Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Loturi de îngheţată contaminată, cu mărci cunoscute, retrase de pe piață. Precizări ANSVSA, decizie a Comisiei Europene

Publicat

Compania Mars retrage de la comercializare îngheţatele Bounty (îngheţată 6 batoane), Twix (îngheţată 6 batoane) Snickers (îngheţată 6 batoane) Snickers (îngheţată baton 48 grame), Snickers Xtra (îngheţată baton 66 grame), Bounty (îngheţată baton 39,1 grame) şi Twix (îngheţată baton 40 grame), informează sâmbătă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care publică anunţul companiei producătoare.

Potrivit anunţului publicat de ANSVSA, consumarea produselor nu este nocivă, iar retragerea de la comercializare are loc în urma prezenţei oxidului de etilenă la niveluri mai mari decât cele permise de lege într-un ingredient produs de unul din furnizorii Mars.

„Mars recheamă din România produsele (…) de îngheţată menţionate (…). Acest lucru se datorează prezenţei oxidului de etilenă într-un ingredient produs de unul dintre furnizorii noştri, la niveluri mai mari decât cele permise de legislaţia UE. Acest fapt are impact cu privire la Mars precum şi alţi producători.

ESTE IMPORTANT că, deşi nivelul de oxid de etilenă din ingredientul afectat este peste limitele legale pentru Europa, noi folosim doar o cantitate mică din acest ingredient în produsele noastre de îngheţată. Ca urmare, nivelul de oxid de etilenă din îngheţată este minimal şi mult sub limitele legale din Europa pentru ingredient. Consumarea produsului nu este nocivă”, se menţionează în anunţul Mars publicat de ANSVSA.

Compania Mars România colaborează cu autorităţile competente în materie de siguranţă alimentară şi cu clienţii vânzători cu amănuntul pentru a se asigura că toţi consumatorii sunt informaţi de rechemare, se precizează în comunicat.

Niciun alt brand sau produs ale Mars sau alte loturi din aceleaşi produse sau produse cu alt termen de valabilitate nu sunt afectate, potrivit producătorului.

Mihai Ponea, directorul general al Autorității Sanitar Veterinare, a făcut precizări pentru digi24.ro:

„Acest aditiv probabil a fost tratat în țara de origine și astfel a fost detectat în înghețată, dar sub limita admisă. El a fost retras de pe piață ca un potențial pericol, sub principiul precauției”, a explicat Ponea.

Este vorba despre sortimente de înghețată Snickers, Bounty și Twix. Compania producătoare, Mars, a precizat că a rechemat produsele „în interesul consumatorilor” și că cei care au mâncat înghețată din loturile contaminate pot contacta compania pentru a-și primi banii înapoi.

Ponea a recomandat celor care au cumpărat înghețata din aceste loturi și nu au consumat-o să o ducă înapoi la magazin, unde își vor primi de asemenea banii înapoi. Loturile vizate sunt postate pe site-ul ANSVSA.

„Este vorba doar despre 10 loturi care sunt deja identificate de colegii noștri și duse la distrugere”, a precizat el.

„Oxidul de etilenă care a fost identificat în înghețată este în cantități infime, mai puțin de 0,02 miligrame. E extrem de puțin, dar consumul comulativ poate duce la tulburări cardiace, pulmonare, cangerigen s-a demonstrat, de aceea e interzis”, a mai spus Ponea.

Cei care au cumpărat produse din loturile afectate pot merge la magazin să-și primească banii înapoi.

Compania Mars România recomandă clienţilor care au achiziţionat produse rechemate şi care doresc rambursarea costului să trimită poza ambalajului fiecărui produs, împreună cu numele, prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail şi adresa poştală, la contactmars@mhmr.ro. Pentru validarea cererii, este necesar ca în poze să fie vizibile data valabilităţii şi codul lotului pentru fiecare produs, informaţii aflate pe spatele ambalajului. În urma cererilor trimise, producătorul va rambursa un voucher de cumpărături de valoarea produselor achiziţionate

Produsele care conţin un aditiv numit roşcovă (caruba) şi contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa, vor trebui retrase toate de pe piaţa europeană, chiar dacă pesticidul nu este detectat, a decis Comisia Europeană vineri seară, notează AFP.

Companiile care au introdus pe piaţa Uniunii Europene produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă „vor trebui, sub controlul autorităţilor naţionale competente, să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate” cele care au fost deja cumpărate de consumatori, a indicat unitatea de criză înfiinţată pe această temă, într-un comunicat consultat vineri seară.

Acest lucru, „pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori”, conform termenilor comunicatului dat publicităţii după trei reuniuni de criză desfăşurate la 29 şi 30 iunie şi 13 iulie.

Rechemarea se referă la produsele care conţin gumă de caruba, un aditiv (E410) utilizat în special în îngheţate, care a fost contaminată cu oxid de etilenă – acest lucru nu este cazul tuturor loturilor. Acest „agent cancerigen, mutagen şi toxic pentru aparatul reproducător” este interzis în Uniunea Europeană, dar a fost detectat în numeroase produse importate sau provenind din produse importate contaminate.

Numai în Franţa, câteva sute de referinţe de îngheţată, precum şi mai multe produse (susan, condimente, infuzii, suplimente alimentare, zahăr pudră) au făcut, din toamna anului 2020, obiectul unei proceduri de rechemare care poate pot fi consultată pe site-ul Represiunii fraudelor (DGCCRF).

ONG-ul Foodwatch, precum şi sindicatul Solidaires CCRF&SCL al agenţilor DGCCRF, au alertat recent acuzând autorităţile că doresc „să lase să intre pe piaţa europeană produse” a căror contaminare ar fi „sub pragul detectabil”, adică 0,02 mg/kg pentru produsele fabricate înainte de 14 iunie 2021.

Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov.

surse: ansvsa.ro, Agerpres, Digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax