Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Lovitură pentru samsarii de mașini. RAR Auto-Pass: document obligatoriu la vânzarea unui autoturism second-hand. De când se aplică

Publicat

Cei care vor să vândă o mașină rulată trebuie să știe că procedura va deveni puțin mai complexă de anul viitor. Astfel, din 2024 vânzătorii de mașini vor fi obligați să obțină de la Registrul Auto Român documentul RAR Auto-Pass. Acesta va oferi o garanţie asupra stării tehnice şi a kilometrajului, dar şi despre alte deficienţe constatate. 

De când va fi disponibil Programul RAR Auto-Pass

„Avem în implementare un program, RAR Auto-Pass, care va fi disponibil de anul viitor. La cumpărarea oricărui autovehicul înmatriculat în România venim cu o garanție asupra stării tehnice și a kilometrajului, dar și despre alte deficiențe constatate de specialiștii RAR.

Vreau să accentuez conștientizarea din partea pieței, a clienților, în ceea ce privește starea tehnică a autovehiculului pentru că acesta este un factor foarte important în reducerea accidentelor pe drumurile publice”, a declarat directorul RAR, Mihai Alecu, la deschiderea oficială a Salonului Auto București.

Conform legislaţiei, RAR Auto-Pass este un document ce va fi eliberat la vânzarea maşinii pentru a fi prezentat cumpărătorului.

Actul va fi necesar de anul viitor şi va conţine informaţii esenţiale despre indicaţia odometrului, dar şi despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranţă ale autovehiculului.

Registrul Auto Român (RAR) trebuie să implementeze astfel un registru electronic. Acesta va stoca toate informațiile disponibile despre istoricul autovehiculelor înmatriculate pe teritoriul României.

Ce reprezintă RAR Auto-Pass și ce informații va conține

Potrivit Legii nr. 142/2023, RAR va înființa și gestiona registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România.

Registrul este constituit din informațiile obținute:

  • de către RAR cu ocazia prestațiilor efectuate de RAR care implică identificarea vehiculului rutier ori cu ocazia efectuării inspecției tehnice periodice în cadrul reprezentanțelor RAR sau al stațiilor de inspecție tehnică periodică autorizate conform legislației în vigoare,
  • din informațiile transmise RAR de către atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate conform legislației în vigoare,
  • din informațiile transmise RAR de către operatorii economici autorizați conform legislației în vigoare care desfășoară activități de reparații, de întreținere, de reglări funcționale, de modificări constructive și de reconstrucție a vehiculelor rutiere, denumiți în continuare operatori economici autorizați,
  • din informațiile transmise RAR de către producătorii vehiculelor rutiere, reprezentanții autorizați ai acestora, importatorii sau distribuitorii de vehicule rutiere noi.

Stațiile de inspecție tehnică periodică autorizate, precum și atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate vor fi obligate să transmită către RAR, cu ocazia fiecărei inspecții efectuate, informații referitoare la numărul de identificare al autovehiculului și valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului supus inspecției.

Ce obligații vor avea operatorii economici autorizați în vânzarea autovehiculelor

De asemenea, operatorii economici autorizați vor fi obligați:

a) să transmită către RAR, cu ocazia fiecărei prestații efectuate, informații referitoare la numărul de identificare al autovehiculului și valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului supus prestației în cauză;

b) să transmită către RAR informații legate de repararea și/sau înlocuirea odometrului din dotarea autovehiculelor, inclusiv valoarea indicației acestuia înainte de intervenție, precum și după intervenția efectuată;

c) să transmită informații către RAR referitoare la numărul de identificare al vehiculului, precum și la principalele operații de reparații pentru toate vehiculele rutiere la care au fost efectuate reparații în urma unor evenimente care au produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă stabilite prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii.

Amenzi pentru transmiterea de informații eronate către RAR

Transmiterea unor informații eronate de către personalul stațiilor de inspecție tehnică periodică autorizate, atelierelor pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate, operatorilor economici autorizați, al producătorilor de vehicule rutiere, reprezentanților acestora, importatorilor sau distribuitorilor de vehicule rutiere noi.

Nerespectarea acestor prevederi se va sancționa cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei. 

Operatorii economici autorizați care dețin abilitare din partea producătorului autovehiculului respectiv sau din partea reprezentantului autorizat al acestuia, suplimentar față de obligațiile menționate anterior, sunt obligați să transmită către RAR, cu ocazia primei prezentări a autovehiculului în rețeaua de reparații a producătorului respectiv sau la solicitarea expresă a RAR, informațiile existente deja în baza de date a producătorului respectiv cu privire la istoricul indicației odometrului pentru autovehiculele care au fost anterior înmatriculate în alte țări.

Producătorii vehiculelor rutiere, reprezentanții autorizați ai acestora, importatorii și distribuitorii de vehicule rutiere noi trebuie să transmită către RAR informații legate de campaniile de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România, inițiate în cazul în care unul sau mai multe sisteme, echipamente, componente sau unități tehnice separate instalate pe vehiculul rutier prezintă un risc important pentru siguranța rutieră, sănătatea publică sau protecția mediului înconjurător, inclusiv informații cu privire la evoluția acestor campanii.

Nerespectarea acestor prevederi se va sancționa cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei.

Cum se va elibera documentul RAR Auto-Pass

RAR va elibera contra cost, la cerere, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune – autoturisme, un certificat denumit „RAR Auto-Pass“.

Acesta va conține informațiile existente în registru cu privire la istoricul citirii odometrului, implicarea vehiculului rutier într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă, precum și la neprezentarea vehiculului rutier în cadrul unei campanii de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România.

În cazul în care în registru nu sunt disponibile informații referitoare la vehiculul rutier respectiv, în locul certificatului „RAR Auto-Pass“, RAR va emite gratuit un document prin care se va menționa această situație.

La înstrăinarea unui vehicul rutier înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piață în România, persoana care înstrăinează vehiculul rutier remite dobânditorului un certificat „RAR Auto-Pass” valabil, pentru vehiculul rutier supus înstrăinării, sau documentul emis gratuit în cazul în care nu sunt informații despre vehiculul respectiv. 

Certificatul „RAR Auto-Pass“ este valabil 60 de zile de la data eliberării acestuia.

De asemenea, potrivit legii este interzisă introducerea pe piață, punerea la dispoziție sau utilizarea de echipamente, programe informatice și de servicii conexe pentru manipularea odometrelor vehiculelor rutiere. Nerespectarea acestei prevederi se va sancționa cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 11.10.2023 at 13:01

    Acum să vezi spăgi de mii de euro !

  2. Aka

    joi, 12.10.2023 at 08:21

    Nici un samsar nu vrea să îți vândă mașina cu contract intre el și tine. Toți insistă să facă contractul între neamț și tine. Nu cred că se poate aplica vreo lege pentru samsari.

  3. GHEORGHE DINA

    joi, 12.10.2023 at 16:18

    nu samsari vor suferi ci omeni de rând care vor să își vândă masina.legi aberante contra cetățenilor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax