Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

LOTERIA bonurilor fiscale: CALENDARUL extragerilor pentru anul 2016 şi condiţii pentru acordarea premiilor


Publicat

loterie

loterieŞi anul acesta vor fi organizate extrageri lunare în cadrul Loteriei bonurilor fiscale, în baza legislaţiei în vigoare. Extragerile lunare ale loteriei organizate de Ministerul Finanţelor şi Loteria Română au început în luna iulie a anului trecut.

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 10/2015, prima extragere lunară din 2016 va avea loc pe 17 ianuarie, iar perioada de revendicare a premiilor va fi reprezentată de intervalul 18 ianuarie – 16 februarie. La aceasta vor participa bonurile fiscale emise în decembrie 2015.

Calendarul complet al extragerilor lunare din 2016:

Luna/participă bonurile fiscale emise în perioada/Data extragerii / Perioada de revendicare a premiilor/ Data până la care se acordă premiile:

Ianuarie: 1-31 decembrie 2015 / 17 ianuarie / 18 ianuarie –  16 februarie / 16 aprilie

Februarie: 1-31 ianuarie / 21 februarie / 22 februarie – 22 martie / 21 mai

Martie: 1-29 februarie / 20 martie / 21 martie – 19 aprilie / 18 iunie

Aprilie: 1-31 martie / 17 aprilie / 18 aprilie – 17 mai / 16 iulie

Mai: 1-30 aprilie / 22 mai / 23 mai – 21 iunie / 20 august

Iunie: 1-31 mai / 19 iunie / 20 iunie – 19 iulie / 17 septembrie

Iulie: 1-30 iunie / 17 iulie / 18 iulie – 16 august / 15 octombrie

August: 1-31 iulie / 21 august / 22 august – 20 septembrie / 19 noiembrie

Septembrie: 1-31 august / 18 septembrie / 19 septembrie – 18 octombrie / 17 decembrie

Octombrie: 1-30 septembrie / 16 octombrie / 17 octombrie – 15 noiembrie / 14 ianuarie 2017

Noiembrie: 1-31 octombrie / 20 noiembrie / 21 noiembrie – 20 decembrie / 18 februarie 2017

Decembrie: 1-30 noiembrie / 18 decembrie / 19 decembrie 2016 – 17 ianuarie 2017 / 18 martie 2017

Extragerea numerelor câştigătoare şi revendicarea premiilor

Loteria bonurilor fiscale este organizată lunar, conform OG nr. 10/2015, iar aceasta constă în extragerea aleatorie de numere, după cum urmează:

un număr cuprins între 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal (fără subdiviziunile leului), inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Numărul reprezentând valoarea totală a bonului fiscal rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre, cuprinse între 0 şi 9; şi un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii pentru care se organizează extragerea.

La extragerile lunare participă întotdeauna bonurile fiscale care au fost emise în luna calendaristică precedentă. De exemplu, la extragerea din ianuarie participă bonurile emise în perioada 1-31 decembrie 2015.

Pentru a revendica premii, persoanele fizice trebuie să depună bonul fiscal câştigător (originalul) la orice unitate a Fiscului, împreună cu o cerere (modelul este anexat articolului) şi o copie a actului de identitate/paşaportului, în maximum 30 de zile după fiecare extragere.

Plata premiilor se face în cel mult 60 de zile de la expirarea perioadei de revendicare a premiilor.

În afară de extragerile lunare, autorităţile pot organiza şi extrageri ocazionale, atunci când sunt sărbători legale, în situaţiile în care la extragerile lunare nu există câştigători două luni la rând şi în alte situaţii stabilite prin ordin al ministrului finanţelor.

La fiecare extragere se pot acorda maximum 100 de premii

„Dacă în urma centralizării listei bonurilor fiscale prin care s-au revendicat premiile se constată depăşirea numărului maxim de premii care se acordă (…), se procedează la extragerea aleatorie a unui număr de 100 de bonuri fiscale câştigătoare din totalitatea bonurilor fiscale din listă”, scrie în OG nr. 10/2015.

Prin acordarea a maximum 100 de premii la fiecare extragere, autorităţile se asigură că loteria îşi păstrează atractivitatea, premiul individual fiind mai consistent.

Premiile acordate la loterie sunt impozitate cu o cotă de 16%.

Conform Ordonanţei Guvernului nr. 10/2015, organizarea Loteriei bonurilor a fost instituită „ca măsură pentru combaterea evaziunii fiscale şi încurajarea cumpărătorilor de a solicita bonurile fiscale în vederea fiscalizării veniturilor operatorilor economici”.

La extrageri participă doar persoanele fizice care deţin bonuri fiscale ce atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României. Înscrierea prealabilă nu este necesară.

sursa: avocatnet.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Consiliul Naţional al Elevilor: Se pregătesc tăieri masive de clase din școli. Solicităm realizarea unei anchete la nivelul IȘJ

Publicat

Consiliul Național al Elevilor atenționează că se pregătesc tăieri masive de clase din diferite unităţi de învăţământ preuniversitar, la iniţiativa inspectoratelor şcolare sau a unităţilor de învăţământ, pe fondul scăderii populaţiei de vârstă şcolară de la o generaţie la alta.

Elevii cer realizarea unei anchete în rândul inspectorilor şcolari generali, pentru a determina modul în care s-au luat deciziile privind tăierea claselor şi sancţionarea celor care au încălcat standardele de transparenţă şi comunicare interinstituţională eficientă.

Vezi și Scenariile după care vor funcționa școlile după 8 februarie: Calendar examene de Evaluare Națională și Bacalaureat 2021

Comunicatul Consiliului Național al Elevilor:

”În întreaga ţară se pregătesc tăieri masive ale numărului de clase din diferite unităţi de învăţământ preuniversitar, la iniţiativa inspectoratelor şcolare sau a unităţilor de învăţământ, pe fondul scăderii populaţiei de vârstă şcolară de la o generaţie la alta.

Această scădere este cauzată, pe de o parte, de factori demografici şi, pe de cealaltă parte, de înfiinţarea clasei pregătitoare, care a avut loc acum opt ani, moment în care o parte dintre preşcolarii care absolviseră ultima grupă de grădiniţă au fost repartizaţi la clasa pregătitoare, iar o altă parte a fost repartizată la clasa I. Această măsură a dus la scăderea efectivelor de elevi/clasă pentru generaţia care, începând cu anul şcolar 2021-2022, va începe ultimul an al ciclului gimnazial sau primul an ciclului liceal, după caz.

Citește și Când se termină semestrul și câte zile de școală mai au elevii. Structura anului școlar 2020-2021 cu detalii despre examene

Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra acestui fenomen extrem de grav, care va atrage după sine consecinţe precum perpetuarea fenomenului claselor cu colective supradimensionate (de până la 35 de elevi/clasă), care îngreunează semnificativ procesul de predare şi de evaluare şi care afectează în mod semnificativ posibilitatea cadrelor didactice de a acorda fiecărui elev atenţia cuvenită. Conform art. 63 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, numărul mediu de elevi cu care o clasă poate funcţiona este de 22 pentru învăţământul gimnazial şi de 24 de elevi pentru învăţământul liceal.

Considerăm că formarea claselor cu câte 28 de elevi din start este prejudicioasă şi scade drastic nivelul calităţii educaţiei, fiind în directă contradicţie cu dezideratele 5 şi 6 ale proiectului România Educată – pentru educaţie se alocă resurse suficiente, în mod transparent şi eficient şi sistemul de educaţie este unul echitabil şi de calitate pentru fiecare elev.â

Eliminarea unor clase din planul de şcolarizare presupune micşorarea normelor didactice, fapt care va conduce atât la scăderea numărului de posturi disponibile în sistem, cât şi la micşorări salariale pentru cadrele didactice.

În plus, considerăm că acesta este un moment oportun pentru implementarea măsurilor care să aibă în centrul lor elevul şi creşterea calităţii educaţiei, precum reducerea numărului de elevi dintr-o clasă şi asigurarea accesului la educaţie în comunităţile subdezvoltate (eliminarea claselor din unităţile de învăţământ din comunităţile izolate înseamnă, pentru mulţi elevi, privarea de educaţie, aceştia neavând posibilitatea de a se deplasa la o şcoală din altă localitate

Aşadar, solicităm Ministrului Educaţiei să facă, în regim de urgenţă, demersurile necesare pentru ca desfiinţarea claselor să fie realizată doar acolo unde acestea nu vor avea efectivul de elevi necesar funcţionării, conform legii. Mai mult, solicităm realizarea unei anchete în rândul inspectorilor şcolari generali, pentru a determina modul în care s-au luat deciziile privind tăierea claselor şi sancţionarea celor care au încălcat standardele de transparenţă şi comunicare interinstituţională eficientă.

Asistăm, din nou, la un posibil măcel în ceea ce priveşte organizarea claselor pentru anul şcolar 2021-2022, din cauza faptului că unii inspectori şi directori fie nu cunosc legea, fie nu vor să o aplice. După standardele lor, pentru a nu fi desfiinţată, o clasă ar trebui să funcţioneze cu cel puţin 30 de elevi! Greşit! Legea e foarte clară în această speţă. Solicităm ministrului educaţiei să acţioneze cu celeritate şi să îşi asume primii paşi în lupta pentru creşterea calităţii în sistemul educaţional, prin micşorarea numărului de elevi de la clasă, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor”.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

VIDEO: Căprioarele au ieșit la joacă prin zăpadă. Imagini amuzante surprinse în Parcul Național Apuseni

Publicat

Imagini inedite au fost surprinse de o cameră de monitorizare amplasată în Parcul Național Apuseni. Aparatul de filmat a surprins un grup de căprioare care se jucau prin zăpada proaspăt depusă.

Imaginile au dat sens activităților de monitorizare în prima zi a anului. Căprioarele se antrenează într-un joc de-a prinselea, nestingherite de prezența camerei de supraveghere.

Parcul Natural Apuseni are o suprafaţă de 76.064 de hectare, în zona Munţilor Apuseni, pe teritoriul judeţelor Cluj , Bihor şi Alba, din care 50.793 de hectare sunt păduri.

F. Lazăr

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Doi șoferi din Blaj și Mihalț, cercetați de polițiști după ce au fost prinși în timp ce conduceau sub influența alcoolului

Publicat

etilotest

Doi șoferi din Blaj și Mihalț sunt cercetați de polițiști după ce au fost depistați în timp ce conduceau autoturisme, fiind sub influența alcoolului. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 16 ianuarie 2021, polițiștii din Blaj, în timp ce acționau pe raza localității Cistei, l-au depistat pe un bărbat de 48 de ani, din comuna Mihalț, care conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 17 ianuarie 2021, în jurul orei 04,30, polițiștii de ordine publică din Blaj, în timp ce acționau pe strada Iuliu Maniu din municipiu, l-au depistat pe un tânăr de 23 de ani, din Blaj, care conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării tânărului cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Doi bărbați din Blaj, cercetați pentru braconaj piscicol. Au fost prinși pe râul Târnava în timp ce foloseau unelte interzise

Publicat

pesti braconaj

Doi bărbați din Blaj sunt cercetați penal pentru braconaj piscicol. Au fost depistați de polițiști în timp ce foloseau unelte interzise la pescuit.

Potrivit IPJ Alba, la data de 16 ianuarie 2021, în jurul orei 16,00 polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Blaj au depistat doi bărbați, de 48 și 58 de ani, din Blaj, în timp ce pescuiau, din albia râului Târnava, prin metoda greblării, folosind unelte interzise la pescuit.

Față de cei doi bărbați, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj piscicol.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate