Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Luni, 5 iunie 2023: Moment omagial la Alba Iulia – 152 de ani de la nașterea istoricului Nicolae Iorga

Publicat

Luni, 5 iunie 2023, la 152 de ani de la nașterea istoricului Nicolae Iorga, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba organizează un moment omagial.

Pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la ora 12.00, va fi depunere de flori, la bustul lui Nicolae Iorga.

Considerat cel mai mare istoric și savant al României din toate timpurile, Nicolae Iorga s-a născut la Botoșani, în 5 iunie 1871 și a murit asasinat, în 27 noiembrie 1940, la Strejnic, județul Prahova. După aflarea veștii asasinării lui Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

Istoric, profesor universitar, enciclopedist, poet, dramaturg, critic literar, memorialist, gazetar, publicist, om politic și membru titular al Academiei Române, Nicolae Iorga a fost un savant de renume mondial, cu o activitate științifică prodigioasă, fiind autorul a 1.003 volume, 12.755 articole și studii, 4.963 recenzii.

Nicolae Iorga rămâne cel mai prolific istoric al românilor, autor a numeroase sinteze, încununate de monumentala lucrare: Istoria Românilor în 10 volume. De numele și demersurile lui se leagă și înființarea bibliotecii publice din Alba Iulia, acum Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, transmit organizatorii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax