.05.2023 at 13:15

    parinti nu fiti tristi ca in ORIZONT 3 merg meditatiile cum mergeau o data furnalele la Hunedoara.Informatica o tovarase si limba romana alta tovarade.Bineinteles fara sa plateasca taxe si impozite din care sa le mareasca salariile.Platim noi taxe pt ei si pt toti bugetarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax