Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mădălina Vesa, medic de familie din Alba Iulia: ”Noi, medicii de familie, dar și DSP-ul vom claca curând”. Mesaj pentru pacienți

Publicat

Mădălina Vesa, medic de familie din Alba Iulia, a postat pe contul ei de Facebook o serie de recomandări pentru pacienți și a tras totodată câteva semnale de alarmă în privința epidemiei de coronavirus și a modului în care a fost și este gestionată de autorități. 

Aceasta le cere pacienților să țină legătura cu medicii de familie și să anunțe din timp dacă au simptome pentru a nu risca agravarea lor.

Totodată, medicul de familie spune că ”guvernul nu a fructificat starea de urgență” prin modificări legislative care să asigure un circuit mai puțin birocratic pentru pacienți și afirmă că în prezent medicii triază cazurile inclusiv în cazul testării: ”Nu mai trimitem la teste decât simptomaticii”.

”De acum, totul depinde doar de noi, nu mai putem aștepta nimic de la stat, că s-au depășit cazurile când se mai putea face ceva (…) Noi, medicii de familie, dar și DSP-ul vom claca curând. Pentru că hârtiile ne vor îngropa” – Mădălina Vesa, medic de familie, Alba Iulia.

Postarea acesteia:

”Dragi pacienți! Vă rog să respectați și să luați toate măsurile de protecție. În fiecare zi am pacienți simptomatici. Vă rog să ne dați mesaj în cazul în care aveți simptome, indiferent care ar fi acestea.

Nu stați acasă de frica spitalului, că putem regreta mai târziu. Nu vă trimitem la internare dacă simptomele nu sunt serioase.

Știm să gestionăm cazurile ușoare și medii la domiciliu și în funcție de patologia pacientului nostru și evoluția zilnică, vom putea să vă dăm cel mai bun sfat referitor la momentul internării.

În acest moment sunt pline spitalele, așa că vom face triajul cât se poate de serios. Pun accent pe acest lucru pt că astăzi am aflat că o cunoștință de-a mea a murit (acum 2 săpt) de covid pt că a refuzat să meargă la spital și când s-a dus era deja muribundă (într-o insuficiență respiratorie extrem de mare încât trebuia intubată, cred că a decedat în ziua când a fost dusă la spital).

Nu mai trimitem la testare decât simptomaticii. Pt. cazurile ușoare, medii, sincer nici nu aș mai avea nevoie de testare (semnele sunt foarte sugestive), dar din cauza faptului că am nevoie de deciziile de izolare de la DSP pt eliberarea concediilor medicale (de fapt nu doar pt concediu medical se dă aceasta izolare), am nevoie de această testare.

În Occident, orice medic de familie poate să elibereze concediul medical fără nici un act adițional. Ei nici măcar nu au formulare speciale așa cum avem noi. Este suficent o foaie A4 în care medicul specifică durata concediului – durata unde nu exista limită de zile așa cum avem noi.

Din cauza legislației extrem de proaste, medicul de familie din România este constrâns. Sperăm ca cei din MS/CNAS să facă modificarile necesare în legislație (din martie până în august au avut suficient timp) astfel încât să pregătească acest val de îmbolnăviri și să putem prelua noi , medicii de familie, fără probleme, cazurile ușoare și medii. Din păcate nu s-a întâmplat acest lucru.

În consecință, noi, medicii de familie, dar și DSP-ul vom claca curând. Pentru că hârtiile ne vor îngropa.

Alba a ajuns la peste 3 îmbolnăviri la mia de locuitori, fiind pe locul 1 pe țară. Curând vom ajunge la 1 la mie… Pt că nu se va mai putea testa (nici nu mai conteaza motivul).

Și vom fi în situația când știu că pacientul x are covid, dar nu îi pot elibera concediul medical necesar pt că nu am o hârtie, care hârtie se eliberează doar în urma testării. Suntem într-un cerc vicios.

Dacă în martie felicitam guvernul și DSP-ul pt deciziile cât se poate de bune luate la acea vreme… sperăm ca și MS și CNAS să continuie cu modificări legislative astfel încât să ne facem meseria la adevărata ei valoare și să ne ajutăm pacienții (pt că era evident că nu putem trăi prea mult în stare de urgență – dar, din pacate, acea perioadă de urgență nu a fost fructificată deloc, nu au făcut modificările cerute de noi, medicii de familie, ca să existe un circuit mai facil pt pacient).

N-am nici cea mai vagă idee ce se va întâmpla. Dar insist asupra mesajelor către noi. Vă vom răspunde în funcție de gravitatea cazului. Vorbim la telefon tot timpul, scriem tot timpul, la cabinete consultăm.

Per total, suntem pe baricade 12 ore/zi sau și mai mult, inclusiv sâmbăta și duminica. Doar să ne înțelegeți că trebuie să prioritizăm cazurile, că nu vă vom putea răspunde în timpul dorit de d-voastră.

Dacă vă răspundem sec, enumerăm ce trebuie făcut fără prea multă vorbărie, să nu considerați că nu avem chef… ci pur și simplu nu mai avem voce sau nu mai avem timp de scris. Folosec pluralul pt că știu că scriu și în numele unor colegi de-ai mei, medici de familie.

De acum, totul depinde doar de noi, nu mai putem aștepta nimic de la stat, că s-au depășit cazurile când se mai putea face ceva.

PS: măcar în al 12-lea ceas, dorim din partea autoritaților respect. O vorbă bună. Că mai mult, se pare că nu merităm. Sper să nu ajungem să fim “vinovații de serviciu” (avem o istorie în spate… de aceea și scriu aceste rânduri, pt a le reciti peste o lună sau peste un an). Această frază doar cunoscătorii o înțeleg” a scris aceasta pe contul ei de Facebook.

Foto: Facebook Madalina Vesa

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. eu

    marți, 20.10.2020 at 22:15

    Doamna doctor aveti perfecta dreptate in ceea ce ati scris. Din pacate stati bine cu teoria doar ca practica ne omora.
    Nu va asociați cu DSP ul . Ei munceau în martie, aprilie, mai , iunie, iulie. Pe voi medicii de familie va vedeam pe la geamuri sau deloc. Sa nu ne victimizatm degeaba. Nu ma refer strict la dumneavoastră. Dar marea parte a medicilor de familie a somat pe bani si o parte din specialiști, reumatologie,oftamologie, reumatologie si mai sunt. Aici am avut nevoie dar tot telefonic sau deloc. Păi la oftamologie explicați dumneavoastră cum se poate face un consult telefonic. Suntem oameni care nu am terminat medicina, avem studii sau 8 clase dar nu avem noțiuni medicale toți. Voi vă vaitati de birocrație și aveti perfecta dreptate dar noi care depinde de voi ca si cadre medicale si birocratic ce vina avem? Strigati oameni buni durerea poate ne aude cineva. Si doamna doctor încearcă să strige la mizeria de birocrație și aici sunt deacord cu dânsa poate o sa o audă si pe dansa cine trebuie. Doar ca noi oamenii de rand suferim de 2 ori. Sănătate. Sa aveți gust si miros.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax