Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LUNI: „Patria Recunoscătoare”. Clopotele bisericilor din Alba vor răsuna în semn de omagiu pentru participanții la Marea Unire

Publicat

În întreg județul Alba, la 105 ani de la înfăptuirea României Mari, clopotele Bisericilor vor răsuna, din nou, în semn de omagiu pentru cei care ne-au reprezentat în chip vrednic și au hotărât la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, Marea Unire.

Luni, 20 noiembrie, de la ora 16:00, în toate localitățile din Alba se vor desfășura ceremonii de omagiere a reprezentanților cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericești, gărzilor patriotice și presei la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918.

Un ceremonial solemn va avea loc, la ora 16:00 și la Sala Unirii, unde se vor depune jerbe de flori în memoria Făuritorilor Marii Uniri.

Proiectul-simbol „Patria Recunoscătoare – Clopotele Întregirii” a fost inițiat de Consiliul Județean Alba.

„Patria Recunoscătoare – Clopotele Întregirii”

„Patria recunoscătoare” este un proiect iniţiat de Consiliul Județean Alba în colaborare cu toate unitățile administrativ teritoriale din județul Alba, Muzeul Național al Unirij din Alba Iulia și Centrul de Cultură “Augustin Bena”, în anul 2018, ce se doreşte a fi un semn al respectului faţă de reprezentanţii cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericeşti, gărzilor naţionale, presei şi românilor de rând convocaţi pentru Adunarea din 1 Decembrie 1918.

Pentru omagierea celor care au înfăptuit Unirea, au fost realizate, pentru fiecare unitate administrativ teritorială, plăci din alamă cu numele reprezentanților cercurilor electorale, exmișilor, reprezentanților bisericilor, ai societății civile, sistemului de învățământ, reuniunilor de meseriași, de pe teritoriul actualului județ Alba, care au fost desemnați să participe la 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, locul unde s-a hotărât unirea.

Aceste plăci ce se regăsesc în fiecare unitate administrativ teritorială din județul Alba constituie un monument amplu care se întregește la Sala Unirii prin două plăci de mari dimensiuni care cuprind numele tuturor delegaților transilvăneni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.

Ceremonialul de dezvelire al plăcilor omagiale a avut loc exact la 100 de ani de la momentul în care Consiliul Național Român Central a anunțat convocarea la Alba Iulia – 20 noiembrie 2018.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax