Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lucrări la rețeaua electrică, în Cetatea Alba Carolina. Un nou post de transformare și linii subterane, pentru Sala Unirii

Publicat

Mai multe lucrări la rețeaua de energie electrică vor avea loc în curând în Cetatea Alba Carolina. Acestea vizează oferirea unui spor de putere pentru alimentarea cu energie electrică a Sălii Uniri și includ, printre altele, amplasarea unui nou post de transformare, în zona Palatului Principilor. 

Distribuție Energie Electrică Romania SA a lansat  joi, 9 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru alimentarea cu energie electrică la Sala Unirii din Alba Iulia.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 475.000 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, Consiliul Județean Alba a solicitat un spor de putere pentru alimentarea cu energie electrică a Sălii Unirii, aflată pe strada Mihai Viteazul nr. 12-14 din municipiul Alba Iulia.

Se va construi un post de transformare cu transformator 20/0,4 kV – 400 kVA cu pierderi reduse, în anvelopă de beton cu acționare din interior. Postul nou va fi montat pe zona verde de pe marginea străzii dintre Palatul Copiilor și Palatul Principilor.

Pentru alimentarea Sălii Unirii se va realiza o linie electrică subterană LES 0,4 kV de 200 m, între punctul de transformare nou și firida existentă în dreptul imobilului. Pentru alimentarea de rezervă se va realiza o linie electrică subterană LES 0,4 kV, în lungime de 310 metri, între punctul de transformare PT 196 Alba și firida existentă.

Lucrările se vor realiza pe străzile Unirii, Muzeului, Mihai Viteazul și Militari.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de furtuni în Alba și alte județe din țară, până vineri seara

Publicat

Meteorologii au emis o atenționare Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până vineri seara în Alba și în alte județe din țară.

Potrivit ANM, vineri, între orele 12:00 – 21:00, în nord-vestul, centrul și local în sudul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55…75 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp.

De asemenea, a fost emis o nouă atenționare Cod Galben de căldură și disconfort termic ridicat, valabil în weekend (2 și 3 iunie), în mai multe județe din țară.

În intervalul menționat, valul de căldură se va menține în zonele joase din vestul, sudul și estul țării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Notă: îndeosebi în a doua parte a zilei de sâmbătă (2 iulie) vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea de vest a țării și la munte, iar duminică (3 iulie) cu probabilitate mai mare în nord-est.

sursa: meteoromania.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LIVE Rezultate finale BACALAUREAT 2022. Ministrul Educației: peste 30.000 de note au fost mărite după contestații

Publicat

Rezultate finale Bacalaureat 2022: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, face declarații în ziua publicării rezultatelor finale la Bacalaureat 2022.

La nivel național, înainte de contestații, rata de promovare a examenului a fost de 73,3% (78,3% pentru promoția curentă) și erau 162 medii de 10.

Declarații Sorin Cîmpeanu

 • 41.465 de liceeni nu s-au înscris la Bacalaureat
 • este un număr mare de elevi corigenți, repetenți
 • 49.091 de contestații în acest an
 • au fost schimbate foarte multe note: peste 30.000 mărite (30.307), peste 15.000 micșorate (15.896); 2.709 note au rămas nemodificate
 • 75,2% (+1,9%) rata de promovare finală a examenului
 • 222 de medii de 10 (+60) după contestații
 • peste 60% note modificate cu mai mult de un punct, cele mai multe la română; 120 de lucrări cu mai mult de 2 puncte diferență
 • Maramureș, Ialomița, Constanța – județele cu cele mai multe note schimbate
 • 74 de licee din total 1394 cu promovare de 100%; 42 de licee în care promovarea a fost zero; în 11 licee doar un singur candidat a promovat examenul

În actualizare.

 

Pentru a promova examenul de bacalaureat, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale
 • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea
 • media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6 (cel puțin).

CALENDAR actualizat BACALAUREAT 2022 – sesiunea iunie-iulie – probele scrise

 • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
 • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

CFR Călători anunţă scumpirea biletelor de tren, începând cu 1 iulie. Cât va costa o călătorie de la Alba Iulia la Constanța

Publicat

CFR Călători a anunţat, joi, că scumpeşte biletele de tren de la 1 iulie. Astfel, o călătorie Alba Iulia – București cu IR direct, clasa a II-a după 1 iulie 2022,  va costa 90,8 de lei la casa de bilete și 86,5 de lei lei Online/ATM. O călătorie Alba Iulia – Constanța cu IR, clasa a II-a va costa 136,2 de lei potrivit siteului cfrcălători.ro.

Românii vor trebui să scoată din buzunare mai mulți bani pentru călătoriile cu trenul. Mai exact, biletele se vor scumpi cu 20%, începând cu data de 1 iulie 2022, în plin sezon estival.

O călătorie pe ruta Bucureşti – Constanţa, la clasa a 2-a, va costa 67 de lei cu IR, de la 55,7 lei, iar până la Braşov va costa 54 de lei, de la 44,7 lei, de exemplu.

Decizia vine ca urmare a prevederilor Ordinului Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii (OMT) nr. 548 din 25 mai 2022 privind aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători.

„CFR Călători informează că, începând cu data de 1 iulie 2022, vor fi puse în aplicare prevederile Ordinului Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii (OMT) nr. 548 din 25 mai 2022 privind aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători.

Măsura vine în sprijinul redresării şi echilibrării activităţii economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România pe fondul creşterii preţurilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc.

Ultima ajustare de tarife la călătoria pe calea ferată, aplicabilă tuturor operatorilor de transport feroviar de călători, a fost în anul 2013”, precizează CFR Călători, într-un comunicat de presă.

Prețuri bilete CFR de la 1 iulie 2022

Astfel, o călătorie Bucureşti Nord – Ploieşti Sud/Vest va costa 9 lei, de la 7,2 lei, cu trenul Regio, iar Arad – Timişoara Nord, clasa a 2-a, 17 lei, de la 14 lei, cu trenul InterRegio şi 9 lei, de la 7,2 lei, cu trenul Regio.

Persoanele care doresc să călătorească de la Bucureşti la Constanţa sau la Craiova cu clasa a 2-a vor plăti 67 de lei pentru InterRegio (de la 55,7 lei) sau 35 de lei (de la 29,3 lei) pentru Regio.

Totodată, un bilet Bucureşti Nord – Braşov, clasa a 2-a, va costa 54 de lei la IR (de la 44,7 lei) şi 29 de lei la R (de la 24 de lei).

Braşov – Mangalia, clasa a 2-a IR va costa, de la 1 iulie, 104 lei, de la 86,9 lei, iar pentru Bucureşti Nord – Timişoara, clasa a 2-a IR, persoanele vor trebui să scoată din buzunar suma de 116 lei, în loc de 97 de lei.

Pentru ruta Galaţi – Mărăşeşti, clasa a 2-a, biletul de tren va costa 19 lei în loc de 15,4 lei, la tren Regio, iar pentru Suceava – Putna, clasa a 2-a, 13 lei, în loc de 10,6 lei.

Ce se întâmplă cu facilitățile pentru navetiști, studenți și elevi

„Facilităţile de călătorie acordate de CFR Călători până în prezent sunt valabile în continuare şi după aplicarea prevederilor OMT, menţinându-se principiile de protejare a călătorilor care utilizează frecvent trenurile de persoane, prin continuarea acordării de reduceri de:

 • navetiști – până la 50% din tariful integral la abonamente
 • studenți – 50% la abonamentele şi biletele
 • elevi – gratuitate la abonamentele şi biletele

Prețul biletelor și mersul trenurilor din toate stațiile din România poate fi aflat de AICI

Reduceri și oferte comerciale pentru călătoriile cu trenul

De asemenea se vor menţine şi ofertele comerciale ale CFR Călători prin care se acordă reduceri tarifare, ca de exemplu:

 • 5% reducere din tariful de transport la cumpărarea online (direct de pe site-ul www.cfrcalatori.ro, din aplicaţia disponibilă pe telefon, de la automatele de vânzare bilete din staţii),
 • până la 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea cu anticipaţie de peste 10 zile,
 • 10% reducere din tariful de transport pentru călătoria dus-întors

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Astăzi încep înscrierile pentru a doua etapă a programului Rabla pentru Electrocasnice. Care este valoarea voucherelor

Publicat

Persoanele fizice se pot înscrie în a doua etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile şi tabletele începând de vineri, 1 iulie, ora 10:00, a anunţat recent Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Bugetul celei de-a doua etape este de 10 milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 1 iulie 2022, ora 10:00 – 7 iulie 2022, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului.

În a doua etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

 • 500 de lei pentru laptopuri
 • 300 de lei pentru tablete

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective. După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax