Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Luna Filantropiei – Luna Copilului în culori”: Bal mascat, desene pe asfalt și expoziție la Reghin pentru 500 de copii de la centrele sociale din Alba și Mureș


Publicat

Marți, aproximativ 500 de copii din aşezămintele sociale din judeţele Alba şi Mureş, patronate de Arhiepiscopia Ortodoxe Alba Iulia vor merge în vizită la Reghin. Activitatea face parte din evenimentul „Luna Filantropiei – Luna Copilului în culori”. Luna iunie este declarată ca fiind luna copilului în culori de Asociația Filantropia Ortodoxă, iar evenimentul care se va derula presupune deschiderea tuturor centrelor sociale către cei care vor dori să le viziteze, să afle despre activitate socială derulată în cadrul acestora sau să le ofere ajutor.

Luna iunie este declarată „Luna Filantropiei – Luna copilului în culori” în toate aşezămintele sociale din judeţele Alba şi Mureş aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. În această perioadă au loc acţiuni şi evenimente în casele de tip familial, centrele de zi şi cele educaţionale care oferă servicii pentru copii, în centrele de consiliere dar şi în celelalte aşezăminte sociale.

Manifestările vor începe marţi, la Reghin, unde aproximativ 500 de copii din aşezămintele sociale din judeţele Alba şi Mureş, patronate de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, vor participa la evenimentul „Ziua Filantropiei – Ziua Copilului în culori”.

Evenimentul va debuta la ora 10.00 la Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin unde va avea loc un spectacol susţinut de copiii din aşezămintele sociale ale Eparhiei de Alba Iulia. Copiii şi invitaţii vor fi întâmpinaţi de primarul municipiului Reghin, Maria Precup, care le va transmite un cuvânt de bun venit. Evenimentul se bucură de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei care le va pune la suflet copiilor un cuvânt duhovnicesc.

În paralel manifestările cuprind şi o expoziţie cu lucrări artistice şi obiecte realizate de copiii din aşezămintele sociale aflate în cadrul reţelei de asistenţă socială a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.

Din cadrul manifestărilor nu vor lipsi nici desenele pe asfalt realizate de copii în Parcul Central al municipiului Reghin urmând să îşi arate talentul artistic atât copiii din aşezămintele sociale cât şi cei din şcolile din municipiul Reghin. „Ziua Filantropiei – Ziua Copilului în culori” se va încheia cu un moment mult aşteptat de copii, respectiv un bal mascat pentru copiii ocrotiţi în cadrul aşezămintelor sociale, eveniment programat la ora 12,00 la Sala Festivă „Mirona” din Reghin.

„Ne bucurăm că în acest an găzduim evenimentul devenit deja tradiţie în Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei – „Ziua Filantropiei – Ziua Copilului în culori”. Ne dorim ca acest moment să fie un plăcut prilej pentru a evoca activitatea social filantropică a Bisericii dar şi un moment în care copiii ocrotiţi în aşezămintele sociale să ne încânte şi să ne demonstreze calităţile lor artistice. Mulţumim administraţiei locale din Reghin şi doamnei primar Maria Precup că sunt alături de noi în organizarea acestui eveniment şi ne sprijină continuu în misiunea noastră social-filantropică”, a spus părintele Dimitrie Gherman, directorul executiv al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă – Filiala Reghin.

Evenimentul „Ziua Filantropiei – Ziua Copilului în culori” este organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Asociaţia Filantropia Ortodoxă – Filiala Reghin în colaborare cu Primăria municipiului Reghin şi Consiliul Local Reghin.

În prezent aproape 900 de copii din judeţele Alba şi Mureş sunt ocrotiţi sau beneficiază de servicii sociale în cele aproximativ 40 de centre şi aşezăminte pentru copii susţinute de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia împreună cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba.

La nivelul eparhiei, în cele două judeţe, funcţionează 18 case de tip familial în care sunt ocrotiţi aproximativ 230 copii, un centru de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă pentru 15 copii, 6 centre de zi pentru copii pentru 150 de beneficiari, 16 centre educaţionale pentru 400 de copii, un centru rezidenţial pentru 14 copii, două centre şcoală specială pentru 30 copii cu dizabilităţi şi un centru de zi pentru copii antepreşcolari în care sunt ocrotiţi 34 de copii.

Centrele funcţionează în parteneriat cu Consiliile Judeţene Alba şi Mureş prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar beneficiază şi de sprijinul administraţiilor locale sau a altor parteneri locali.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Dosar penal pentru furt de energie electrică la Alba Iulia, după un control la o pensiune și un service auto

Publicat

Polițiștii din Alba Iulia investighează o nouă sesizare primită de la societatea care furnizează energie electrică, privind un posibil furt de energie, prin branșare ilegală la rețeaua de electricitate, transmite IPJ Alba.

Potrivit sursei citate, sâmbătă, Poliția Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de către reprezentanți ai societății care furnizează energie electrică, cu privire la faptul că, cu ocazia unui control efectuat la o societate comercială din Alba Iulia, unde funcționează un service auto și o pensiune, ar fi fost efectuat un branșament ilegal la coloana electrica amplasată pe un stâlp de beton, astfel că energia electrică consumată nu este înregistrată de contorul societății respective.

Polițiștii au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de furt și executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau ocolirea echipamentelor de măsurare și continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care au fost comise faptele.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Motociclist rănit în accident la Coșlariu. A pierdut controlul vehiculului și a ajuns în afara drumului

Publicat

masina-politia

Un tânăr de 34 de ani din Alba Iulia a fost rănit după ce a ajuns cu motocicleta în afara șoselei, la Coșlariu. Accidentul s-a petrecut duminică după-amiaza.

Potrivit IPJ Alba, duminică, în jurul orei 14.30, polițiștii din Alba Iulia au intervenit pentru soluționarea unui accident rutier, soldat cu victime, produs DJ 107 B, pe raza localității Coșlariu.

Un tânăr de 34 de ani, din Alba Iulia, în timp ce circula cu o motocicletă, a pierdut controlul asupra acesteia și a ieșit în afara carosabilului.

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ITM Alba: Amenzi de peste 11.000 de lei după controale la firme în perioada 29 iunie – 4 iulie. Nereguli constatate

Publicat

sediul ITM Alba

Inspectorii de muncă au dat amenzi în valoare de 11.500 de lei în urma controalelor derulate săptămâna trecută la zeci de firme din județ.

În perioada 29 iunie – 4 iulie, au fost verificați 38 de agenți economici, cu un număr total de 377 angajați. Inspectorii au constatat 87 de nereguli și au dat 13 sancțiuni, din care cinci amenzi în valoare totală de 11.500 de lei și opt avertismente.

Principalele deficiențe stabilite în controale:

 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale;
 • neplata drepturilor salariale la termenul prevăzut în contractul individual de muncă;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • netransmiterea în termenul legal în Revisal a suspendărilor de contracte individuale de muncă;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost verificați 21 de agenți economici și constatate 57 de nereguli. Inspectorii au dat 11 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

 • lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT la Ciugud: Tânăr din Alba Iulia, rănit după ce a intrat cu motocicleta într-un stâlp

Publicat

Un tânăr din Alba Iulia a fost rănit într-un accident rutier petrecut în comuna Ciugud, în weekend. A pierdut controlul motocicletei pe care o conducea și a intrat într-un stâlp.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, în jurul orei 17,30, polițiștii rutieri din Alba Iulia au intervenit pe raza comunei Ciugud, petru soluționarea unui accident rutier soldat cu rănirea unui motociclist.

Din primele cercetări a rezultat că un tânăr de 33 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea o motocicletă pe strada Octavian Mihălțan din Ciugud, nu a adaptat viteza la condițiile de drum, împrejurare în care a pierdut controlul asupra motocicletei și a intrat în coliziune cu un stâlp.

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate