Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: „Uniți de credință în istorie”. Biserica şi forţele armate, reunite la Alba Iulia, în Anul Centenar

Publicat

Alba Iulia este locul de întâlnire al cultelor din toată țara, alături de Armata Română, Jandarmerie, istorici, autorități locale și naționale, precum și membri ai societății civile. Se dezbate importanța celor 100 de ani de România.

Evenimentul a început după ora 12.00, în fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia, cu un ceremonial militar şi un Te Deum.

La parada militară participă efective din cadrul MApN, Batalionul 136 Geniu Apulum, o subunitate din cadrul Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române București, o subunitate ecvestră din cadrul Jandarmeriei Române București, Fanfara reprezentativă a Jandarmeriei Române şi corul de elevi al Școlii de Subofițeri ai Jandarmeriei Române Fălticeni. Invitatul de onoare al Jandarmeriei Române este naistul Nicolae Voiculeț.

Garda Națională din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia susține o reprezentație în fața publicului şi a oficialităților prezente la eveniment.

Programul cuprinde și un moment instrumental oferit de Fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia.

Continuă cu o conferință pe tema “Identitatea prin Credință”, la „Universitatea 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu participarea unor reprezentanți ai cultelor din toată țara, istorici, autorități locale și naționale.

Reuniunea este o premieră și se înscrie în seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, transmit organizatorii.

“Probabil că acum ar trebui să înţelegem, mai mult şi mai bine ca oricând, menirea noastră, misiunea noastră, locul, rolul şi rostul nostru în interiorul acestui stat, asumându-ne, în mod responsabil, toate aceste atribuţii, misiuni ori chemări!…Da, avem misiunea de a contribui la bunul mers al acestui popor, avem chemarea de a cinsti, respecta, cultiva şi consolida această ţară, prin tot ceea ce suntem şi facem, avem datoria de a preţui acest neam, avem obligaţia morală de a apăra şi de a sluji această ţară!”, a declarat Stelian Gomboş, consilier Secretariatul de Stat pentru Culte.

“Armenii din România s-au considerat în primul rând români. Stă mărturie faptul prin care, în timp ce armenii din întreaga lume sărbătoresc Sfintele Paști odată cu catolicii, armenii din vechiul Regat al României, prin dispensă au ales să sărbătorească odată cu majoritarii ortodocși. Tocmai pentru faptul că se considerau și ei români în acel teritoriu. Dar armenii din România, indiferent de confesiune, catolici ori ortodocși au rămas strâns uniți în jurul bisericii, a credinței și a noii lor patrii adoptive. Mărturie stau bisericile armenești din România, mormintele strămoșilor nostri și credința noastră în Dumnezeu și în România, Patria care i-a primit cu atâta generozitate pe strabunii noștri și la care înflorire și prosperitate am contribuit și noi armenii prin munca noastră și prin atâtea figuri ilustre ce le-am daruit pământului românesc”, a declarat Eduard Antonian, reprezentant Uniunea Armenilor din Romania

„La acest moment de centenar, privind înapoi vom descoperi că tot prin credință, „cei din vechime au căpătat o bună mărturie” (Evrei 11:2). Daco-romanii, păstrând fondul latin al graiului lor, au primit noţiunile creştinismului apostolic din latina vulgară. În limba română, rugăciunea „Tatăl nostru”, „Cele Zece Porunci dumnezeieşti”, „Crezul creştin” din secolul al IV-lea, sunt păstrate până azi în cuvinte de origine latină, demonstrând cu prisosinţă că românii au preluat creştinismul chiar de la misionarii din Imperiul Roman din primele secole. Societatea este rezultatul comportamentului conștient și deliberat. Să învățăm din credința înaintașilor respectând Legea lui Dumnezeu – aceasta va însemna să fii în război cu păcatele tale și în pace cu Dumnezeu și cu oamenii!”, declară Ștefan Tomoiagă, președinte Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România

“În calitate de reprezentant al Cultului Musulman din România, atât eu, cât și membrii comunității noastre sărbătorim acest moment unic în istoria patriei noastre și anume împlinirea a 100 de ani de la făurirea Marii Uniri.

Identitatea națională, noțiune fundamentală, definește un popor pentru totdeauna și are la bază unitatea de limbă, de teritoriu, economică și culturală manifestându-se în sentimentul apartenenței la o singură națiune.

Astăzi, într-o lume globalizată şi secularizată, România noastră trebuie să își păstreze identitatea şi să îşi promoveze simbolurile şi valorile spirituale. Niciun câștig lumesc nu poate suplini pierderea identității spirituale a unui popor”, declară Muftiu Iusuf Muurat, șeful Cultului Musulman din România

Evenimentul este organizat de Centrul Pentru Politici Locale în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Instituția Prefectului Alba, Primăria comunei Ighiu, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.

28 mai 2018, „Uniți de credință în istorie” – Manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri

PROGRAMUL:

12.00- 12.15 Te Deum

12.15 – 12.20 Intonarea Imnului de Stat de către elevii Școlii de Subofițeri ai Jandarmeriei Române Fălticeni

12.20 – 12.40 Desfășurarea Ceremonialelor Oficiale:

– efective din cadrul MApN, Batalionul 136 Geniu Apulum

– subunitate Garda de Onoare Jandarmeria Romana Bucuresti

– subunitate Ecvestra  Jandarmeria Romana Bucuresti

– fanfara reprezentativa a Jandarmeriei Romane

12:40 – 13.00 Urările de bun venit pentru oaspeți

13:00 – 13:15 Paradă militară

13:15 – 13:30 Reprezentația Gărzii Naționale din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia

13: 30 – 14:00 Moment instrumental oferit de Fanfara Centrului de Cultura Augustin Bena, Alba Iulia

14:00 – 18.00 Conferința ”Identitate prin Credință”

– mesaje: Mesajul reprezentanților cultelor – Rolul credinței în identitatea națională, organizatori, Academia Română, istorici.

18:15 – 20-00 Dineu Oficial – Restaurant Medieval PUB 13 Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax