Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lucrările din plenul „Congresului Spiritualităţii Româneşti”, dedicate proiectului „Alba Iulia Capitală Culturală Europeană în 2020”

Publicat

Cea de-a XV-a ediţie a Congresului Spiritualităţii Româneşti va fi dedicată proiectului „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană în 2020”. Aceasta a fost propunerea istoricului Mircea Dogaru, susţinută de preşedintele congresului, Victor Crăciun. Acesta din urmă a cerut sprijinul comunităţilor de români din întreaga lume pentru susţinerea iniţiativei.

Victor Crăciun este de părere că Alba Iulia, capitala spirituală a românilor este o candidată cu foarte mari şanse la statutul de capitală culturală europeană, iar propunerea sa a fost ca lucrările discutate în plenul congresului să fie dedicate acestui proiect. El a declarat că a primit invitaţia Comitetului de Iniţiativă de a se alătura campaniei: „Am primit invitaţia şi am trimis imediat mesajul că dorim să ne alăturăm acestei iniţiative şi să luptăm pentru a retrage Iaşiul din această competiţie. Consider că atât Alba Iulia, cât şi Iaşiul sunt candidate demne de acest titlu dar fiecare din alte considerente. Am scris, de asemenea, în scrisoarea de răspuns că rugăm ca acest Congres să fie folosit pentru susţinerea acestei campanii, într-o manieră apolitică”.

La rândul său, viceprimarul Ioan Bogăţan a declarat că municipalitatea lucrează la acest proiect şi că doreşte ca această chestiune să fie cât mai puţin politizată: „Deşi a pornit ca o iniţiativă politică, dorim ca proiectul să fie cât mai puţin politizat. Se fac paşi în acest sens, dar campania presupune muncă, bani şi foarte multe investiţii. Credem însă că Alba Iulia este un oraş reprezentativ pentru România şi că avem şanse să obţinem acest titlu”.

Congresul Spiriualităţii Româneşti a ajuns în acest an la cea de a XV-a ediţie şi la cea de a X-a de când lucrările se desfăşoară la Alba Iulia. Evenimentul reuneşte anual sute de reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din întreaga lume şi reprezintă unica formă organizată de întrunire a acestora în vederea întăririi legăturilor şi stabilirii sprijinului necesar acordat românilor de peste hotare.

Cu acest prilej, a fost lansat albumul intitulat „Liga Culturală şi Congresele Spiritualităţii Româneşti”, o istorie ilustrată a tuturor ediţiilor precedente, precum şi medalia pe care se regăsesc steagul Daciei, Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga. La evenimentul din acest an vor participa peste 200 de reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din ţări precum Basarabia, Ucraina, Serbia şi Bulgaria, iar fiecare din acestia vor primi din partea organizatorilor câte un volum al albumului.

La conferinţa de deschidere a Congresului au participat, alături de delegaţiile străine, viceprimarul Ioan Bogăţan, prefectul Ştefan Bardan şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Sorin Bumb. Congresul începe marţi, de la ora 10.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax