Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Locuitorii din Şugag reînvie obiceiul „Statu’ la vase în lunea Paştelui”

Publicat

În curtea bisericii ortodoxe din localitatea Şugag va fi reînviat, ca în fiecare an, obiceiul vechi „Statu’ la vase în lunea Paştelui”. Evenimentul va începe la ora 11.00, iar, de la ora 13.00, participanţii merg în faţa primăriei, pentru un spectacol folcloric extraordinar susţinut de „Fluieraşii din Sugag”, care aniversează 60 de ani de activitate.

Obiceiul din comuna Şugag – „Statu’ la vase în lunea Paştelui” – ale cărui origini se pierd în negura timpului, adună în curtea bisericii, a doua zi de Paşte, pe toţi tinerii căsătoriţi în anul dinaintea Paştelui. Îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular din zonă şi având, fiecare pereche, în faţa lor, o masă aranjată cu cozonaci, ouă roşii, prăjituri şi flori, primesc binecuvântarea pentru o viaţă lungă şi fericită de la preoţii satului, iar naşii, rudele şi prietenii le fac daruri cu cele de trebuinţă în gospodărie, ciocnesc apoi un ou roşu şi închină împreună un pahar de vin sau rachiu dulce.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax