Connect with us
Publicitate

BLAJ

Locuitorii comunei Cetatea de Baltă vor beneficia de o rețea de canalizare menajeră. Contractul de finanțare a fost semnat

Publicat

conducte canalizare lucrari

Locuitorii comunei Cetatea de Baltă vor beneficia în curând de o rețea de canalizare menajeră. Contractul pentru finanțarea investiției prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, în valoare de 43 de milioane de lei, a fost semnat în această săptămână de ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

Potrivit documentației, proiectul constă în înființarea unui sistem public centralizat si interconectat de canalizare menajeră din conducte de tip PVC având următoarele diametrele: De
200 mm, De 250 mm și De 315mm cu o lungime totală de 21.268 m.

Aceasta va cuprinde un număr de 447 de cămine menajere propuse, unele vor avea rolul de rupere de pantă datorită configurației terenului, iar faptul că adâncimea căminelor variază de la 0,80 m la 3,90 m, se vor utiliza sprijiniri de maluri.

Racordarea gospodăriilor la rețeaua de canalizare menajeră se va efectua din conducte de tip PVC cu De 160 mm. Se propun un număr total de 1.036 de racorduri pentru, pentru un număr de 3.300 locuitori echivalenți.

Pentru înființarea rețelei de canalizare propusă, sunt necesare 13 stații de pompare a apelor uzate menajere care să pompeze apele uzate în colectorul cel mai apropiat, de unde curgerea apelor uzate este gravitațională. Stațiile de pompare vor fi complet automatizate.

Rețeaua de refulare va fi realizată din conductă de tip polietilenă de înaltă densitate (PEHD) cu De 110mm, PN 10 și va avea o lungime de 8.959 m. Aceasta se va monta îngropat la o adâncime de 1,20 m deasupra generatoarei superioare.

Rețeaua de canalizare menajeră propusă se va amplasa în afara părții carosabile, pe ambele părți ale drumului (în anumite zone), deoarece consumatorii din această zonă sunt mulți și ar fi fost necesare câte o subtraversare pentru fiecare gospodărie de pe partea opusă a drumului. Au rezultat totuși 36 de subtraversări, prin foraj orizontal, cu protecția aferentă de oțel cu Dn 377 mm.

Rețeaua de canalizare menajeră propusă va traversa cursuri de apă după cum urmează: pârâul Tătârlaua – 2 subtraversări în satul Tătârlaua, pârâul Heveș – 2 subtraversări în satul Cetatea de Baltă, pârâu Balta (Blăjel) – 1 subtraversare între Cetatea de Baltă și Tătârlaua, râul Târnava Mică – 1 subtraversare între Cetatea de Baltă și Sânămărie.

În zona subtraversărilor cursurilor de apă conducta va fi pozată în tub de protecție sub cota de afuiere.

Stația de epurare ape uzate menajeră tip Biocos 3300, se va amplasată în sud-vestul satului Sântămărie pe malul drept al râului Târnava Mică, în zonă apărată de digul existent.

Stația propusă are la bază principiul de epurare mecano-biologică cu nămol activ, aerată cu bule fine, funcționare secvențială cu nivel constant și curgere continuă. Stația de epurare este echipată și cu sistem de precipitare a fosforului.

Stația de epurare este formată din module iar beneficiarul poate extinde capacitatea acesteia prin adăugarea de noi module. Un alt beneficiu este reducerea spațiului pentru stația de
epurare și reducerea costurilor dacă stația nu lucrează la capacitate maximă.

Apa uzată este pompată din sistemul de canalizare în echipamentul integrat, unde are loc o preepurare mecanică grosieră pentru reţinerea impurităţilor mecanice de unde apele uzate pre-epurate mecanic ajung într-un bazin de eliminare a fosforului (Bio-P), după care prin orificii prevăzute cu vane de izolare, ajung în bazinul de aerare (Air) conectat hydraulic cu zona ce realizează cyclic sedimentarea şi recircularea nămolului (RMSE). Cele două zone de recirculare/sedimentare vor funcţiona secvenţial, astfel încât influentul să angreneze, pe principiul vaselor comunicante, biomasa amestecată cu apă partial epurată, astfel încât efluentul evacuate să corespundă cerinţelor impuse de legislaţia în vigoare.

Apa epurată va fi evacuate în râul Târnava Mică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax