Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

UPDATE VIDEO: Ședință de îndată pentru votarea bugetului la Alba Iulia. Consilierii au aprobat bugetul municipiului

Publicat

Bugetul local al municipiului Alba Iulia pentru anul 2023 a fost aprobat în ședința Consiliului Local de luni, 6 ianuarie.

Consilierii locali din Alba Iulia s-au întâlnit luni, pentru a doua oară, să aprobe bugetul orașului, după un episod de luptă politică, între cei doi aliați la nivel local: PNL și USR. Bugetul Municipiului Alba Iulia a intrat din nou la vot, într-o ședință ”de îndată” a Consiliului Local.

Ședința s-a desfășurat luni, de la ora 13:00, la sala de ședințe a Primăriei, cu prezență fizică, dar și prin platforma Zoom.

Bugetul a căzut la vot în data de 30 ianuarie, după ce consilierii PNL și PSD ai Consiliului Local Alba Iulia au votat ”împotrivă”, cu 12 voturi, în timp ce au fost doar 9 voturi ”pentru”.

Primarul Gabriel Pleșa, a cerut vineri o întâlnire cu toți consilierii locali, pentru deblocarea situației din administrația locală.

Partidele nu au anunțat public rezultatul întâlnirii, dar cert este că ședința de îndată a fost anunțată pentru luni, ceea ce duce la concluzia că s-au înțeles.

Ce motive a invocat PNL Alba Iulia pentru a nu vota bugetul

Hațegan a declarat pentru Alba24 că problema ar fi legată de cofinanțarea proiectelor de mobilitate urbană, care ar risca să se blocheze din cauză că în buget nu ar fi fost cuprinsă cofinanțarea lor.

Concret, Hațegan spune că dacă banii europeni cheluiți în proiect vin cu întârziere de 3-4 luni, există riscul de blocaj.

”Dacă nu există cash-flow, există riscul să se blocheze totul, cu orașul transformat în șantier. Asta reproșăm în primul rând, că nu au prevăzut cofinanțarea în buget” a spus Marius Hațegan.

”Proiectele de mobilitate, cu ponderea cea mai mare din totalul estimat a fi atras și cheltuit în 2023, pretind o angajare bugetară de peste 140 de milioane de lei.

În condițiile în care, în prezent, se lucrează doar pe un tronson, la intrarea în oraș. Restul, fie nu au procedurile de achiziție finalizate, fie nu au început lucrările.

Este clar că ținta nu poate fi atinsă, luna decembrie a acestui an va marca un procent foarte redus de execuție pe anumite loturi, prin urmare banii europeni vor deveni, din 2024, cheltuiala exclusivă a albaiulienilor” a spus Hațegan.

În plus, s-a mai invocat faptul că bugetul ar fi fost supraestimat, la fel ca și anii trecuți.

Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Primarul Pleșa sneagă că primăria ar avea o problemă de cash-flow din cauza proiectelor și că a fost votată accesarea unui credit exact pentru asemenea nevoi.

În schimb, spune acesta, are o problemă cu funcționarea instituției, cauzată de lipsa bugetului, în condițiile în care ar fi afectate toate cheltuielile.

Miza scandalului este mai degrabă politică decât administrativă. Asta pentru că PNL și PSD încearcă să se poziționeze în vederea următoarelor alegeri locale.

De la PSD, contracanditatul lui Pleșa va fi actualul senator Călin Matieș, pe când PNL nu a anunțat un candidat oficial.

Totuși, după poziționarea în scandalul bugetului, se poate presupune că acesta va fi Marius Hațegan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax