Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Lovitură pentru bugetarii din România. Peste 180.000 de funcționari publici, evaluați de firme externe. Precizările șefului ANFP


Publicat

Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Liviu Mălureanu, anunță că se lucrează la un pachet legislativ care va include și o evaluare externă a competențelor generale pentru fiecare funcționar public în parte.

”Vrem să vedem care este ‘diagnosticul’ administrației, centrale și locale”, spune Liviu Mălureanu, precizând totodată că este vorba despre o premieră.

Semnalul a fost dat mai întâi într-o postare pe Facebook, postare care a generat o dezbatere interesantă și consistentă, cu întrebări și sugestii.

Șeful Agenției Funcționarilor Publici a explicat în exclusivitate pentru spotmedia.ro mai multe aspecte care țin de această inițiativă.

Evaluarea funcționarilor publici: Care este scopul urmărit?

Eu cred că e util să avem o evaluare externă, pentru ea ar avea un grad mult mai ridicat de obiectivitate.

Sunt două tipuri de competențe: competențe generale și competențe specifice. Evaluarea externă despre care vorbim s-ar referi la competențele generale, pentru că cele specifice postului sunt mai greu de evaluat extern, ele țin de obiectivele și realizările din timpul anului.

Avem circa 170-180.000 de funcționari publici în toată țara. Sunt vizați toți funcționarii publici. De exemplu, mare parte dintre cei care lucrează în primării. Apoi, ministerele, unde în mare parte lucrează tot funcționari publici. De asemenea, în Sănătate – o parte sunt contractuali, o parte sunt funcționari publici sau sunt medici. Și exemplele pot continua.

Ar fi un moment zero. Până acum nu s-a făcut niciodată o evaluare externă și vrem să vedem care este ”diagnosticul” administrației, centrale și locale. Cetățenii sunt destul de nemulțumiți de calitatea actului administrativ, deci clar avem o problemă.

Avem deja proiecte în derulare cu Banca Mondială, avem recomandări, modele de cadre de competențe, deci totul se leagă, nu ar fi o inițiativă chiar nouă, ci doar o direcție.

Suntem deja destul de evoluați cu lucrul, iar eu sper ca până la finalul anului să avem și un proiect de lege, o hotarâre de guvern, o să vedem unde o să fie nevoie să umblăm, dacă va fi nevoie și la partea de legislație.

Cine va face evaluarea?

Poate chiar ANFP să își dezvolte competențe pe partea asta, e și aceasta o variantă posibilă. Dar sunt și firme de profil care fac astfel de evaluări.

Am avut chiar joi dimineața discuții cu grupul care lucrează la modificarea legislației și le-am comunicat această completare față de ceea ce era deja în lucru – Să avem o evaluare a competențelor generale, făcută extern.

Ea trebuie fazată, nu avem cum să evaluăm dintr-odată 170.000 de funcționari din prima. Am dat în lucru ca să avem pe masă mai multe variante, vrem să vedem care sunt opțiunile și apoi, care va fi decizia.

Dar subliniez, ca să nu existe confuzii – Noi NU vrem să evaluăm cum au fost angajați funcționarii respectivi. Dacă nu s-a demonstrat că a fost un proces viciat înseamnă că a fost unul corect.

Noi evaluăm doar competențele respectivului angajat la momentul de față.

Rezultatele evaluărilor vor fi publice?

Mă îndoiesc că rezultatele evaluării externe vor fi publice, pentru că aici intervine acest GDPR, care are și părți bune, dar în ceea ce privește transparența unor informații limitează anumite lucruri, deși eu nu văd de ce ar trebui să fie limitate. Dar asta este legislația, o respectăm.

Prin urmare, am rezerve foarte, foarte mari că se vor face publice aceste evaluări.

Care vor fi consecințele pentru funcționarul public?

Nu aș vrea să fac niște afirmații hazardate și să transmit panică în sistem, dar este clar că vor exista și consecințe.

Repet, chiar în timp ce vorbim se lucrează la modificarea legii, nu e ceva ce am imaginat aseară. Deja se lucrează, inclusiv la evaluarea competențelor specifice, e un pachet mult mai complex în lucru.

Așa cum prevede legea în momentul de față (și nu văd cum s-ar putea schimba asta), conducătorul instituției este cel care dispune, așa e corect și normal, în baza prerogativelor conferite de lege. Și acum, de exemplu, dacă avem un funcționar condamnat penal, conducătorul instituției trebuie să îl elibereze din funcție.

E nevoie de susținere politică în Parlament?

Depinde și de soluția pe care o vom adopta – dacă vor trebui modificate și legi. Din câte înțeleg, o să fie nevoie de modificarea Codului Administrativ, dar și de hotărâri de guvern.

Aici este implicată și partea politică, e nevoie de o discuție în coaliție.

Dar datoria mea este să propun soluții pentru îmbunătățirea administrației. Cum se spune la LOTO: Trebuie să și cumperi biletul, dacă vrei să câștigi. La fel și aici, dacă eu nu propun soluții, nu avem un punct de plecare.

Se poate discuta apoi pe marginea lor, e foarte posibil să fie o discuție pe fazare – să se facă mai întâi un pilot, să se facă pe o perioadă de timp etc. – astfel încât sistemul să poată, cât de cât, să absoarbă șocul.

Evaluarea funcționarilor Publici: Care ar putea fi calendarul

Ca primă estimare, sperăm ca pe finalul anului să finalizăm pachetul de legi și apoi totul va dura cel puțin 1-2 ani, minim.

N-o să se întâmple totul peste noapte, asta e clar, mai ales că ar fi o schimbare destul de profundă și nu putem să venim cu schimbări profunde pe care să le implementăm de la o zi la alta, pentru că dăm peste cap tot sistemul.

Evaluarea funcționarilor publici: Ținta finală

Rezultatul final, care pentru mine este foarte clar, este îmbunătățirea serviciilor de care beneficiază cetățenii.

Sunt bani publici, cetățenii plătesc aceste servicii în mod indirect, din bugetul statului, și atunci normal este să beneficieze de servicii de cea mai înaltă calitate. Aici trebuie să ajungem – la o stare de normalitate.

sursa : spotmedia.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Președintele României, Klaus Iohannis, la prezentarea noului Dacia Duster, la terenul de golf de la Pianu

Publicat

Președintele Klaus Iohannis participă sâmbătă, în județul Alba, la un eveniment organizat de compania Dacia Renault, la Terenul de Golf ”Paul Tomiță”.

Este vorba despre decernarea premiilor Cupei de Golf „Paul Tomiță” și prezentarea noului model de Dacia Duster, care va avea loc la Golf Club „Paul Tomiță”, Pianu de Jos, comuna Pianu.

Klaus Iohannis a venit la volanul unui automobil Dacia Spring electrică, iar după ce a salutat oficialitățile și jucătorii de golf a urcat la volanul unei mașini Dacia Duster pentru a face un testdrive.

”Este o mașină bună” a declarat Klaus Iohannis când a coborât din automobil după testdrive.

După ce a terminat testdrive-ul, Klaus Iohannis a urcat pe scenă alături de oficialități și reprezentații clubului pentru a participa la decernarea premilor pentru golf.

După ce s-au decernat premiile, Klaus Iohannis a mers pentru a vedea terenul de golf, însă nu a făcut declarații și pe alte subiecte.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un primar PNL din Vaslui s-a sinucis într-un spital privat din Alba. Ar fi suferit de depresie

Publicat

Primarul unei comune din județul Vaslui s-a sinucis într-un spital privat din județul Alba. 

Potrivit surselor alba24.ro, primarul comunei Pogoana, din Vaslui, Cristian Spridon, s-a spânzurat cu un cablu, vineri, 17 septembrie, undeva în jurul orei 18.00.

Bărbatul în vârstă de 53 de ani era primar al comunei din partea PNL Vaslui.

De asemenea, bărbatul era și un cunoscut om de afaceri în județul Vaslui. Acesta avea mai multe ferme de pui.

Potrivit reporterilor de la Vremea Nouă, bărbatul ar fi suferit de o depresie și a venit în Alba pentru a se trata.

La fața locului s-a deplasat și un echipaj SMURD, dar bărbatul nu a mai putut fi salvat, fiind constatat decesul.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Condamnare la Curtea de Apel Alba Iulia pentru trei profesori din Hunedoara care au bătut mai mulți elevi. Ce s-a întâmplat

Publicat

agresiune fetita

Curtea de Apel Alba Iulia a dat o decizie finală, într-un dosar în care un director de școală, un profesor, un secretar au fost judecați pentru purtare abuzivă. 

Școala gimanzială din Vața de Jos, județul Hunedoara, a fost în anul 2016 în centrul unui scandal care a ajuns la nivel național, după ce un elev de 12 ani le-a spus părinților că este bătut în timpul orelelor de către profesori. 

Parte a bătăilor la care erau supuși elevii se întâmplau într-o anexa a școlii unde se ținea cornul și laptele, denumită de elevi, ”camera de tortură”. 

În urma scandalului, un dosar penal a început și timp de mai bine de patru ani Coza Adriana Maria – director la data comiterii faptelor, Mihuț Adrian Victor – profesor de informatică, Coza Adrian Marinel – secretar au fost judecați la două instanțe de judecată.

În primă instanță, a fost judecat și șoferul microbuzului școlar, dar acesta a fost achitat.

Ce s-a întâmplat

Pe tot parcursul cercetării, dar și în timpul judecății cei trei au negat toate acuzațiile.

Însă, după zeci de ore de audieri, anchetatorii au reușit să strângă dovezi împotriva celor trei. Elevii care au fost bătuți au avut discuții și cu psihologi pentru a putea ajuta la caz, mai mult de atât a existat și o filmare făcută cu telefonul mobil de unul dintre elevi.

Ce au reținut anchetatorii:

”1. cu privire la inculpata Coza Adriana-Maria, că:

– Într-o zi din perioada februarie-martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, l-a lovit pe minorul S. cu palma peste cap și l-a numit „prost”, în altă zi din aceeași perioadă l-a lovit cu inelele de pe degete în zona capului și l-a numit „tâmpit”, iar în altă zi din aceeași perioadă l-a tras de perciuni;

– Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit pe M. cu palma peste cap și l-a dat cu capul de bancă;

– Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit pe D. cu palma peste cap și l-a dat cu capul de bancă.

2. cu privire la inculpatul  Coza Adrian-Marinel, că  într-o zi din  luna martie 2016, fiind secretar al școlii, a lovit în camera de alimente pe minoră A., de aproximativ două ori în zona gleznelor, cu piciorul.

4. cu privire la inculpatul Mihuț Adrian-Victor, că:

– Într-o zi din luna februarie 2016,  în calitate de profesor, în timpul orei de educație tehnologică,  a lovit pe minorul S. cu piciorul în picior și l-a numit „tâmpit” iar, într-o zi din luna martie 2016, în timpul orei de informatică, l-a lovit pe minorul S. cu catalogul în zona capului;

– Într-o zi din luna martie 2016, în calitate de profesor, în timpul orei de informatică, l-a obligat pe minorul  A. să își dea șase palme peste față, iar, într-o zi din aceeași lună a anului 2016, în timpul pauzei, a lovit pe minorul A. cu un cablu de calculator peste spate”, se arată în motivarea Judecătoriei Brad.

După ce au fost judecați la Brad, unde cei trei au primit amenzi penale, dosarul s-a mutat la Alba Iulia, la Curtea de Apel.

La Curtea de Apel Alba Iulia, în data de 17 septembrie, magistrații instanței superioare au decis ca:

Adriana Coza să plătească de 7.133 lei amendă penală pentru purtarea abuzivă faţă de trei elevi, aplicarea amenzii urmând să fie amânată pe un termen de supraveghere de doi ani.

Adrian Marinel Coza găsit vinovat pentru loviri sau alte violențe, față de un elev a fost condamnat la o amendă penală de 3.200 lei, aplicarea amenzii fiind, de asemenea, amânată pentru un termen de supraveghere de doi ani.

Adrian Mihuţ a primit o pedeapsă de 6.667 lei amendă penală pentru purtarea abuzivă faţă de doi elevi. De asemenea și în cazul său aplicarea amenzii urmând să fie amânată pe un termen de supraveghere de doi ani.

Pe lângă pedeapsa primită cei trei au fost obligați de magistrații Curții de Apel Alba Iulia să achite despăgubiri în valoare totală de 6.500 de lei către familiile elevilor.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT RUTIER pe DN1, pe raza localității Mirăslău: Două persoane rănite după ce o mașină a ieșit în decor

Publicat

Două persoane au fost rănite sâmbătă, 18 septembrie, în jurul orei 13.00, într-un accident rutier produs pe DN 1, pe raza localității Mirăslău. 

Potrivit ISU Alba, ar fi vorba despre un autoturism ieșit în decor  în zona subtraversării A10.

Dintre cele două victime una ar fi încarcerată, dar conștientă.

Misiunea este în dinamică, la fața locului intervin pompierii din Alba cu două autospeciale.

UPDATE 13.25: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, cele 2 victime (bărbat și femeie) erau ieșite din autoturism.

Una din cele două victime este asistată medical de către echipajul SMURD prezent la fața locului.

sursă foto: ISU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate