Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

LUNI începe RABLA PLUS 2018: Condiţiile pentru ajutorul de la stat, la achiziţionarea maşinilor electrice

Publicat

masini electrice

De luni, 26 martie, persoanele fizice şi juridice pot cere sprijin financiar prin programul “Rabla Plus”, pentru achiziționarea unor mașini electrice sau hibride noi. Ajutorul financiar nerambursabil este de până la aproximativ 10.000 de euro, dar nu mai mult de 50 la sută din preţul de comercializare la achiziţionarea unui autovehicul nou, pur electric. Bani vor fi scăzuţi din preţul de achiziţie al maşinii.

Citeşte şi Rabla Plus 2018. Noutăţi din program

O persoană fizică poate cumpăra o singură maşină pur electrică sau un singur autovehicul nou electric hibrid pe an.

„Solicitantul persoană fizică poate achiziţiona, pe parcursul unui an calendaristic, un singur autovehicul nou în cadrul Programului, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de un ecotichet. Această completare este introdusă în scopul prevenirii posibilităţii de utilizare a finanţării acordate în afara obiectivelor prevăzute de Ghidul de finanţare”, se arată într-un document al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Şi firmele se pot înscrie în program. Acestea vor trebui să urmeze o procedură detaliată în cadrul programului şi să pregătească mai multe documente justificative. Firmele sunt obligate să înmatriculeze maşinile cumpărate în cel mult trei luni de la emiterea facturii şi acestea nu pot fi înstrăinate timp un an de zile de la data achiziţiei. În plus, nu se acceptă firmele care au datorii la stat, reprezentanţii companiilor fiind obligate să prezinte „certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului persoană juridică de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor Publice”.

Printre categoriile de beneficiari se află şi persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale.

Fondurile disponibile se alocă solicitanților eligibili în baza Ordinului Ministerului Mediului nr. 660/2017 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2017-2019.

Programul, de asemenea cunoscut și sub numele „Rabla Plus”, va beneficia de o sesiune de depunere a solicitărilor în perioada 26 martie – 28 septembrie 2018, prin intermediul căreia se vor putea achiziționa autovehicule noi, care nu am mai fost înmatriculate niciodată și care sunt prevăzute cu un sistem de propulsie hibrid (plug-in) sau pur electric.

Ajutorul acordat, numit în cadrul programului Rabla Plus ecotichet, este în cuantum de:

– 45.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric;

– 20.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km

La momentul achiziționării unui autovehicul electric sau hibrid nou, valoarea ecotichetului acordat se scade din preţul de comercializare inclusiv TVA, denumit în continuare preţ de comercializare, diferenţa fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii sau complementare, precum credite bancare sau contracte de leasing financiar.

În topul celor mai comercializate mărci auto electrice 100%, în ianuarie, primul loc a fost ocupat de Volkswagen, cu 40 de unităţi, urmat de smart (12 exemplare), BMW şi Mercedes Benz (câte 9 unităţi), Volvo (5), Audi şi Kia (câte o unitate). Un Volkswagen e-Up! are preţ de 25.838 de euro şi cu ecotichetul ajunge la puţin peste 15.800 de euro. Are o putere de 82 CP şi o autonomie cuprinsă între 120 şi 160 kilometri. Smart are un preţ de pornire care depăşeşte puţin 22.000 de euro şi, cu reducere, ajunge la 12.000 de euro. Mercedes-Benz Clasa B 250 e este scos la vânzare la un preţ de 39.151 euro. Autoturismul pur ecologic este propulsată de un motor electric care dezvoltă 179 CP, are o autonomie de circa 200 kilometri şi cu reducerea poate fi achiziţionat cu 29.151 euro. Apoi, cele mai multe maşini hibride vândute în România, în prima lună din acest an, au fost înregistrate de Toyota (101 unităţi), iar clasamentul continuă cu: Lexus (5 exemplare), Kia (4), Audi (3) şi Ford (1). Toyota are o gamă largă de maşini hibrid, la această oră existând şase modele.

 

surse: adevărul-ro, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax