Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Lucrări de reparații în valoare de 30.000 lei, pe străzi din Blaj. A fost demarată licitația pentru servicii de proiectare

Publicat

Primăria Blaj vrea să reabiliteze trei străzi din municipiu, în lungime totală de 2,6 kilometri, cu pavaje din dale din beton vibropresat. Reprezentanții administrației locale au lansat o licitație pentru servicii de proiectare în vederea refacerii sistemului rutier pe mai multe tronsoane aflate pe străzile Gării, Eroilor și Andrei Mureșanu, artere care prezintă în prezent o îmbrăcăminte asfaltică degradată.  

Primăria municipiului Blaj a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziția de servicii de proiectare pentru întocmire PT+DE, AT al obiectivul de investiție „Reabilitare/modernizare străzi în arealul urban al municipiului Blaj, etapa a IV-a, componenta B în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității vieții populației în municipiul Blaj. Valoarea totală estimată este de 27.532,16 lei, fără TVA.

Potrivit documentației tehnice, străzile din municipiul Blaj sunt în totalitate modernizate (46,035 km) și au sistem rutier format din îmbrăcăminți asfaltice, beton rutier și pavaj. Îmbrăcăminţile asfaltice oferă condiţii bune de circulaţie pe arterele principale, dar necesită unele lucrări de întreţinere.

Străzile unde se întâlneşte sistemul rutier rigid sunt într-o stare tehnică relativ rea, neasigurând condiţiile necesare desfăşurări unui trafic fluent. De asemenea, multe din străzile modernizate au durata de exploatare depăşită, oferind în unele cazuri condiţii de exploatare inferioare străzilor nemodernizate.

Dintre străzile care au o îmbrăcăminte modernă (asfalt) un procent de 6% au fost realizate înainte de 1990, având durata normată de serviciu depăşită şi necesită refacere completă sau cu alte lucrări, după caz.

Străzile ce urmează a se reabilita sunt Gării, Eroilor și Andrei Mureșanu, în totalitate sau tronsoane din acestea, lungimea totală fiind de 2.619 de metri. 

Potrivit documentației, solicitările la care au fost supuse aceste străzi pe durata exploatării, scurgerea defectuasă a apelor pluviale și un nivel tehnic scăzut al lucrărilor de întreținere și reparații, a provocat degradarea accentuată a structurii rutiere care prezintă o îmbrăcăminte asfaltică degradată. În momentul de față, datorită stării de degradare străzile analizate sunt parcurse cu viteză mică.

Din această cauză, maşinile utilitare care deservesc zona: ambulanțe, maşini ale pompierilor, autobuze pentru transportul copiilor la școală nu pot să ajungă la timp la obiective. De asemenea pot apare defecțiuni tehnice cauzate de gropile sau cedările carosabilului actual. Starea de degradare a străzilor afectează în mod nefavorabil si dezvoltarea economică a zonei

Traficul desfășurat pe străzile investigate este preponderent local, de acces către locuințele situate de-a lungul străzilor. Astfel traficul local este preponderent compus din autoturisme ale riveranilor şi din autovehicule utilitare mici cu sarcina de până la 8,5 t, mai rar vehicule cu greutatea pe osie de 11,5 t.

Potrivit documentului citat, din punctul de vedere al proiectantului se propune ca cele trei străzi principale din municipiul Blaj, respectiv strada Gării, strada Eroilor, strada Andrei Mureșanu și străzile adiacente dintre blocuri să fie reabilitate prin adoptarea unui sistem rutier cu structură mixtă cu îmbrăcăminte din dale autoblocante din beton. Avantajele acestui sistem sunt următoarele:

  • are un aspect estetic plăcut;
  • se pot da în folosinţă la scurt timp după execuţie;
  • intervențiile la utilități permit scoaterea și apoi remontarea pavajului.

Lucrarile de reabilitare prevăd, în primul rând, realizarea lucrărilor de bază în vederea amenajării părții carosabile (traseul în plan, în profil longitudinal și în profil transversal), a lucrărilor de reabilitare a trotuarelor adiacente deregradate, a lucrărilor de scurgere a apelor, lucrări care constau în:

  • lucrări de terasamente;
  • lucrări de modernizare a suprastructurii părții carosabile și trotuarelor;
  • lucrări de pentru colectarea și dirijarea apelor pluviale;
  • lucrări de siguranța circulației;

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax