Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Locuitorii din Balomir organizează din nou protest, din cauza traficului greu ce afectează casele din localitate

Publicat

Locuitori din Balomir, comuna Şibot îşi exprimă din nou nemulţumirile, privind faptul că maşinile de mare tonaj care transportă nisip de la cele două balastiere din zonă le distrug structura caselor. Sâmbătă, 24 noiembrie, au autorizaţie de la primărie pentru susţinerea unui protest pe artera principală din sat, între orele 10.00 şi 12.00.

Oamenii au mai ieşit în stradă de două ori, ultima dată în octombrie, când s-au strâns aproximativ 20 de oameni, însă nu au reuşit să obţină o rezolvare concretă a situaţiei. Au apelat la administraţia locală, să îi sprijine în propunerea de deviere a traficului greu pe altă rută, însă procedura în acest sens este de durată, cu toate operaţiunile necesare fiind estimată să fie posibilă în aproximativ un an. Au sesizat mai multe instituţii, reclamând că, pe lângă faptul că maşinile fac un praf şi zgomot, le este afectată structura caselor, care acum au pereţii şi tavanele fisurate.

În zona localităţii Balomir îşi desfăşoară activitatea balastierele „Elis” şi „Total NSA”. Balastiera „Elis” este activă încă din anul 2003. Staţia sa de sortare este situată pe malul stâng al râului Mureş, în dreptul localităţii Balomiru de Câmp, între Orăştie şi Sebeş. Activitatea principală o reprezintă exploatarea pietrişului şi nisipului din albia râului Mureş. „Total NSA” Sălişte operează în balastiera de la Balomiru de Câmp din 2007.

Puteţi vedea aici una dintre discuţiile purtate de localnici cu reprezentanţii administraţiei locale, luna trecută.

Primarul comunei Şibot, Ilie Tomuş, a declarat pentru Alba24 că s-a încercat, la nivelul administraţiei locale, să fie găsite variante de rezolvare a situaţiei, în aşa fel încât să nu fie afectate locuinţele, inclusiv redirecţionarea traficului greu în afara localităţii, însă este vorba despre o procedură costisitoare, ce poate dura cel puţin un an. De asemenea, viceprimarul comunei a venit cu soluţia ca accesul prin sat al maşinilor care transportă balastru de la balastiere să fie taxat, iar cu banii obţinuţi să fie amenajat drumul din localitate, inclusiv cu protecţie pentru zgomot.

Activitatea de transport la balastiera Total NSA se desfăşoară, potrivit autorizaţiei de mediu, zilnic de la 7.00 – 19.00 şi sâmbătă, între 7.00 şi 14.00. În cazul celeilalte balastiere, potrivit primarului, există doar autorizaţie de acces.

Revenim cu amănunte.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax