Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Slujba din VINEREA MARE de la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Procesiunea cu Sfântul Epitaf, Prohodul Domnului

Publicat

În Vinerea Mare, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia se oficiază Denia Prohodului Domnului, cu procesiunea Sfântului Epitaf. Credincioșii au participat la slujbă și apoi înconjoară biserica.

Sfânta şi Marea Vineri este ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui Dumnezeu şi a fost pus în mormânt, fiind, potrivit tradiţiei, zi de post negru, în care nu se mănâncă şi se bea doar apă.


În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit şi Sfântul Aer), un obiect bisericesc de cult de formă dreptunghiulară, confecţionat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului.

Este aşezat pe o masă mai înaltă.

Credincioşii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaf şi trec de trei ori pe sub masa pe care este aşezat. Simbolizează, astfel, trecerea prin mormânt a Mântuitorului, care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepţilor.

Precum Hristos, care prin moartea şi Învierea Sa, a sfărâmat porţile iadului, iar moartea a fost învinsă, aşa şi credincioşii îşi amintesc acum că şi ei trebuie să treacă prin moarte, prin mormânt, pentru a merge la viaţa veşnică în Hristos.

Seara, se săvârşeşte Denia Prohodului Domnului, slujba de înmormântare a Mântuitorului Iisus Hristos, iar trecerea pe sub masă a credincioşilor se poate face până la sfârşitul acesteia.

După această cântare, se înconjoară biserica, cu Sfântul Epitaf. Procesiunea simbolizează cortegiul funerar care l-a purtat pe Iisus Hristos, de la cruce la mormânt.

La final, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălţării Domnului.

Când este dusă Lumina Sfântă la Alba Iulia

Lumina Sfântă va fi adusă la Alba Iulia, sâmbătă seara, de o delegație a Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, de pe Aeroportul Internațional din Sibiu. Acolo este adusă de la București, unde va ajunge, de la Ierusalim, prin grija părintelui arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2023 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Lumina Sfântă va fi împărțită credincioșilor, la slujba de Înviere.

Lumina Sfântă de la Ierusalim

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit – conform tradiţiei – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

Programul de distribuire a ”paștilor” la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

  • Sfânta și Marea Sâmbătă, 15 aprilie, între orele 12:00 – 18:00
  • în prima zi de Paști, Duminică, 16 aprilie, între orele 03:00 – 03:30 și 10:00 – 12:00.

PROGRAMUL slujbelor de Paște 2023 – Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Sâmbătă, 15 aprilie – Pogorârea la iad a Domnului

  • ora 7.00-8.00 – Ceasurile III, VI, IX şi Obedniţa
  • ora 8.00-10.30 – Vecernia cu Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Vasile cel Mare
  • ora 12.00 – 18.00: Program de curăţenie şi pregătire a Catedralei pentru praznicul Sfintelor Paşti (Catedrala este închisă)
  • ora 23.30-23.45 – Canonul Sâmbetei celei Mari
  • ora 23.00– 01.15: Accesul în interiorul Catedralei este restricționat

Duminică, 16 aprilie – ÎNVIEREA DOMNULUI (Sfintele Paști)

  • ora 24.00-01.15 – Utrenia Sfintei Învieri
  • ora 01.15-03.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
  • ora 12.00-14.00 – A doua Înviere (Vecernia Sfintei Învieri cu citirea Sfintei Evanghelii în diverse limbi)

Luni, 17 aprilie – SFINTELE PAŞTI (a II-a zi)  

  • ora 9.00-10.00 – Utrenia
  • ora 10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
  • ora 18.00-18.50 – Vecernia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax