Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Locuri de parcare speciale în zona grădinițelor și școlilor pentru aducerea preșcolarilor și elevilor. PROIECT

Publicat

Parlamentarii propun amenajarea și semnalizarea unor spații speciale, în zona grădinițelor și a școlilor, destinate îmbarcării sau debarcării preșcolarilor și elevilor. O propunere legislativă înregistrată recent la Senat mai prevede, de asemenea, adaptarea, rezervarea și semnalizarea a cel puțin două locuri de parcare în zona clădirilor publice, pentru parcarea gratuită a femeilor gravide și a mașinilor care transportă copii în vârstă de până la 2 ani.

Propunerea legislativă pentru completarea art.53 din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 26 octombrie.

Potrivit inițiatorilor, deputații PNL Robert Sighiartău și Dumitru Mihalescul, creșterea substanțială constantă a parcului auto la nivel național a generat o problemă reală în ceea ce privește asigurarea numărului de locuri de parcare, precum și condițiile în care se efectuează oprirea și staționarea vehiculelor pe spațiul carosabil.

„Fără o reglementare adecvată, copiii, preșcolarii și școlarii sunt supuși unor riscuri uriașe în ceea ce privește  siguranța circulație în interiorul parcărilor, pe trotuare, chiar și la traversarea drumurilor prin locurile special marcate. Mai mult decat atât, parcarea, de cele mai multe ori neregulamentară a vehiculelor în proximitatea intrării în unitățile școlare și grădinițe generează nu numai ambuteiaje și disconfort, ci pune în pericol venirea și plecarea de la școală a elevilor și preșcolarilor”, explică parlamentarii, în expunerea de motive, citată de Alba24.ro.

Astfel, se propun mai multe măsuri pentru siguranța copiilor.

„În primul rând, propunem completarea art. 53 din Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului astfel încât, pe o relație de similitudine cu principiile accesibilității prevăzute în Legea nr.448/2006, în spațiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică vor fi adaptate, rezervate și semnalizate prin marcaje distinctive cel puțin 5% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea gratuită a femeilor gravide sau a vehiculelor care transportă copii în vârsta de până la 2 ani.

De asemenea, pentru a crește siguranța transportului elevilor la școală și grădiniță, instituim obligația administratorului drumului public care trebuie să stabilească, împreună cu autoritățile administrației publice locale și cu avizul poliției rutiere, spațiile special amenajate și semnalizate, pe toate laturile de acces ale unităților de învățământ, pentru îmbarcarea sau debarcarea preșcolarilor și școlarilor.

Astfel, în intervalul orar 07:00 – 20:00, în spațiile special amenajate și semnalizate de administratorul drumului public vor avea voie să staționeze, pe o durată de cel mult 20 de minute, autovehiculele care servesc la îmbarcarea sau debarcarea preșcolarilor și școlarilor, fie că sunt vehicule personale (părinți), fie că sunt autospeciale de transport a școlarilor, ale unităților after school sau microbuze ale administrațiilor publice private destinate transportului școlarilor”, se mai precizează în documentul citat.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax