Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

LUNI: „Statu la vase”, obiceiul de la Şugag, unic în ţară. 18 perechi de tineri căsătoriţi primesc cadouri

Publicat

Un obicei despre care localnicii spun că este unic în ţară va avea loc luni, 17 aprilie, în a doua zi de Paşti, la Şugag. Evenimentul se desfăşoară în curtea bisericii din comuna Şugag, de pe Valea Sebeşului. Conform tradiției, toţi tinerii care s-au căsătorit în ultimul an primesc, de la rude şi prieteni, vase pentru gospodărie. Anul acesta, 18 perechi de tineri căsătoriți, un număr record, vor avea ocazia să primească daruri.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2018: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Tradiţia presupunea ca toţi tinerii căsătoriţi de la Paştele trecut până la cel prezent să se îmbrace în haine populare de nuntă şi să stea la mese în curtea bisericii din localitate, iar rudele şi prietenii să le facă diverse cadouri pentru gospodărie, în special vase.

Așa vor face și cele 18 perechi de tineri, care s-au căsătorit anul trecut: Delia şi Petru Bogdan, Bianca şi Dumitru Alexandru, Maria şi Petrică Aloman, Amalia şi Ciprian Căpîlnar, Dana şi Vasi Căta, Nicoleta şi Petru Cernat, Ana şi Daniel Todescu, Daniela şi Mihai Căta, Ioana şi Cristian Iacob, Simona şi Ioan Jinariu, Simona şi Marius Mihăilă, Elena şi Dorin Nicoară, Cristina şi Luci Opriţa, Mariana şi Ioan Podean, Paraschiva-Elena şi Petru Uscatu, Simona Marilena şi Constantin Pogan, Marinela şi Ioan Roman, Delia şi Cristian Ţepeş.

Aceștia se vor aduna începând cu ora 11.00, în curtea bisericii din comuna Șugag, iar de la ora 13.00, se va da startul distracției pentru toți tinerii din localitate, fie ei căsătoriți sau nu.

Din programul pregătit pentru invitaţi se numără un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, cu interpreţii Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Cătălin Haşa, Roxana Reche, Nicolae Tuhuţ. De la eveniment nu vor lipsi nici formaţia de fluieraşi ai Căminului Cultural Şugag.

Bătrânii localităţii povestesc că acest obicei este foarte vechi şi că fiecare dintre ei a participat la el după ce s-a căsătorit.

Potrivit etnografilor care au făcut cercetări în zonă, obiceiul “Statului la vase” ar putea avea o vechime de câteva sute de ani, fiind găsite referiri despre acesta în diferite însemnări istorice legate de localitate. Obiceiul a fost întrerupt cu câţiva ani înainte de Revoluţia din 1989, iar în anii ’90 nu a mai putut fi organizat deorece tinerii din zonă considerau că obiceiul este “ruşinos” şi nu doreau să mai stea în a doua zi de Paşti în faţa comunităţii pentru a primi cadouri.

Marius Moga, instructor de arte vizuale la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, povesteşte că în zonă trăiesc familii de oieri foarte bogate şi “făloase”, iar obiceiul a fost întrerupt deoarece familiile tinere nu au mai dorit să stea la vase în a doua zi de Paşti.

Obiceiul a fost reînviat în 2008, după aproape 20 de ani de când nu a mai fost organizat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, Marius Moga spunând că în prima fază au fost doar câteva familii care au acceptat să participe la “statul la vase”, dar că acum foarte puţine mai refuză acest lucru.

Moga mai povesteşte că, potrivit obiceiului, înainte tinerii primeau vase de lut, însă în prezent acestea s-au “transformat” în vase de sticlă, porţelan sau inox necesare în gospodărie. Şugag este o localitate de oieri, astfel că vasele sunt foarte importante în gospodăria tinerilor, afirmă Marius Moga.

Marius Moga a povestit că, înainte cu doar câţiva ani de a fi întrerupt obiceiul, familiile care “stăteau la vase” ajunseseră să primească chiar şi maşini de spălat, foarte rare în acea perioadă şi care se fabricau la uzina din Cugir.

Evenimentul poartă marca Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, a primăriei și bisericii ortodoxe din Șugag.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax