Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lucrări de regularizare și consolidare a Văii Bucerdea, în localitatea Bucerdea Vinoasă. Acord de mediu, solicitat la APM

Publicat

Valea Bucerdea va fi regularizată și reprofilată pe o lungime de peste 3,7 kilometri, în intravilanul localității Bucerdea Vinoasă. Investiția propusă de Apele Române urmărește, printre altele, reprofilarea albiei și realizarea de protecții de mal din ziduri de beton. Valoarea lucrărilor este estimată la peste 15,3 milioane de lei. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat recent depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Regularizare și consolidare Valea Bucerdea, județul Alba”, propus a fi amplasat în localitatea Bucerdea Vinoasă, comuna Ighiu, intravilan, titular Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Mureș.

Potrivit memoriului tehnic, proiectul vizează regularizarea și consolidarea a 3,7 km din albia văii Bucerdea. Valea Bucerdea are o lungime cadastrată de 15 kilometri și curge pe o lungime de aproximativ 3,7 kilometri în intravilanul localității Bucerdea Vinoasă.

În urma inundațiilor din 22 iunie 2018 s-au produs puternice erodări de mal care pun în pericol proprietățile private și publice. Pagubele sunt însemnate, fiind afectat drumul, anexe gospodărești și locuințe.

Ce prevede proiectul

Astfel, se propune reprofilarea albiei pe o lungime de 3.725 metri și realizarea de protecții de mal din ziduri din beton în lungime de 4.925 metri.

Reprofilarea albiei se va realiza prin excavații în partea amonte a tronsonului de albie studiat pentru mărirea capacității de transport. Albia reprofilată va avea o formă geometrică trapezoidală, cu lățimea la bază variabilă 4,6 – 6 metri, panta taluzelor de 1:1,5 și adâncimea variabilă de 2,36 – 2,6 metri.

Protecțiile de mal din ziduri de beton se vor realiza în intravilan, de-a lungul străzilor și caselor, în zonele în care albia nu prezintă capacitate de transport a debitelor maxime cu probabilitatea de depășire de 1%. În aceste zone, nu a fost posibilă aplicarea secțiunii de reprofilare.

Lățimea la coronament va fi de 50 cm, iar înclinarea paramentului spre apă va fi de 5:1. Înălțimea elevației va fi variabilă: 2,5 metri (pe o lungime de 255 metri) sau 3 metri (pe o lungime de 4.670 metri).

Zidurile vor fi prevăzute cu barbacane din tuburi PVC Dn 110 mm, amplasate la o distanță de 2 metri și cu rosturi verticale de dilatație din 10 în 10 metri.

Se va realiza o cădere, alcătuită dintr-un prag de beton prevăzut cu deversor cu lățimea de 5,5 metri, lungimea de 4,4 metri și panta spre aval de 1:3,4.

Proiectul prevede realizarea a cinci praguri de fund îngropate și a opt traverse îngropate, cu rol de stabilizare a talvegului.

Valoarea totală a investiției (C+M) este de 15.305.084,71 lei, fără TVA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax