Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Locuinţele ANL destinate închirierii tinerilor specialişti din învăţământ şi sănătate nu vor putea fi cumpărate

Publicat

Locuinţele ANL destinate închirierii tinerilor specialişti din învăţământ şi sănătate nu vor putea fi cumpărate. Locuinţele destinate închirierii tinerilor specialişti din învăţământ şi/sau sănătate au fost excluse de la procedura de vânzare.

Potrivit Guvernului, măsura a fost luată ținând cont de situaţiile înregistrate la nivel local prin înstrăinarea acestor tipuri de locuinţe după achiziţia lor.

O ordonanță în acest sens, care modifică Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, a fost aprobată miercuri, 31 ianuarie, de Guvern. 

Locuinţele ANL pentru tineri destinate închirierii, repartizate în condiţiile legii, se vor putea vinde în continuare titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum 6 ani consecutivi de la data încheierii primului contract de închiriere către acelaşi titular şi/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului şi fără interdicţie de vânzare sau după minimum un an neîntrerupt de la data încheierii primului contract de închiriere, cu condiţia consemnării interdicţiei de vânzare pe o perioadă de 5 ani de la data dobândirii acestora la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, actul normativ prevede stabilirea unui plafon minimal al chiriilor stabilite după ponderarea acestora prin:

  • aplicarea coeficienţilor de ierarhizare a localităţilor pe ranguri, stabilită conform prevederilor Legii 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional Secţiunea a IV – a – Reţeaua de localităţi, şi a celor rezultaţi din veniturile medii nete pe membru de familie ale titularului contractului de închiriere, realizate în ultimele 12 luni;
  • aplicarea ponderărilor în funcţie de venitul mediu de bază net lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în raport de salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile art. 164 alin. (1) din Legea 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, se stabileşte că nivelul maxim al chiriei nu poate fi mai mic decât limitele stabilite prin noile dispoziţii, deoarece au fost identificate situaţii în care chiria era mai mică decât noile limite propuse.

Locuinţele ANL: plafon minimal al chiriilor – prețul lunar

Potrivit proiectului, plafonul minimal al chiriilor va avea două paliere, în funcție de vârsta chiriașilor. Chiriile care vor fi plătite de locatarii imobilelor ANL nu vor putea fi mai mici decât limitele stabilite prin noile dispoziții.

Nivelul maxim lunar al chiriei nu poate fi mai mic de: 

  • pentru tineri cu vârsta de până la 35 de ani:
Tip locuință Localitate rang 0 Localitate rang I Localitate rang II Localitate rang III Localitate rang IV
Garsonieră 75 lei 68 lei 60 lei 53 lei 45 lei
Apartament cu două camere 105 lei 95 lei 84 lei 73 lei 63 lei
Apartament cu trei camere 132 lei 119 lei 106 lei 92 lei 79 lei
Apartament cu patru camere 175 lei 157 lei 140 lei 122 lei 105 lei
  • pentru tineri cu vârsta de peste 35 de ani:
Tip locuință Localitate rang 0 Localitate rang I Localitate rang II Localitate rang III Localitate rang IV
Garsonieră 87 lei 78 lei 70 lei 61 lei 52 lei
Apartament cu două camere 121 lei 109 lei 97 lei 85 lei 73 lei
Apartament cu trei camere 153 lei 137 lei 122 lei 107 lei 92 lei
Apartament cu patru camere 202 lei 182 lei 162 lei 141 lei 121 lei

unde:

  • localitate rang 0 = Capitala României, municipiu de importanță europeană;
  • localitate rang I = municipii de importanță națională, cu influență potențială la nivel european;
  • localitate rang II = municipii de importanță interjudețeană, județeană sau cu rol de echilibru în rețeaua de localități;
  • localitate rang III = orașe;
  • localitate rang IV = comune;
  • localitate rang V = sate componente ale comunelor și sate aparținând municipiilor și orașelor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax