Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Locuri de muncă în Marea Britanie: este nevoie de 45.000 de tractoriști și culegători. Guvernul promite vize sezoniere

Publicat

Guvernul britanic a promis marţi, 16 mai, să acorde anul viitor 45.000 de vize sezoniere în agricultură, întrucât Regatul se confruntă cu o lipsă de mână de lucru în urma Brexit-ului.

După ce în perioada pandemiei de coronavirus migrația în Regatul Unit a scăzut semnificativ, aceasta a reintrat pe o pantă ascendentă, iar specialiștii din UK se așteaptă ca în acest an migrația să atingă un nou record, după spusele mediei Britenice.

„Nu există niciun motiv raţional pentru care Marea Britanie să nu-şi poată forma propriii tractorişti şi culegători de fructe, pentru a face să scadă imigraţia”, a spus luni ministrul de interne Suella Braverman.

Totuşi, Cabinetul Primului Ministru a subliniat decizia marți de a acorda din nou vize sezoniere, anunţată cu ocazia unei reuniuni privind sectorul agro-alimentar.

„Regulile actuale aduc flexibilitate sistemului, în funcţie de necesităţi”, a explicat un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak, subliniind faptul că că Regatul Unit cunoaşte o rată a şomajului „istoric scăzută”, de 3,9% între ianuarie şi martie.

Brexit-ul a complicat venirea europenilor în Regatul Unit pentru a fi angajați la muncile câmpului. Produsele de import concurează serios cu cele din producția internă datorită creșterilor prețurilor din ultima vreme, astfel, sectorul agricol suferă.

„Guvernul britanic a mai promis marţi să protejeze în mai mare măsură sectorul agricol în viitoarele acorduri comerciale. Un astfel de acord încheiat la finele lui 2021 cu Australia a fost puternic criticat pentru acordarea de „concesii” unor produse alimentare australiene importate, precum şi pentru lipsa protejării denumirilor unor cunoscute produse britanice”, potrivit Digi24.ro.

„Agricultura britanică şi produsele britanice nu pot trece în planul al doilea. Ştiu că unii au avut această impresie în trecut”, a mai spus marţi Rishi Sunak într-o scrisoare deschisă adresată profesioniştilor sectorul agricol.

Guvernul Britanic plănuiește investirea unor sume de ordinul milioanelor de lire sterline pentru a-i ajuta pe exportatorii de produse agricole şi piscicole.

În februarie, executivul de la Londra a anunţat subvenţii pentru „stimularea inovaţiei, susţinerea producţiei alimentare, îmbunătăţirea sănătăţii şi bunăstării animalelor şi protejarea mediului”, subvenţii ce ar urma să fie acordate în paralel cu aplicarea programelor menite să înlocuiască ajutoarele europene, după Brexit, mai notează Digi24.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate