Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

RECHIZITORIUL: Lotul Bogin – Scutea, trimis în judecată. Procurorii DNA au finalizat ancheta

Publicat

Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba a anunţat finalizarea anchetei în dosarul în care era cercetat lotul Bogin – Scutea. Astfel, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Doina Scutea – decanul Baroului Alba, Anghel Bogin – fost director la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, Alexandru Duca – administrator al SC Fonduri Structurale şi de Coeziune SRL Alba Iulia, Radu Bogdan – administrator al unei societăţi comerciale, fost consilier în cadrul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Vasile Claudiu Vulpe – fost ofiţer SIE.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru următoarele infracţiuni:

Doina Scutea, decanul Baroului Alba – trafic de influenţă; tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave; două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;

Anghel Ştefan Bogin, fost director la Directia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Alba – cumpărare de influenţă; instigare neurmată de executare la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial;

Alexandru Duca, administrator de fapt al SC Fonduri Structurale şi de Coeziune SRL Alba Iulia – două infracţiuni de cumpărare de influenţă; complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă; delapidare; fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (10 acte materiale); spălare de bani.

Vasile Claudiu Vulpe, arestat preventiv în altă cauză, pentru infracţiuni de crimă organizată, fost ofiţer SIE – două infracţiuni de cumpărare de influenţă; complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Radu Bogdan, administrator al unei societăţi comerciale, fost consilier în cadrul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii – două infracţiuni de trafic de influenţă.

Rechizitoriul procurorilor

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, la data de 1 iunie 2010, Doina Scutea a solicitat DGFP Alba compensarea obligaţiilor fiscale restante, în sumă de 283.462 lei, acumulate de Cabinetul individual de avocatură Scutea Doina şi persoana fizică Scutea Doina, cu suma obtinută de cabinetul său de avocatură, prin cesionarea unei creanţe în valoare de 400.000 lei. Cererea de compensare a fost respinsă de reprezentanţii autorităţilor fiscale, având în vedere că era contrară reglementărilor legale în materie fiscală. În plus, cererea de compensare a avocatei Doina Scutea s-a bazat pe două documente fictive.

Tot în rechizitoriu, se arată că, în cursul lunii iunie 2009, inculpatul Anghel Ştefan Bogin fusese numit director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, ca urmare a destituirii din funcţie a fostului director. Pentru că această numire a fost contestată pe cale judecătorească şi pentru a obţine menţinerea într-o astfel de funcţie, în luna iunie 2010, prin intermediul inculpaţilor Vasile Claudiu Vulpe şi Alexandru Duca, Anghel Ştefan Bogin a luat legătura cu Doina Scutea, pentru ca aceasta să intervină la un magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, investit cu soluţionarea litigiului respectiv, în scopul respingerii acestei acţiuni. Doina Scutea a fost de acord şi, arătând că are influenţă pe lângă magistrati, în schimbul interventiei, a pretins atât direct, cât şi prin intermediul lui Vasile Claudiu Vulpe şi a lui Duca Alexandru, ca inculpatul Anghel Ştefan Bogin, uzând de funcţia sa de director executiv al DGFP Alba, să depună diligenţe pentru aprobarea cererii de compensare menţionate mai sus.

De asemenea, la data de 23 august 2010, inculpatul Anghel Ştefan Bogin, uzând de funcţia sa de director coordonator al DGFP Alba, a solicitat unei persoane din conducerea Administraţiei Finanţelor Publice a municipiului Alba Iulia să sisteze executarea silită a unei societăţi comerciale din Alba Iulia, însă nu s-a dat curs cererii sale, astfel că firma respectivă a achitat în mod voluntar toate datoriile către bugetul de stat.

Independent de faptele prezentate mai sus, în cursul anului 2010, Radu Bogdan a pretins şi a primit de la Alexandru Duca şi Vasile Claudiu Vulpe sumele de 40.000 lei şi 10.000 euro pentru că, folosindu-şi relaţiile dobândite în virtutea fostei sale funcţii de consilier în cadrul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, va interveni pe lângă înalţi funcţionari din cadrul acestui minister şi îi va determina să aprobe acordarea unor fonduri din bugetul Comunităţii Europene în favoarea a două societăţi comerciale.
În perioada 1 ianuarie 2009 – 31 octombrie 2010, Alexandru Duca şi-a însuşit fără drept suma de 206. 615,27 lei din patrimoniul SC Fonduri Structurale si de Coeziune SRL Alba Iulia. Pentru a disimula provenienţa ilicită a sumei de 192.715 lei din totalul însuşit pe nedrept, în cursul lunii noiembrie 2010, Alexandru Duca a întocmit în fals şi a prezentat reprezentanţilor Gărzii Financiare Alba un număr de 10 documente (chitanţe, dispoziţii de plată etc.).

În vederea confiscării sumelor de 10.000 euro şi 40.000 lei pretinse şi primite de Radu Bogdan, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil aparţinând acestui inculpat.

La data de 11 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Doina Scutea, Anghel Ştefan Bogin şi Radu Bogdan, pe o perioadă de 24 de ore, iar, la data de 12 noiembrie 2010, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a tuturor celor cinci inculpaţi, pe o perioadă de 29 de zile (comunicat nr. 605/VIII/3 din data de 12 noiembrie 2010).

În data de 16 noiembrie 2010, Înalta Curte de Casatie ţi Justiţie – Secţia Penală a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o durată de 30 zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.

Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Alba Iulia, primul termen fiind programat pentru data de 17.02.2011.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax