Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Lovitură pentru bugetarii din România. Peste 180.000 de funcționari publici, evaluați de firme externe. Precizările șefului ANFP

Publicat

Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Liviu Mălureanu, anunță că se lucrează la un pachet legislativ care va include și o evaluare externă a competențelor generale pentru fiecare funcționar public în parte.

”Vrem să vedem care este ‘diagnosticul’ administrației, centrale și locale”, spune Liviu Mălureanu, precizând totodată că este vorba despre o premieră.

Semnalul a fost dat mai întâi într-o postare pe Facebook, postare care a generat o dezbatere interesantă și consistentă, cu întrebări și sugestii.

Șeful Agenției Funcționarilor Publici a explicat în exclusivitate pentru spotmedia.ro mai multe aspecte care țin de această inițiativă.

Evaluarea funcționarilor publici: Care este scopul urmărit?

Eu cred că e util să avem o evaluare externă, pentru ea ar avea un grad mult mai ridicat de obiectivitate.

Sunt două tipuri de competențe: competențe generale și competențe specifice. Evaluarea externă despre care vorbim s-ar referi la competențele generale, pentru că cele specifice postului sunt mai greu de evaluat extern, ele țin de obiectivele și realizările din timpul anului.

Avem circa 170-180.000 de funcționari publici în toată țara. Sunt vizați toți funcționarii publici. De exemplu, mare parte dintre cei care lucrează în primării. Apoi, ministerele, unde în mare parte lucrează tot funcționari publici. De asemenea, în Sănătate – o parte sunt contractuali, o parte sunt funcționari publici sau sunt medici. Și exemplele pot continua.

Ar fi un moment zero. Până acum nu s-a făcut niciodată o evaluare externă și vrem să vedem care este ”diagnosticul” administrației, centrale și locale. Cetățenii sunt destul de nemulțumiți de calitatea actului administrativ, deci clar avem o problemă.

Avem deja proiecte în derulare cu Banca Mondială, avem recomandări, modele de cadre de competențe, deci totul se leagă, nu ar fi o inițiativă chiar nouă, ci doar o direcție.

Suntem deja destul de evoluați cu lucrul, iar eu sper ca până la finalul anului să avem și un proiect de lege, o hotarâre de guvern, o să vedem unde o să fie nevoie să umblăm, dacă va fi nevoie și la partea de legislație.

Cine va face evaluarea?

Poate chiar ANFP să își dezvolte competențe pe partea asta, e și aceasta o variantă posibilă. Dar sunt și firme de profil care fac astfel de evaluări.

Am avut chiar joi dimineața discuții cu grupul care lucrează la modificarea legislației și le-am comunicat această completare față de ceea ce era deja în lucru – Să avem o evaluare a competențelor generale, făcută extern.

Ea trebuie fazată, nu avem cum să evaluăm dintr-odată 170.000 de funcționari din prima. Am dat în lucru ca să avem pe masă mai multe variante, vrem să vedem care sunt opțiunile și apoi, care va fi decizia.

Dar subliniez, ca să nu existe confuzii – Noi NU vrem să evaluăm cum au fost angajați funcționarii respectivi. Dacă nu s-a demonstrat că a fost un proces viciat înseamnă că a fost unul corect.

Noi evaluăm doar competențele respectivului angajat la momentul de față.

Rezultatele evaluărilor vor fi publice?

Mă îndoiesc că rezultatele evaluării externe vor fi publice, pentru că aici intervine acest GDPR, care are și părți bune, dar în ceea ce privește transparența unor informații limitează anumite lucruri, deși eu nu văd de ce ar trebui să fie limitate. Dar asta este legislația, o respectăm.

Prin urmare, am rezerve foarte, foarte mari că se vor face publice aceste evaluări.

Care vor fi consecințele pentru funcționarul public?

Nu aș vrea să fac niște afirmații hazardate și să transmit panică în sistem, dar este clar că vor exista și consecințe.

Repet, chiar în timp ce vorbim se lucrează la modificarea legii, nu e ceva ce am imaginat aseară. Deja se lucrează, inclusiv la evaluarea competențelor specifice, e un pachet mult mai complex în lucru.

Așa cum prevede legea în momentul de față (și nu văd cum s-ar putea schimba asta), conducătorul instituției este cel care dispune, așa e corect și normal, în baza prerogativelor conferite de lege. Și acum, de exemplu, dacă avem un funcționar condamnat penal, conducătorul instituției trebuie să îl elibereze din funcție.

E nevoie de susținere politică în Parlament?

Depinde și de soluția pe care o vom adopta – dacă vor trebui modificate și legi. Din câte înțeleg, o să fie nevoie de modificarea Codului Administrativ, dar și de hotărâri de guvern.

Aici este implicată și partea politică, e nevoie de o discuție în coaliție.

Dar datoria mea este să propun soluții pentru îmbunătățirea administrației. Cum se spune la LOTO: Trebuie să și cumperi biletul, dacă vrei să câștigi. La fel și aici, dacă eu nu propun soluții, nu avem un punct de plecare.

Se poate discuta apoi pe marginea lor, e foarte posibil să fie o discuție pe fazare – să se facă mai întâi un pilot, să se facă pe o perioadă de timp etc. – astfel încât sistemul să poată, cât de cât, să absoarbă șocul.

Evaluarea funcționarilor Publici: Care ar putea fi calendarul

Ca primă estimare, sperăm ca pe finalul anului să finalizăm pachetul de legi și apoi totul va dura cel puțin 1-2 ani, minim.

N-o să se întâmple totul peste noapte, asta e clar, mai ales că ar fi o schimbare destul de profundă și nu putem să venim cu schimbări profunde pe care să le implementăm de la o zi la alta, pentru că dăm peste cap tot sistemul.

Evaluarea funcționarilor publici: Ținta finală

Rezultatul final, care pentru mine este foarte clar, este îmbunătățirea serviciilor de care beneficiază cetățenii.

Sunt bani publici, cetățenii plătesc aceste servicii în mod indirect, din bugetul statului, și atunci normal este să beneficieze de servicii de cea mai înaltă calitate. Aici trebuie să ajungem – la o stare de normalitate.

sursa : spotmedia.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax