Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Luni, 6 mai: ”Statu la vase”, obicei unic în țară, la Şugag. 14 familii tinere primesc cadouri, în a doua zi de Paşti. PROGRAM

Publicat

Luni, 6 mai, în a doua zi de Paște, la Șugag va fi evenimentul ”Statu’ la vase”. Acesta continuă un obicei unic în țară, prin care sunt sărbătorite tinerele cupluri căsătorite anul anterior.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șugag și Biserica Ortodoxă Șugag.

Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent.

Pregătirile pentru ieșirea la „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare.

În această perioadă, întreaga comunitate intră în săptămâna curățeniei caselor, gospodăriilor, trec la purificarea veșmintelor, dar și la purificarea sufletească.

 „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” la Șugag. Cum se desfășoară evenimentul

„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară. Acesta reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului.

Fiecare dintre aceste tinere cupluri vin la biserică în Lunea Paștelui îmbrăcați în portul tradițional local.

În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paștelui, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii. Acolo, la finalul slujbei din biserică, preotul le va da binecuvântarea pentru viața de familie în care tocmai au intrat.

Pentru „Statu la vase în Lunea Paștelui”, fiecare tânără familie are rezervată o masă pe care o împodobește cât mai frumos cu putință, respectând cu sfințenie ritualul sărbătorii.

 „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” la Șugag. Cadouri pentru tinerii căsătoriți

La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în zona unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit.

Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate. Slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor. Tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.

După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.

 „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” la Șugag. Program

La evenimentul din acest an vor fi sărbătorite 14 cupluri de tineri căsătoriți în anul pascal 2023-2024.

Ansamblul Folcloric al județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, va susține un program artistic de sărbătoare. Participă de interpreții:

  • Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Nicolae Plută, Adina Hada, Cristian Pomohaci.

Evenimentul se va încheia cu Grupul instrumental tradițional ”Fluierașii din Șugag”.

Părintele spiritual al obiceiului este Marius Moga senior, originar din Șugag. El s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax