Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

LUNI: „Statu la vase”, obicei unic în țară, la Şugag. 12 familii tinere primesc cadouri în a doua zi de Paşti

Publicat

Statu’ la vase în Lunea Paştelui”, unul dintre cele mai vechi obiceiuri populare româneşti, se păstrează, în a doua zi de Paşti, la Şugag, sărbătoarea fiind organizată şi în acest an de comunitatea locală şi Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Etnologii spun că „Statu’ la vase” ar data din perioada tracilor şi este un străvechi obicei unic în ţară ce reuneşte atât sărbătorirea întemeierii unei familii cât şi sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului.

Sărbătoarea va începe, luni, 9 aprilie, la ora 11,00 în curtea bisericii ortodoxe din Şugag unde se vor aduna pentru „Statu’ la vase” 12 familii tinere care s-au căsători în decursul ultimului an, acestea urmând să primească conform tradiţiei, lucruri şi vase necesare pentru întemeierea noii gospodării. Sărbătoarea de la Şugag cuprinde apoi un spectacol folcloric cu îndrăgiţi artişti din judeţul Alba precum Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Nicolae Plută şi Cătălin Haşa.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2019: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

În program este inclus şi un moment al Ansamblului de dansuri al Centrului de Cultură Augustin Bena Alba, coregrafia fiind semnată de Alexandra Oargă şi Flaviu Mârza. Conducerea muzicală a întregului eveniment va fi asigurată de Alexandru Pal. Spectacolul se bucură şi de prezenţa invitaţilor Ionela Sterp şi Doinel Hândorean dar şi a Formaţiei de fluieraşi a Căminului Cultural Şugag.

„Statu’ la vase este un obicei străvechi şi ne bucurăm că, împreună cu administraţia locală, Biserica şi comunitatea din Şugag, am reuşit să îl păstrăm şi să îl punem în valoare. Este un obicei cu origini străvechi ce semnifică o uniune a comunităţii locale în jurul tinerei familii pentru a o sprijini să înceapă noua viaţă şi să îşi întemeieze gospodăria. Despre „Statu’ la vase în Lunea Paştelui” sunt specialişti care spun că este un obicei unic în România. Dacă doriţi să vedeţi un obicei românesc minunat şi să vă bucuraţi alături de primitoarea comunitate din Şugag vă invităm, luni, după Paşti, la „Stau’ la vase””, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

„Statu’ la vase în Lunea Paştelui” este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Biserica Ortodoxă din Şugag şi Primăria Comunei Şugag.

Comuna Şugag, comună veche de oieri, se află la 30 de kilometri de Sebeş, fiind una dintre cele mai mari şi mai bogate localităţi de pe Valea Sebeşului. Comuna este atestată documentar încă din anul 1575 şi îşi trage numele de la apele tumultoase ce se scurg de pe versanţii munţilor, denumite în limbajul popular şugăgi. Şugagul are o suprafaţă de peste 250 de kilometri pătraţi şi peste 2.700 de locuitori.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax