Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Localităţi din Alba, cu probleme în alimentarea cu apă, în urma secetei prelungite. Apa CTTA solicită fonduri de la CJ şi consiliile locale

Publicat

Perioada de secetă prelungită şi efectele acesteia în alimentarea cu apă a populaţiei au fost subiecte de discuţii în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba de joi. În satul Ohaba din comuna Gârda de Sus, sursa de apă este secată, iar probleme în furnizarea apei potabile au fost semnalate la Tărtăria (comuna Săliştea) Henig (comuna Berghin), Geomal (comuna Stremţ), Gîrbova de Sus (Aiud) şi Abrud. Operatorul “Apa CTTA” solicită sprijin financiar de la CJ şi consiliile locale, pentru remedierea problemelor.

În şedinţa de joi, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a prezentat situaţia intervenţiilor în localităţile cel mai grav afectate în ceea ce priveşte accesul locuitorilor la apă. La Abrud, în perioada 24-26 august, furnizarea apei potabile către populaţie a fost întreruptă, iar în localităţile Ohaba, Henig (comuna Berghin), Geomal (comuna Stremţ) şi Gîrbova de Sus (Aiud), ISU Alba a transportat cantităţi însemnate de apă potabilă, pentru consumul cetăţenilor.

„În Ohaba, avem mari probleme cu alimentarea cu apă, iar populaţia, eminamente îmbătrânită, are nevoie de ajutor. Situaţia este din ce în ce mai gravă, iar serviciul local pentru situaţii de urgenţă nu are cum să-i facă singur faţă. Distribuţia apei potabile se face doar la sfârşit de săptămână, de vineri până duminică sau cel târziu luni dimineaţa, iar soluţia ar fi să ne racordăm la magistrala din zona rezervorului Daia-Vingard, cu montarea unui rezervor suplimentar la Vingard. Avem, din păcate, probleme cu banii, nu avem fondurile necesare”, a declarat primarul comunei Ohaba, Nicolae Mihălţan.

La rândul său, primarul din Henig, comuna Berghin, a prezentat situaţia. „Am identificat la nivel local o sursă alternativă de apă, motiv pentru care, în prezent, nu avem probleme cu alimentarea cu apă potabilă, dar soluţia optimă şi definitivă este racordarea reţelei de alimentare cu apă din Henig la bazinul de la Straja”, a declarat primarul Vasile Bica.

SC Apa CTTA Alba a semnalat lipsa furnizării apei potabile în satul Ocoale din comuna Gârda de Sus, unde sursa locală de apă este secată. De asemenea, în satul Tărtăria (comuna Săliştea) livrarea apei potabile este redusă la un program de 5 ore pe zi. Pentru a rezolva aceste probleme, operatorul judeţean de apă susţine că este necesară alocarea unor fonduri, astfel că se va adresa consiliilor locale şi Consiliului Judeţean Alba.

Referitor la problemele de alimentare cu apă a populaţiei, autorităţile judeţene au pus accentul pe nevoia unei implicări mai consistente din partea autorităţilor locale, în scopul identificării unor noi surse de apă şi al prevederii în bugetele locale ale sumelor necesare forajelor. O altă soluţie ar fi şi construirea unor baraje, chiar din materiale necostisitoare, pe văi necadastrate, care să permită colectarea apelor. Totodată, raţionalizarea consumului este o altă măsură care se impune a fi luată pentru evitarea agravării problemelor deja acutizate, au precizat reprezentanţii Prefecturii Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax