Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ludovic Orban: Deplasările în scop turistic vor fi permise din 15 mai. Restricțiile de circulație în localități, eliminate total


Publicat

Prem-ministrul Ludovic Orban a declarat joi că într-o primă fază, după data de 15 mai, autorităţile vor ridica „acele restricţii pentru care există cel mai mic risc epidemiologic”. De asemenea, a mai făcut o declarație importantă: deplasările în scop turistic nu vor fi interzise.

Principalele declarații ale premierului

„După data de 15 mai vom elimina restricţiile de circulaţie în interiorul localităţii total, şi, de asemenea, vom păstra doar anumite restricţii pentru deplasarea în afara localităţii”.

„Nu va fi interzisă… o să fie incluse în lista motivelor întemeiate pentru care se poate ieşi, care va fi o listă mai largă decât listele obişnuite”, a declarat Orban, întrebat cum se va proceda în cazul deplasărilor în scop turistic.

„În primă fază vom ridica acele restricţii pentru care există cel mai mic risc epidemiologic, ridicarea restricţiilor se va face gradual.

Vom aştepta o perioadă de timp, cât e perioada, de 14 zile – 15 zile, pentru a vedea dacă sunt efecte privitoare la diseminarea sau răspândirea virusului, după care, evident, vom trece la următoarele măsuri.

De asemenea, trebuie pregătite şi măsuri de protejare, dacă dăm drumul la restaurante trebuie să stabilim nişte reguli şi proprietarii de restaurante vor trebui să se adapteze acestor reguli, la fel şi în cazul unor posibile… creşe, grădiniţe”, a declarat Orban, joi, întrebat dacă grădiniţele şi creşele vor fi redeschise în acest an.

„Ştiu că este o problemă legată de copii, de exemplu în familiile monoparentale, chiar dacă beneficiază de Legea 19, plata indemnizaţiei de 75%, sunt foarte multe mame şi taţi care pot să rişte să-şi piardă locul de muncă pentru că stau acasă, iar angajatorul le cere să vină la serviciu şi atunci trebuie găsită o modalitate de a putea să aibă grijă de copii, suplimentar faţă de alocarea pe care am stabilit-o prin Legea 19, completată de ordonanţa noastră”, a spus Orban.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

MICA UNIRE: Influența războiului din Crimeea la Unirea Principatelor Române din 1859. România, tampon între trei mari imperii

Publicat

În vara anului 1853. Imperiul Rus a ocupat Moldavia şi Valahia aflate sub suzeranitate otomană şi a promovat drepturile minorităţilor creştin-orotodoxe din Palestina, provincie a Imperiului Otoman.

Obiectivele sale erau expansioniste, încercând să obţină controlul asupra peninsulei balcanice şi acces la Marea Mediterană pe fondul declinului Imperiului Otoman.

Otomanii s-au aliat cu francezii care promovau drepturile minorităţilor creştine din Palestina, şi cu britanicii care nu voiau ca ruşii să aibă acces la Marea Mediterană.

1835: Otomanii, francezii și britanicii declară război Rusei

În octombrie 1853, otomanii, francezii şi britanicii au declarat război Rusiei şi au pornit o campanie defensivă pentru a opri înaintarea Rusiei la Silistra. Flotele anglo-franceze au pătruns în Marea Neagră în ianuarie 1854.

După o mică confruntare la Constanţa, ruşii au abandonat Silistra. Anglo-francezii au decis atunci să atace Sevastopol, baza navală a Rusiei din peninsula Crimeea.

Războiul din Crimeea. Rușii capitulează la Sevastopol

Aliaţii au debarcat în Crimeea pe 20 septembrie 1854 şi s-au bătut cu ruşii la Balaclava pe 25 octombrie. Ruşii au fost respinşi. După 11 luni de asediu, trupele ruse din Sevastopol au capitulat.

Pe 30 martie 1856 a fost semnat Tratatul de la Paris care a pus capăt războiului, interzicând Rusiei să-şi mai trimită navele în Marea Neagră ce căpăta statut neutru, iar fluviul Dunărea devenea deschis transportului maritim pentru toate naţiunile.

Tratatul de la Paris – 1856: Rusia obligată să renunțe la Moldavia și o parte din Basarabia

Rusia a fost obligată să renunţe la Moldavia, inclusiv la o parte dn Basarabia, precum şi la revendicările creştin-ortodoxe din Palestina.

Principatele române Moldavia şi Valahia, precum şi Serbia, au fost recunoscute ca principate autonome cvasi-independente sub protecţia puterilor europene.

Un nou stat, tampon între Imperiile austro-ungar, otoman și Rusia

Pentru a preveni un alt conflict cu Rusia, împăratul Franţei, Napoleon al III-lea, şi-a dorit crearea unui stat românesc tampon dintre Imperiul Otoman, Imperiul Rus şi Imperiul Austro-Ungar, un stat independent care să fie condus de un principe, să aibă constituţie şi instituţii reformate.

În cadrul adunărilor ad-hoc, colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost votat ca Domnitor al Principatului Moldaviei (sau Principatul Moldovei) la 5 ianuarie 1859, respectiv ca Domnitor al Principatului Valahiei (cunoscută ca Principatul Ţării Româneşti) la 24 ianuarie, ceea ce a rezultat unirea celor două entităţi statele în Principatele Unite ale Moldaviei şi Valahiei, un stat ce a rămas vasal Imperiului Otoman până în 1877.

Prima denumire a României: Principatele Unite Române

Noul stat a purtat denumirea de Principatele Unite Române între anii 1862 şi 1866, iar din 1866, pe baza constituţiei adoptate atunci, acesta a căpătat denumirea oficială de România.

Citește mai multe detalii despre Mica Unire aici: 24 ianuarie 1859:  Mica Unire, primul pas spre România. Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

Sursa: Mediafax

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Cursuri gratuite de inițiere în înot pentru elevii claselor a II-a din municipiul Alba Iulia. Proiect, în Consiliul Local

Publicat

Elevii de clasa a II-a din municipiul Alba Iulia vor putea beneficia în acest an de cursuri gratuite de inițiere în înot, în cadrul proiectului „Educație și sănătate prin înot”.

Ședințele de inițiere în înot se vor desfășura la Bazinul Olimpic din localitate şi vor fi finanţate din bugetul local. 

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința de joi, 27 ianuarie, proiectul „Educație și sănătate prin înot” pentru anul 2022.

Proiectul „Eucație și sănătate prin înot” propune un program anual de cursuri gratuite de inițiere în înot pentru elevii claselor a II-a din cadrul unităților de învățământ din municipiul Alba Iulia.

În cadrul acestui proiect, în decursul anului 2022, elevii claselor a II-a vor beneficia în mod gratuit de 10 ședințe de inițiere în înot, care se vor desfășura la Bazinul Olimpic din Alba Iulia. Elevii vor fi însoțiți de învățători și vor beneficia de transport gratuit de la unitatea de învățământ la bazin și retur, exceptând unitățile de învățământ care dețin un mijloc de transport și școlile care au sediul în apropierea Bazinului Olimpic.

Cursurile de inițiere în înot vor fi susținute de către profesori calificați – specializarea Înot, conform unui orar stabilit împreună cu reprezentanții unităților de învățământ de la nivel local.

Pentru anul 2022, proiectul este propus a se desfășura în două perioade:

 • perioada martie – iunie 2022 pentru elevii claselor a II-a din anul școlar 2021 – 2022
 • perioada septembrie – decembrie 2022 pentru elevii claselor a II-a din anul școlar 2022 – 2023

Prin intermediul acestui proiect, Primăria dorește să sprijine desfășurarea de activități fizice în rândul elevilor de la unitățile de învățământ din Alba Iulia. Printre efectele benefice ale înotului pentru copii se numără întărirea sistemului imunitar, creșterea capacității de efort, stimularea reflexelor primare, adaptarea la mediul acvatic, corectarea unor probleme de sănătate, dezvoltarea calităților motrice: viteză, îndemânare, rezistență, forță și multe altele.

În vederea derulării activităților din cadrul proiectului se propune Consiliului Local aprobarea alocării sumei de până la 70.000 de lei din bugetul aferent anului 2022. Cheltuielile necesare derulării proiectului vizează costurile de personal ale instructorilor de înot și costurile de transport local a copiilor de la unitățile de învățământ la bazin și retur.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA, 24 – 30 ianuarie. GER cu temperaturi de -19 grade Celsius și ninsori. Prognoza meteo în localitățile din județ

Publicat

Vremea va fi în continuare foarte rece noaptea și dimineața, săptămâna viitoare, în județul Alba. Gerul va aduce temperaturi de minus 19 grade, dar în unele zile vor fi și ninsori. La munte va fi și mai frig.

Minimele vor coborî până la valori de -15 … -19 grade Celsius în zonele joase, respectiv -18 … -20 grade Celsius la munte.

Sunt anunțate și câteva zile cu ninsori în zilele de miercuri, joi și în weekend.

Temperaturile maxime vor fi de 0 – 3 grade, iar la munte preponderent negative.

Prognoza meteo în localități din județul Alba, în săptămâna 24 – 30 ianuarie

Vremea în Alba: Prognoza meteo pentru Luni, 24 ianuarie
 • Alba Iulia: minime de -15 grade Celsius, maxime de -4 grade Celsius; predominant noros
 • Sebeș: minime de -16 grade Celsius, maxime de -5 grade Celsius; predominant noros
 • Șugag: minime de -16 grade Celsius, maxime de -7 grade Celsius; parțial însorit
 • Oaşa: minime de -20 grade Celsius, maxime de -8 grade Celsius; însorit
 • Aiud: minime de -19 grade Celsius, maxime de -6 grade Celsius; predominant noros
 • Blaj: minime de -19 grade Celsius, maxime de -6 grade Celsius; predominant noros
 • Ocna Mureş: minime de -17 grade Celsius, maxime de -5 grade Celsius; predominant noros
 • Zlatna: minime de -15 grade Celsius, maxime de -4 grade Celsius; parțial însorit
 • Abrud: minime de -17 grade Celsius, maxime de -5 grade Celsius; parțial însorit
 • Câmpeni: minime de -17 grade Celsius, maxime de -5 grade Celsius; parțail însorit
 • Arieşeni: minime de -18 grade Celsius, maxime de -6 grade Celsius; parțial însorit
 • Cugir: minime de -17 grade Celsius, maxime de -5 grade Celsius; predominant noros
Vremea în Alba: Prognoza meteo pentru Marți, 25 ianuarie
 • Alba Iulia: minime de -11 grade Celsius, maxime de -4 grade Celsius; vreme cu nori și soare
 • Sebeș: minime de -12 grade Celsius, maxime de -5 grade Celsius; vreme cu nori și soare
 • Șugag: minime de -12 grade Celsius, maxime de -7 grade Celsius; vreme cu nori și soare
 • Oaşa: minime de -14 grade Celsius, maxime de -7 grade Celsius; predominant însorit
 • Aiud: minime de -11 grade Celsius, maxime de -7 grade Celsius; frig
 • Blaj: minime de -11 grade Celsius, maxime de -7 grade Celsius; frig
 • Ocna Mureş: minime de -10 grade Celsius, maxime de -8 grade Celsius; frig
 • Zlatna: minime de -11 grade Celsius, maxime de -4 grade Celsius; parțial însorit
 • Abrud: minime de -11 grade Celsius, maxime de -5 grade Celsius; parțial însorit
 • Câmpeni: minime de -11 grade Celsius, maxime de -5 grade Celsius; parțial însorit
 • Arieşeni: minime de -11 grade Celsius, maxime de -6 grade Celsius; parțial însorit
 • Cugir: minime de -11 grade Celsius, maxime de -5 grade Celsius; vreme cu nori și soare
Vremea în Alba: Prognoza meteo pentru Miercuri, 26 ianuarie
 • Alba Iulia: minime de -8 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; câțiva fulgi
 • Sebeș: minime de -8 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; câțiva fulgi
 • Șugag: minime de -11 grade Celsius, maxime de -4 grade Celsius; câțiva fulgi
 • Oaşa: minime de -11 grade Celsius, maxime de -4 grade Celsius; ninsoare
 • Aiud: minime de -10 grade Celsius, maxime de -3 grade Celsius; câțiva fulgi
 • Blaj: minime de -10 grade Celsius, maxime de -3 grade Celsius; câțiva fulgi
 • Ocna Mureş: minime de -10 grade Celsius, maxime de -5 grade Celsius; câțiva fulgi
 • Zlatna: minime de -8 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; câțiva fulgi
 • Abrud: minime de -10 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; câțiva fulgi
 • Câmpeni: minime de -10 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; câțiva fulgi
 • Arieşeni: minime de -11 grade Celsius, maxime de -3 grade Celsius; câțiva fulgi
 • Cugir: minime de -8 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; câțiva fulgi
Vremea în Alba: Prognoza meteo pentru Joi, 27 ianuarie
 • Alba Iulia: minime de -9 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; câteva averse de ninsoare
 • Sebeș: minime de -9 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; câteva averse de ninsoare
 • Șugag: minime de -8 grade Celsius, maxime de -3 grade Celsius; câteva averse de ninsoare
 • Oaşa: minime de -7 grade Celsius, maxime de -4 grade Celsius; ninsoare
 • Aiud: minime de -11 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; câteva averse de ninsoare
 • Blaj: minime de -11 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; câteva averse de ninsoare
 • Ocna Mureş: minime de -9 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; câteva averse de ninsoare
 • Zlatna: minime de -6 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; câteva averse de ninsoare
 • Abrud: minime de -7 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; câteva averse de ninsoare
 • Câmpeni: minime de -7 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; câteva averse de ninsoare
 • Arieşeni: minime de -7 grade Celsius, maxime de -3 grade Celsius; câteva averse de ninsoare
 • Cugir: minime de -7 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; câteva averse de ninsoare
Vremea în Alba: Prognoza meteo pentru Vineri, 28 ianuarie
 • Alba Iulia: minime de -6 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; parțial însorit
 • Sebeș: minime de -6 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; parțial însorit
 • Șugag: minime de -4 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; însorit spre parțial noros
 • Oaşa: minime de -7 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; ninsoare
 • Aiud: minime de -6 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; parțial însorit
 • Blaj: minime de -6 grade Celsius, maxime de 0 grad Celsius; parțial însorit
 • Ocna Mureş: minime de -7 grade Celsius, maxime de -1 grade Celsius; vreme cu nori și soare
 • Zlatna: minime de -8 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; parțial însorit
 • Abrud: minime de -8 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; parțial însorit
 • Câmpeni: minime de -8 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; parțial însorit
 • Arieşeni: minime de -4 grade Celsius, maxime de -1 grade Celsius; parțial însorit
 • Cugir: minime de -6 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; parțial însorit
Vremea în Alba: Prognoza meteo pentru Sâmbătă, 29 ianuarie
 • Alba Iulia: minime de -6 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; ninsoare sporadică
 • Sebeș: minime de -6 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; ninsoare sporadică
 • Șugag: minime de -12 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; predominant noros
 • Oaşa: minime de -9 grade Celsius, maxime -3 grade Celsius; ninsoare
 • Aiud: minime -6 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori joși
 • Blaj: minime de -6 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori joși
 • Ocna Mureş: minime de -8 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; nori și soare
 • Zlatna: minime de -10 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; o fulguială
 • Abrud: minime de -10 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; parțial însorit
 • Câmpeni: minime de -10 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; parțial însorit
 • Arieşeni: minime de -14 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; mai frig
 • Cugir: minime de -6 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; ninsoare sporadică
Vremea în Alba: Prognoza meteo pentru Duminică, 30 ianuarie
 • Alba Iulia: minime de -3 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; nori joși
 • Sebeș: minime de -4 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; nori joși
 • Șugag: minime de -4 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; noros
 • Oaşa: minime de -7 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; ninsoare
 • Aiud: minime de -4 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; noros
 • Blaj: minime de -4 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; noros
 • Ocna Mureş: minime de -5 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; noros
 • Zlatna: minime de -6 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; noros
 • Abrud: minime de -6 grade Celsius, maxime de -3 grade Celsius; ninsoare și lapoviță sporadice
 • Câmpeni: minime de -6 grade Celsius, maxime de -3 grade Celsius; ninsoare și lapoviță sporadice
 • Arieşeni: minime de -4 grade Celsius, maxime de -3 grade Celsius; ninsoare sporadică
 • Cugir: minime de -4 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; nori joși

sursa: accuweather.com

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

CJSU Alba: Municipiul Blaj și comuna Arieșeni trec în scenariul roșu. Măsuri noi și în comunele Cenade, Pianu și Șugag

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a stabilit duminică măsuri pentru municipiul Blaj și comunele Arieșeni, Cenade, Pianu și Șugag, după creșterea incidenței.

Este vorba despre măsuri de scenariu roșu pentru municipiul Blaj (incidența 3,34) și Arieșeni (incidența 5,20).

De asemenea, în scenariul galben trec comunele Cenade (incidența 1,91), Pianu (incidența 1,96) și Șugag (incidența 2,11).

Regulile intră în vigoare începând de luni, 24 ianuarie, ora 00.00 și se aplică pentru o perioadă de 14 zile.

Măsurile pentru localitățile cu incidență mai mare de 3/100 locuitori

 • În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-22,00, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între persoane şi purtarea măştii de protecţie. Repartizarea spectatorilor se face pe întreaga suprafață a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sportului şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare
 • Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte în spaţii închise sau deschise sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-22,00 şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare;
 • Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 500 de persoane, în intervalul orar 5,00-22,00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.
 • Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare;
 • Se permite organizarea de cursuri de instruire, inclusiv cele de formare profesională care necesită activităţi practice, workshopuri, conferinţe, precum şi cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 100 de persoane, în intervalul orar 5,00-22,00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-22,00.
 • Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
 • Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-22,00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
 • Activitatea târgurilor, a bâlciurilor şi a talciocurilor este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-22,00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
 • Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-22,00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
 • Măsurile prevăzute la pct. 1-2, litera D din prezenta hotărâre se aplică şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;
 • În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct. 1-2, litera D din prezenta hotărâre este restricţionată sau închisă, se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective;
 • Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.
 • Consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice este permis în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

Măsurile pentru localitățile cu incidență mai mare de 1 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori

 • În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00-22.00, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între persoane şi purtarea măştii de protecţie
 • Repartizarea spectatorilor se face pe întreaga suprafață a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2
 • Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte în spaţii închise sau deschise sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00-22.00 şi cu purtarea măştii de protecţie
 • Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2
 • Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 500 de persoane, în intervalul orar 5.00-22/00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.
 • Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2
 • Se permite organizarea de cursuri de instruire, inclusiv cele de formare profesională care necesită activităţi practice, workshopuri, conferinţe, precum şi cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 100 de persoane, în intervalul orar 5.00-22.00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
 • Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană.
 • Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.
 • Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00-22.00.
 • Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2
 • Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00-22.00.
 • Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2
 • Activitatea târgurilor, a bâlciurilor şi a talciocurilor este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
 • Restaurante și cafenele – în interiorul clădirilor, precum şi la terase (și în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora/ și în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent) – activitatea este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00-22.00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
 • Dacă activitatea este restricţionată sau închisă, se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
 • Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber.
 • Consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice este permis în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate