Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lucrări de reparații la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Crucile eroilor români și soldaților sovietici vor fi înlocuite

Publicat

Primăria Alba Iulia alocă peste 840.000 de lei pentru lucrări de reparații la Cimitirul Eroilor. Proiectul prevede înlocuirea crucilor, atât a eroilor români cât și a soldaților sovietici, repararea monumentelor și realizarea unor alei. 

Primăria Alba Iulia a lansat miercuri, 23 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reparații la cruci și alei, la Cimitirul Eroilor din municipiu.

Valoarea totală a fost estimată la 840.180 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, Cimitirul Eroilor a fost amenajat, după al Doilea Război Mondial, în majoritate cu morminte de soldați români și sovietici care au murit luptând pentru libertate, credință, întregirea neamului și a teritoriului național.

„Cinstindu-ne înaintașii, făcând cunoscute faptele și jerfa lor în slujba patriei, ne respectăm actele istorice și pe făptuitorii lor. Îngrijirea locurilor în care aceștia își dorm somnul de veci, constituie nu numai un gest de recunoștință, dar și o operă de educație și cultură pentru generațiile viitoare. Există, de asemenea, tradiția de a respecta monumentele și mormintele cetățenilor stăini căzuți pe teritoriul țării noastre, indiferent dacă ne-au fost aliați sau inamici. Conform prevederilor din Legea 379/2003 – cu privire la regimul mormintelor și operelor comemorative de război, art. 37 – Consiliile Locale ale orașelor au atribuția de a asigura protejarea mormintelor și operelor comemorative de război situate pe raza lor teritorială”, se precizează în caietul de sarcini.

Cimitirul Eroilor din Alba Iulia are o suprafață de 1.904 mp, fiind împărțit în două parcele:

  • în stânga cea a eroilor români, cu 14 terase, 173 morminte și un monument
  • în dreapta cea a eroilor ruși, cu 9 terase, 110 morminte și un monument funerar

În partea superioară, în dreptul parcelei veteranilor, se mai găsesc 164 de morminte și un monument.

În prezent, în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia situația este următoarea:

  • monumentele funerare sunt afectate de infiltrațiile de apă, iar plăcile care le îmbracă prezintă fisuri și au tendința de a se detașa
  • majoritatea crucilor sunt înclinate, ciobite sau sparte, fără fundație
  • înscrisurile de pe cruci nu sunt vizibile
  • în dreptul parcelei veteranilor lipsesc aleile amenajate

Lucrări de reparații la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia

Prin proiect se vor repara monumentele, se vor înlocui crucile, atât a eroilor români – 337 buc, cât și a soldaților sovietici – 110 buc. Acestea se vor executa din beton armat cu oțel beton și se vor fixa pe fundații continue din beton armat, îngropate în pământ.

În partea superioară, în dreptul parcelei veteranilor, se vor realiza două alei de-a lungul mormintelor, din dale și borduri de beton.

Se vor fixa pe fiecare cruce din beton armat plăcuțe din marmură pe care se vor inscripționa datele de identificare a soldatului îngropat.

Se va sectoriza zona de morminte prin bordura realizată din beton armat cu o lungime de aprox. 200 ml.

Înainte de demontarea crucilor se va face un inventar al mormintelor cu poziția și datele de identificare a soldaților îngropați, inclusiv dovezi fotografice. Articolele de realizare a crucilor vor cuprinde inclusiv cheltuielile cu plăcuța de marmură și vopsirea în alb a acestora.

După finalizarea lucrărilor se va preda beneficiarului un plan de amplasament care să cuprindă toate crucile noi cu datele de identificare a soldaților îngropați și poziția monumentelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax