Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LUNI: Dezbatere publică la Sebeș, despre propunerea de elaborare a Planului de calitate a aerului

Publicat

Luni, la Sebeș, primăria organizează dezbatere publică privind propunerea de elaborare a Planului de calitate a aerului pentru Municipiul Sebeș.

Dezbaterea se desfășoară în 10 aprilie, de la ora 16.00, în sala ”Gheorghe Maniu” din cadrul Centrului Cultural ”Lucian Blaga” din Sebeș.

Prin Planul de calitatea aerului va fi evaluată calitatea aerului în municipiul Sebeș și evaluate consecințele emisiilor de PM10, în scopul fundamentării măsurilor specifice de reducere a acestora. Obiectivul principal îl constituie calitatea sănătății populației.

Emisiile de pulberi în suspensie PM10 pe teritoriul municipiului Sebeș sunt eliberate în atmosferă în special în zonele locuite și pe platformele industriale. Odată eliberați în aer, poluanții, din cauza fenomenului de dispersie, pot fi transportați în zone diferite, în funcție de condițiile meteorologice prezente în zonă.

Dimensiunea particulelor pulberilor în suspensie – PM10 este direct legată de potenţialul de a provoca efecte nedorite. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas şi gât şi pătrund în alveolele pulmonare, provocând inflamaţii şi intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare şi respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept şi dificultăţi respiratorii. Expunerea pe termen lung chiar și la o concentraţie scăzută de pulberi poate provoca cancer şi moarte prematură.

Monitorizarea calității aerului

Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba exploatează trei staţii automate de monitorizare a calităţii aerului incluse în Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, la Alba Iulia, Sebeș și Zlatna. În Sebeș este amplasată o staţie de monitorizare a influenţei zonei industriale (AB2) pe str. Mihail Kogălniceanu (Școala Generală nr. 4), nr. 114 A, aceasta analizând indicatorii: monoxid de carbon, oxizi şi bioxid de azot, ozon, bioxid de sulf, COV, particule în suspensie PM10 și poluantul atmosferic aldehidă formică (formaldehidă).

Particulele care prezintă interes sub aspectul sănătăţii umane şi sunt monitorizate la nivel european şi global sunt fracţiile PM10 şi respectiv PM2,5, care sunt cele mai nocive din cauza dimensiunilor mici. PM10, şi mai mult PM2,5, pătrund în sistemul respirator şi se pot asocia cu afecţiuni ale acestuia. Din acest punct de vedere ele se clasifică astfel:

 • Particule inhalabile (PM10): particulele cu diametrul între 0,1 şi 10 microni.
 • Particule respirabile (PM2,5): particule cu diametrul între 0,1 şi 2,5 microni.

În funcție de mărimea particulelor, acestea sunt reprezentate de:

 • PM10: praf şi fum generat de industrie – operaţiuni de măcinare şi sfărmare, agricultură, transport; mucegaiuri, spori, polen.
 • PM2.5: compuşi organici toxici, metale grele generate de motoare cu ardere internă (trafic), termocentrale, arderea combustibililor fosili, topitorii de metale etc..

Evenimente majore de poluare pe raza municipiului Sebeș, în perioada 2014-2020

Evenimente majore de poluare pe raza municipiului Sebeș în perioada 2014-2020 înregistrate la CNM-CJ Alba:

 • 26 iunie 2015 – zona Sebeș, factorul de mediu afectat aer, substanta poluantă methanol
 • 22 octombrie 2015 – zona Sebeș, factorul de mediu aflectat aer, substanta poluantă fum.
 • 1 august 2017 – zona Sebeș, factorul de mediu afectat aer, substanța poluantă fum de la arderea materialului lemnos.
 • 2 august 2019 – zona Sebeș – Petrești, factor de mediu afectat aer, substanța poluantă provine de la acoperiri metalice.
 • 30 ianuarie 2020 – zona Sebeș, factor de mediu afectat aer, substanța poluantă provine de la praf de lemn
 • 12 aprilie 2020 – zona Sebeș, factor de mediu afectat aer, substanța poluantă provine din fumul rezultat de la arderea benzilor transportoare.

Depășirea valorilor limită pentru sănătatea umană la 24 h, înregistrate în anii 2019 și 2020:

 • anul 2019 (47 de depășiri): 6 zile în ianuarie, 6 zile în februarie, 6 zile în martie, 2 zile în aprilie, 1 zi în septembrie, 7 zile în octombrie, 6 zile în noiembrie și 13 zile în decembrie.
 • anul 2020 (38 de depășiri ale VL 24 h): 14 zile în ianuarie, 6 zile în februarie, 6 zile în martie, 2 zile în aprilie, 5 zile în octombrie, 2 zile în noiembrie și 3 zile în decembrie.

Valori ridicate ale nivelului maxim zilnic se evidențiază în:

 • Zona adiacentă parcului Arini, la SE de acesta – populație expusă de cca. 500 persoane, cca. 0,015 kmp
 • Zona centru – SV în apropierea intersecției Bulevardul L. Blaga cu str. D. Pavel – populație expusă de cca. 1.000 persoane, cca. 0,515 kmp
 • Zone centru – NV în apropierea Spitalului de Fizioterapie și a intersecției str. Călărași cu str. Mărășești – populație expusă de peste 1.000 persoane, cu pondere mare de persoane
  vulnerabile, cca. 0,030 kmp
 • Zona Sud a localității Lancrăm – populație expusă de cca. 300 persoane, cca. 0,089 km2

Cum pot fi reduse emisiile anuale

Potrivit documentului, cele mai importante reduceri ale emisiilor anuale aferente surselor de suprafață sunt datorate introducerii de rețele de distribuție gaze naturale în locuințele în care principalul combustibil utilizat pentru încălzire este cel solid (lemnul). Reducerea consumului de combustibili solizi prin extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale reprezintă măsura principală pentru reducerea emisiilor datorate încălzirii instituționale și rezidențiale.

Aplicarea măsurilor de anvelopare a locuințelor va conduce la reducerea nivelului local de PM10 cu cca. 20% în arealul în care se află respectivele locuințe și indirect, la reducerea nivelului de fond urban cu 1%.

Aplicare măsurilor de echipare cu centrale de cvartal, înlocuind centralele individuale, corelat cu înălțarea coșului de exhaustare a centralei pentru o dispersie adecvată, poate conduce la reducerea nivelului local de PM10 cu cca. 50% și a nivelului de fond urban cu 10%.

Aplicarea măsurilor de asfaltare a drumurilor pietruite și a celor de pământ poate conduce la o reducere de cca. 5% a nivelului de PM10 local.

Realizarea variantei ocolitoare vest, poate conduce la reducerea aportului traficului la fondul urban cu cca. 10%.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Abureală

  luni, 10.04.2023 at 08:21

  Studiu copiat, fără argumente științifice, elaborat la comanda, părtinitor. Propuneri aiurea, care vor afecta condițiile de trai și sănătate a populației!

 2. Ioan CĂLDARE

  luni, 10.04.2023 at 09:40

  Vă rog frumos să studiați Planul de calitate a aerului din Municipiul Sebeș pentru 2022-2026, șă participați LUNI 10 APRILIE 2023 LA DEZBATEREA PUBLICĂ DE LA ORA 16 LA CENTRUL CULTURAL ,,LUCIAN BLAGA,, DIN SEBEȘ, să luați cuvântul și SĂ FACEȚI PROPUNERI CONCRETE DE ERADICARE A POLUĂRII CANCERIGENE cu 4 poluanți cu efect cancerigen asupra omului: pulberi în suspensie PM10, PM 2,5, PM1, formaldehidă, benzen și ozon troposferic!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax