Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Luana Bel, elevă la Colegiul HCC Alba Iulia, medaliată cu argint la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică

Publicat

Luana Andrada Bel, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, a câştigat medalie de argint şi menţiune, la faza naţională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică – secţiunea Seniori.

Testările s-au desfăşurat în perioada 2-5 februarie, la Gura Humorului, în judeţul Suceava.

Menţiunea a fost acordată de Ministerul Educaţiei, iar medalia de argint, de către Societatea Română de Fizică.

Este a doua performanţă a elevei la această olimpiadă naţională. Anul trecut, a câştigat medalia de aur şi s-a calificat în lotul lărgit pentru selecţia la Olimpiada Internaţională de Astronomie.

De asemenea, în 2016, a obţinut medalie de bronz, acordată de Societatea Română de Fizică, în urma Olimpiadei de Fizică. Luana a absolvit cursurile şcolii gimnaziale Nr. din 3 Cugir, fiind acum elevă a colegiului albaiulian.

Etapa naţională a olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică din acest an a reunit 137 de finaliști din 29 de județe.

Specificul competiției constă în faptul că vizează două categorii de concurenți: juniori (clasele VI-VIII) și seniori (clasele IX-XII). La prima categorie au participat 47 de elevi, iar la a doua – 90 de elevi. Au fost acordate premiile I, II și III, respectiv 21 de mențiuni din partea Ministerului Educației Naționale (8 pentru juniori și 13 mențiuni pentru seniori).

De asemenea, Societatea Română de Fizică (SRF) a acordat 76 de medalii de aur, argint și bronz, dar și mențiuni de onoare, conform regulamentului Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (OIAA), transmite MEN.

Structura concursului a inclus parcurgerea a trei probe: o probă teoretică (trei ore), o probă observațională și o probă de baraj (patru ore) pentru accesul în loturile lărgite (15 seniori și 10 juniori) din care sunt selectați reprezentanții României la concursurile internaționale de profil. Selecția loturilor are loc în perioada 5-10 februarie 2018.

Astronomia este o disciplină complexă reprezentând îmbinarea dintre fizică și matematică, fapt ce impune cunoașterea unor noțiuni de matematică (trigonometrie sferică) și fizică (teoria relativității) de nivel superior. Totodată, elevii trebuie să dețină deprinderi practice în utilizarea telescoapelor și a lunetelor pentru a observa corpurile cerești.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax